Pureva pakkanen uusi ilmiökö?

Viime vuosina ja kuukausina uutiset ja lööpit kertovat ”mielettömistä myrskyistä tai älyttömän purevista pakkasista jne.”. Ihmettelen sitä, missä pullossa ovat eläneet nykyiset meteorologit, kun paisuttelevat normaaleita luonnonilmiöitä ihmeellisillä tehosanoilla.

Pakkasia on ollut ja tulee olemaan niin Suomessa kuin tällä pallonpuoliskolla kuin elämää on ollut. Lieneekö säätieteilijöiltä unohtuneet sellaiset vaatteet kuin talvitakki tai karvalakki, nahkarukkaset tai talvikengät?! Ei ole mitenkään uusi ilmiö, että talvella on pakkasta enemmän tai vähemmän ja viiman kanssa se on purevaa joka kerran. Myrskyjä ja tuulista on ollut myös. Erilaiset sääolot muodostavat erilaisia tilanteita ja aina riippuu siitä, mistä päin tuulee.

Niinhän se on ihmiselämässäkin: tyyntä myrskyn edellä tai joskus on niin viileää sisälläkin, kotioloissa. Vaatetus on paras keino mielestäni selvitä kylmällä ulkona.

Muotivillitysten perässäjuoksijoilla saattaa vilu tulla, mutta ainahan on pubeja ja kuppiloita, minne mennä värjöttelemään. Tosin onhan lämpöisiäkin merkkivaatteita, kierrätyskeskuksetkin pursuvat niitä ja pienilla fiksauksilla saa aivan käyttökelpoisia vaatteita käyttöönsä. Villahuivi kaulan ja kasvojen peitoksi on iänikuinen tapa, samoin kunnolliset lammaskarvaiset nahkarukkaset. Eipä palella. Kun vielä löytää kunnollisen karvalakin, niin vilu on poissa. Ai niin, jalkineet? Ne saisi olla talvella numeroa suuremmat kuin kesäkengät, jotta villainen sukka mahtuu sisään ja jää hieman väljäksikin. Hienostelijat kärvistelevät aina, mutta pukeutuminen onkin valintakysymys. Joku valitsee ulkonäön perusteella ja kun ja jos haluaa elvistellä, toinen sen mukaan, millä parhaiten pysyy vilu loitolla.

Ulkokuorihan on vain ulkomuoto. Se, mitä on ihmisen sisällä, on tärkeinta. Muisti ja harrastukset ovat elämänehtoja. Käytännöllinen ja tilanteeseen sopiva pukeutuminen säästää monilta paleltumisilta. Sehän on niin vanha juttu, että tuntuu aivan turhalta mainitakaan, mutta jostain syystä muotikuvissa näkyvät nälkiintyneet mannekiinit, vaikka tekevätkin rahasta työtään, joko eivät itse ymmärrä parastaan tai sitten vaatteitten valmistaja haluaa väkisin työntyä markkinoille. Ehkäpä järjen käyttö esittelijöitten omassa elämässä on lähempänä oikeaa ja säästyvät siten turhilta kylmettymisiltä.

Meteorologit ja sensaatiolehdistö ovat ilmeisesti kimpassa. Mitä ärtsympi otsikko, sitä enemmän lehteä myydään, vaikka kyse on aivan tavallisista pakkastalvista ja luonnonilmiöistä Suomessa.

Itsestäänselvyyksistä voisi tähän lopuksi mainita Puolustusvoimien eli Armeijan vanhan hiihto-oppaan: Sukset helpottavat liikkumista etenkin talvella. Joskohan meteorologit tietävät tuon, etteivät ihmettele lumituiskujen jälkeen, miten hangessa parhaiten pääsee etenemään.

Kommentit

 • JAM

  Eivät kai meteorologit paisuttele mitään sääimiöitä, toteavat vain. Kyllä ne hirviöpakkaset ovat elämästä vieraantuneiden toimittajien ihan omassa päässään keksimiä lööppijuttuja.

  Kunhan nämä pakkaset pidetään, päästäänkin odottelemaan tappohelteitä.

 • Donquehotte

  80-luvulla oli muutama kova pakkastalvi , pakkasta
  oli -38c. Etelämantereella mitattiin v.2010 elokuussa -94,7 mikä oli kovin koskaan mitattu pakkanen. Se pidettiin salassa monta vuotta. Se ei
  käy yhteen tämän ilmastovouhotuksen kanssa.
  2010 oli ne huippuhelteet, sen koomin niitä ei ole
  ollut, on ollut vain kylmiä kesiä. Ilmasto vaihtelee,
  hiilipäästöistä huolimatta.

  • Hannu Musakka

   Sitä mielt miekin olen, että luonto elää omaa kiertokulkuaan kaiken aikaa. Kun ei ole ennen eletty tätä vuotta ja tätä hetkeä ja kun nuorempi sukupolvi ei ole kokenut kenties kovia pakkasia, niin nyt sitten niistä vouhotetaan.
   Ei siinä mitään, mutta kun saavat kansan vauhkoksi aivan turhan päiten. Olisihan niitä tärkeämpiakin asioita kirjoitella lehdissä. Säät ovat asioita, joihin ei pystytä ihmisvoimin vaikuttamaan. Keskittyisivät toimittajatkin asioihin, joihin pystytään.

Kommentointi on suljettu.