Pysyvää olotilaa ei ole olemassakaan

Päivittäin kerrotaan uutisia sään lämpenemisestä, älyttömän kireistä pakkasista, aikaisesta keväästä jne. Jotenkin tuntuu vain siltä, että meteorologit eivät aivan ole tilanteen tasalla. Ihminenhän elää täällä niin olemattoman pienen ajan ja kun ja jos siitä kerätään kokemuksia sääennusteisiin, niin mitä ne kertovat? Sitä, että sään vaihdoksia tapahtuu jatkuvasti.

Luonto ja ilmavirtaukset elävät omaa rytmiään välittämättä siitä, millaisia mittareita säätieteilijät käyttävät. Jos sää olisi aina samanlainen, niin se olisi silloin kuin piirroselokuva. Kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Jos joskus on ollut pitkä talvi, pakkasta, mahtavat hiihtokelit lokakuusta toukokuuhun, niin on vastaavasti ollut myös leutoja talvia aivan samassa suhteessa kuin mitä nykyisinkin. Ei niissä suuria eroja ole ollut. Ja mitä sitten vaikka olisikin. Ihmisen on vain sopeuduttava olosuhteisiin, jotka elävät ja muuttuvat koko ajan. Pysyvää olotilaahan ei ole olemassakaan.

Ei sen paremmin ihmisellä kuin ympäröivällä luonnolla. Yritys, joka takoo aina vaan yhtä ja samaa, niin huonosti käy lopulta. Sen vuoksi nekin elävät ja suunnittelevat koko ajan jotain uutta kasvattaakseen liikevaihtoaan ja kannattavuuttaan.

Ihminen, joka ei liiku. Löhöää vain sohvalla, syö ja juo telkkaria katsoessaan, rapistuu ja lihoo. Jos hän ei söisi mitään, eikä joisi edes vettä, silloin tapahtuu päinvastaiseen suuntaan. Jos seisot 20 vuotta paikallasi, niin lakkaat olemasta. Jos liikut, pysyt elinvoimaisempana.

Sääennusteilla saadaan aikaan vain joukkohysteriaa. Puhutaan ilmastonmuutoksesta, saasteista, päästöistä, lihansyönnin lopettamisesta jne. No, olenhan miekin sen verran muuttanut, että hernekeittoa päästöjen vähentämiseksi nautin vain muutaman annoksen vuodessa. Karkkien syönnit olen jättänyt minimiin, samoin purkat. Niistä kertyy ilmavaivoja, jotka sitten äänekkäästi tuottavat hyödytöntä biokaasua. Onpahan kuitenkin jotain tullut tehtyä päästöjen vähentämiseksi.

Maapallo on miljardeja vuosia vanha. Kun elävät olennot alkoivat hankkia jalansijaa ja alkoivat lisääntymään, se lisäsi päästöjä. Kun asuinympäristö alkoi teknistymään ja kehitettiin polttomoottorivetoisia ajoneuvoja, nekin lisäsivät päästöjä. Tehtaat ja kiinteistöt tekevät sitä samaa, kuulemma yhä enenevässä määrin. Viimeisimmäksi siis lihansyöjät.

Luonto puhdistaa ja puhdistuu. En todellakaan halua vähätellä asioita, mutta jonkun sortin toisinajattelijat haluavat synnyttää joukkohysteriaa. Maapallon väestömäärä on lisääntynyt entisestään huimasti. Jo pelkästään hengittäminen lisää päästöjä ja aiheuttaa muutoksia, saati sitten ihmisen omaan käyttäytymiseen liittyvät asiat. Luonto elää omaa rytmiään ihmisistä välittämättä. Kukat aukeavat keväällä omassa rytmissään, muuttolinnut palaavat. Aina on käynyt niin, että herkimmät lähtevät liikkeelle, kun saavat pienenkin hajun lämmöstä, olkoonpa Pohjolassa kuinka talvi tahansa.
Ei se nyt niin mitään ainutlaatuista ole. Ainahan on käynyt niin ja tulee käymään. Pohjoisessa on neljä vuodenaikaa ja tulee olemaan. Jos nyt lämpötilat ja lumimäärä vaihtelevat vuosittain, niin mitä siitä. Ainahan on niin käynyt ja tulee käymään.

Uutisoinnissa on syytä välttää joukkohysterian luomista ja yksittaiseen kapeaan ajatteluun vaipumista. Kun ei ole olemassa yhtä oikeaa, niin miksi paisutella asioita. Toki mittauksia tehdään ja saavat tehdäkin, muttei niistä kannata vetää johtopäätöksiä, jotka ovat vain yksien ihmisien mielipiteitä.

Ainahan on ennustettu. Aivan kuten sääprofeetta Kerman Kalle Heinävedeltä vastasi kysymykseen: ”Entäs jos ennuste ei pidä paikkaansa?”. Kalle vastasi:”Ei siinä mitään, teen uuden, sillähän siitä päästään!”

Luontoa tietenkin kannattaa hoitaa ja antaa luonnon hoitaa itse itseään. Muoviroskat eikä muukaan jäte kuulu vesistöihin, kun eiväthän ne ole sieltä edes lähtöisin. Uusiokäyttö on hyvä ja hieno tapa huolehtia kasvavasta ongelmasta, on sitten kyse muovista tai puusta.

Elämä on tehty elettäväksi, muttei sekään sitä tarkoita, että heitellään karkki- ym. paperit pitkin pientareita. Voisihan ne viedä mukanaan lähimpään roskikseen. Eivät ne kuulu luontoon. Tupakka on luonnosta peräisin, kenties filtteritkin, mutta eivät nekään lähde kasvattamaan uutta tupakkapensasta, vaikka kuinka niitä tupakoitsijat koettavat juurruttaa polkemalla tiukkaan maahan.

Tavallisen elämän varmasti maapallo kestää, säänvaihtelut ovat olleet vuosisatoja olemassa. Eikä nekään sen kummemmaksi muutu. Tämänpäiväisen säätilan on voineet kokea vain he, jotka ovat elossa juuri tällä hetkellä. Eikä kahta samanlaista päivää ole tuskin koskaan eletty, eikä tulla elämäänkään.

Pysyväistä olotilaa ei siis ole olemassakaan, eikä tule olemaan. Vaikka maapallo elää edelleenkin tuhansia ja taas tuhansia vuosia, niin luonto uusiutuu jatkuvasti, ilma puhdistuu omia aikojaan omalla tavallaan ja pitää elää, että näkee, millainen sää on sitten vaikka tuhannen vuoden päästä. Mistä sen muuten tietää. Eikös joku tutkimus aikanaan kertonut, että jäämantereet olivat aivan eri paikoissa aikanaan ja että pohjoisessa olisi ollut lämmintä, silloin joskus satoja tuhansia vuosia sitten.

Ainutlaatuinen maapallo on hieno asuinpaikka ihmiselle, joka on luotu hengittämään ilmakehän sisällä olevaa happea. Luonto puhdistaa kovaa vauhtia ilmaa ainakin täällä havumetsäalueella, miksei muuallakin.

Siis, joukkohysteriaa uutisoinnissa kannattaa välttää ja keskittyä elämiseen ja olennaiseen. PISTE.