Rokkikukko on ok, mutta mitä jäi?

Eija Vähälä kiitteli ja ylisti maasta taivaaseen Rokkikukon äänekkäät kiekumiset Väinölänniemellä. On tietenkin hyvä, ettei häntä häirinnyt yhtään musiikki, joksi hän sen kaiken soiton kuvasi. Varmaan se kaikki on musiikiksi tarkoitettu, mutta miksi pitää olla aina kytkimet kaakkoon!

Jos niissä biiseissä on sanat, ei ne sieltä paukkeen keskeltä eroitu, vaan porukka ulvoo ne ulkomuistista, niin yleisö kuin bändit. Eikä ne lopulta oikeastaan olekaan tärkeät. Pääasia on valtava meteli ja juhlatunnelma, josta jokainen festarivieras haluaa muka nauttia. Korvat soivat monta päivää sen jälkeen ja kaikki on hyvin. Onneksi olkoon vaan ja korvaklinikalla tavataan. Niin, no, onhan niitä kuulolaitteita olemassa, eikä kaikkea tarvitsekaan kuulla.

Mitä jäi? Valtava roskakasa, josta huolehti hyvin roskapartiot. Epäilemättä he tekivät hyvää jälkeä, mutta oliko ne kaikki roskat asianmukaisissa paikoissaan? Sitä eivät varmasti olleet, eivätkä koskaan tule olemaankaan. Miten niitä roskia ei voida toimittaa asianmukaisiin paikkoihin, vaan eletään siten, että ”äiti tulee perästä ja siivoaa!”

Ei kai sen näin pidä mennä. Sivistysvaltiossa. Huiskitaan ja heitellään roskat kädestä, kun ne yhtäkkiä painavatkin aivan liikaa. Olemattoman painoiset paperit ja muut. Sisukset kyllä nautitaan, mutta kuoria ei jakseta kantaa. Olishan se tietenkin noloa, jos lähtiessä jokainen veisi mukanaan omat roskansa, ettei järjestävälle Rokkikukolle jäisi minkäänlaista paperia nokittavaksi kepin nokkaan!

Kuinka ihmiset voivat elää kuin pellossa ja jättää jälkeensä vaikka mitä? Missä on yhteiskuntavastuu? Ei tuo roskapartioitten toiminta ilmaista ole, vaikka kuinka se olisi huomioitu lippujen hinnoissa. Siitä huolimatta opetelkaa korjaamaan jätöksenne. Eikä tämä kehoitus koske pelkästään Rokkikukon kiekumisfestareita, vaan yleisesti muuallakin. Minkälaisella nuijalla pitää päähän takoa, että jokainen kun veisi omat roskansa astiaan, niin paljon tässäkin yhteiskunnassa ja Kuopion kokoisessa kaupungissa säästettäisiin niitä rahoja, joita ulvotaan yhteen ääneen kulttuurille ja erityisesti nuorisokulttuuritapahtumiin ja festareihin ja jos vaikka minne.

En luonnollisesti vastusta minkäänlaisia festareita, mutta kannattaa tutustua kesällä esim. Kaustisen festareihin, vaikkei sielläkään nollatoleranssiin päästä. Yleisömäärä huomioiden viikon tapahtuman jäljistä ei huomaa sitä, että vaikka valtava määrä ihmisiä liikkuu ja nautiskelee omia tai tarjoiltuja, ei siellä roskia levitellä ympäriinsä.

Ei tarvitse elää kuin siat vatukossa, että puhdasta nurmikenttää saa etsimällä etsiä. Tämän kun vielä Rokkikukko saa taottua tapahtuman osanottajien kaaliin, niin silloin todellakin voidaan puhua korkeatasoisesta viikonlopputapahtumasta, nyt arvosana jää jonnekin 7 korville korkeintaan. Ei korkeammalle yllä millään konstilla. On tosin bändienkin osalta toivomisen varaa, mutta hekin ovat vain ihmisiä, jotka kuvittelevat edelleen, että mitä kovemmalla volyymit ovat, sitä parempi bändi. Kannattaisi paneutuen kuunnella huippubändien musiikkiin, joka ei aina ole lähelläkään sata lasissa.

Kiitos kuitenkin Rokkikukko, parhaasi teit, mutta onneksi vielä jää parantamisen varaa, ettei työ lopu kesken.
Jos ei Eija Vähälä, arvostettu uranainen hätkähtänyt Väinölänniemen menoa, niin tuskin muutkaan. Tai sitten osa häipyi kaupungin laidalle Karttulan tai Juankosken korpeen. Jokainen valintansa mukaan. Rokkikukko onnistui, mutta yleisön roskaamisvimma edelleen ihmetyttää. Sivistysvaltion sivistyneet ihmiset. Millainen Rokkikukon kiekuminen herättäisi festarikansan käyttäytymään, kuten ihmisten kuuluu? Sitä mietin miekin. Sitä biisiä ei vielä varmaan ole sävelletty ei duurissa eikä mollissa.