Roskiksiako vai ryhtiliikettä?

Kävin kaupassa, menomatkalla mieleni ilahtui: Joku oli heittänyt puhtaita senttejä tielleni tai … tyhjä energiajuomapurkki, josta sain kaupasta 0,15€ hyvitystä.

Takaisin tullessani huomasin jonkun nälkäisen lapsen, ressukan häthätää saaneen valmiin leipäannoksen auki, melkeinhän tuo oli nälissään puraissut muovikuortakin.

Tein sitten yhteenlaskua: Paljonko energiaa saivat nuo sisällönnauttijat? Kenties liian vähän, kun eivät jaksaneet kantaa tyhjiä kuoria mukanaan.

Ehkä ei ollutkaan lupaa kotoa käydä kaupassa ja piti heti tyhjentää suihinsa sisällöt ja kuoret tienposkeen tai sitten voimat olivat huvenneet niin vähiin, etteivät todellakaan jaksaneet kantaa kuoria lähimpään roskikseen. Veikkaan jälkimmäistä vaihtoehtoa.

Purkkia en ajatellutkaan heittää roskiin, vaan vaihtaa rahaksi, mutta tuo leipäkotelo. Minnekä olisinkaan sen laittanut.
Kaavinraittia kulkiessani en montaa julkista ja yleistä roskista havainnut. Koulun suuntaan tien varressa ei yhtään. Kirjaston nurkalla kaukana pääväylästä oli ja seläntakana kunnantalon kohdalla parinsadan metrin päässä.

Johtuukohan tuo roskien viskominen sittenkin liian vähäisestä yleisten roskakorien määrästä? Tätä vähän epäilen, kun esim. suurten yleisötapahtumien, kuten viimeksi Flow ja sitten etelässä kaljakellunta musiikkitapahtumista puhumattakaan, päätyttyä jokainen aivan kuin tyhjentäisi omat kotoa tuodut roskapussinsa sinne toisten kerättäviksi.

Jokaiseen massatapahtumaan liittyvät roskapartiot, jotka kulkevat ja äidin kullanmurujen jätökset keräävät talteen. Eivät varmaan hymyssäsuin kuitenkaan.

Onkohan varaa lisätä roskiksia ja katsoa niiden merkitys, ennenkuin järeämmät keinot on otettava käyttöön?!

JA KUN EI MUUTA TARVITA KUIN ETTÄ JOKAINEN VIE VAIN OMAT ROSKANSA POIS, EI KENENKÄÄN MUUN!

Sillä on tämä roskaaminen saatu kuriin. Muuta ei tarvita: Vain omat roskansa jokainen.

Kukahan vanhemmista opettaisi lapsilleen tämän, kuka opettaisi vanhemmille? Taitaa olla tälle Suomen yhteiskunnalla ylivoimainen asia ymmärtää!

Vihonviimeinen keino on ottaa roskista sormenjäljet tai dna-näyte ja laittaa lasku perään. Laskutusperusteeksi riittää vain näytteenottokustannukset, mitkä eivät ole ihan vähäiset. Josko sitten alkaisi asia mennä jakeluun? Ilmeisesti näin on.

Ei ihme, ettei Suomesta löydy enää yleisurheilulajien menestyjiä, kun ei edes energiajuomasta saada sitä puuttuvaa voimaa, että jaksettaisiin perille saakka viedä. Kun häthätää jaksetaan kävellä maaliin saakka kisoissa.

Tässä taitaakin olla se puuttuva palanen Suomen yleisurheilun tilaan. Kun ryhdistäydytään ja viedään kukin omat roskansa asianomaisiin paikkoihin, niin tämä ryhtiliike parantaa samalla kaikenikäisten kansalaisten ryhtiä ja urheilumenestys nousee sille perinteikkäälle Paavo Nurmen aikakauden tasolle.
Suomi oli siisti ja urheilijat toivat kultaa ja kunniaa!

Jätä kommentti

*