Ryhtiliikettä suomalaiset!

Tämän päiväisessä Savon Sanomissa oli uutinen, jossa kerrottiin, kuinka oikeaoppisesti lapioidaan lunta tai kolataan! Ajattelin ensin, että tuo on joku vitsi tai kevennys, mutta ihan totista totta.

Voivatko ihmiset nykyisin olla noin avuttomia? Kenties voivat, kun liikuntaharrastuksiin tarvitaan ensiksikin aktivointimittaria, joka kertoo, liikutko vaiko et? Ja jos liikut, niin onko se liikaa, liian vähän vai sopivasti.

Sitten ovat nämä personal trainerit – kädestä kiinnipitelijät, jotka auttavat avuttomia nostamaan jalkaa silloin, kun on porras, kun otetaan askel tai niistetään nenä.

Tämän siitä saa, kun mielikuvitus laukkaa ja keksitään kaikenlaisia helpotuksia jokapäiväisiin askareisiin. Jopa likaisia astioita ei saada pestyksi käsin, tuskin osataan sahata tai pilkkoa puita puukollavuolemisesta puhumattakaan. On tämä maailma mennyt kummalliseksi. Kenkiin pitäisi todellakin laittaa nauhat ja jättää vetoketjut pois. Se olisikin ihan hauskaa katsella sivusta, kun ähräisivät nauhojensa kanssa. Taito sekin, jonka voi oppia jo lapsena ja josta on hyötyä koko iän.

Ei ole kuin muutama vuosikymmen, kun ihmiset olivat terveempiä. Tekivät ruumiillista työtä ja käyttivät käsiään tekemiseen. Sitten haluttiin selvitä helpommalla ja alettiin kehittämään kaikenlaisia apuvälineitä, jotta saadaan vain sohvallamaaten kaikki toiminnat tehtyä. Olihan joku kehitellyt tämänpäiväisissä uutisissa robotin seksinautintoihinkin. Tekeeköhän se puolesta kaiken, ettei itse tarvitse nähdä vaivaa.

Olkoon miten tahansa, niin ihmiskunta rappeutuu ennen aikojaan ja fyysinen kunto romahtaa. Heittäkää hyvät ihmiset ne koneet nurkkaan hetkeksi ja tehkää käsin.
Ruokailun jälkeen jokainen pesee astiansa omilla pikkukätösillään. Eipä synny tiskivuorta, eikä tarvita minkäänlaisia tiskikoneita. Samalla saa kädet puhtaiksi. Tämä ei tietenkään tarkoita ateriointia ravitsemusliikkeessä, johon nämä uusavuttomat useimmiten kokoontuvatkin, ettei omat astiat likaannu. Ravintola menisi konkurssiin, kun astioita särkyisi joka tiskivuorolla.

Kukahan opettaisi lapsille hyvän käytöksen alkeet? Joka päivä saadaan lukea lehdistä jos vaikka minkälaisista pahanteoista kouluissa ja yleisillä paikoilla. Onko se helppo elämä tuonut turhautumista ja välinpitämättömyyttä? Samalla kertaa laiskistutaan niin, että tuskin jaksetaan nousta sängystä, ellei personal trainer ole käskemässä, mitä siinä tilanteessa tehdään.

Kaikki halutaan sähköistää ja se luonnollisesti johtaa siihen, että vielä vähemmän tarvitsee vaivautua tekemään mitään. Kuinkahan onnistuisi lattian luuttuaminen tai mattojen puistelu? Ai niin, onhan niitä värkkejä, jotka tamppaavat matot sisällä, ettei tarvitse vaivautua kantamaan niitä ulos.

Jos tämä nykyinen sukupolvi joutuisi tekemään yhtäkkiä saman, mikä jouduttiin tekemään 1950-luvulla. Pilkottiin puut, lämmitettiin uunit, kannettiin sankolla vedet sisälle ja likavedet ulos. Lämmitettiin sauna, missä pyykit pestiin. Eipä ollut vapaa-ajan ongelmia. Se sukupolvi alkaa olla aika pitkälle jo eläkeiässä. Osa on katkera kohtalolleen, suuri osa on ottanut sen oppimisena. Nykyvärkkeihin tottuminen tuo tietenkin helpotusta elämään, mutta siinäkin pitäisi säilyttää jokin tolkku.

Ai, etto mie olen katkera ja jotenkin ikävä ihminen. Kenties masentunut tai turhautunut?!
En sitä ole, sillä menestyksestä maksetaan hinta etukäteen, säälin saa ilmaiseksi, eikä miuta kiinnosta mikään ilmainen. Se ei ole minkään arvoista.

Lisäys klo 19.40. Monesti olen törmännyt eri tilanteissa tällaisiin pikkujuttuihin kuin että paidasta tai vaatteesta on lähtenyt nappi, villasukkaan on tullut pieni reikä, kengät pitäisi kiillottaa tai suojata kosteutta vastaan, jne. Miksei näitä asioita opeteta kotona perheissä ihan kädestä pitäen, vaan heitetään pois ja ostetaan uutta tilalle. Mie onneksi olen omaksunut jo varhain käsillätekemisen mahdollisuuden, eivätkä oheiset tilanteet tuota tuskaa. Niillä säästää rahaa, saa onnistumisen elämyksiä ja vaatteita ei tarvitsekaan heittää menemään. Tämä pitäisi opettaa jo kouluissa ja viimeistään vanhempien velvollisuus olisi opettaa nuo taidot.

Ryhtiliikettä suomalaiset!