Sää ja mää

Sää on aina vakioaihe keskusteluissa ja jos ei muuta keksitän, niin mainitaan vain: On se kelejä pidellyt.
Talvi tulee aikanaan ja tänä vuonna ihan sopivasti pimeimpään aikaan. Pakkanen kuivattaa maaperää, kun ei ole luntakaan kovin, vain vähän kevyttä.
Silti talven tulo ja sään muuttuminen talviseksi, tulee aina yllättäen. Ei uskota sitä, mitä nähdään tai luetaan. Ajatellaan vain, etteivät nämä lumet pysy. Se on totta. Eivät lumet pysykään, sillä kevään koittaessa kaikki sulavat pois.

Talvi tulee nyt sopivalla rytmillä ja pakkasella, jolloin esimerkiksi rinnehiihtokeskukset pöllyttävät rinteitä valkeiksi. Kerrankin on tulossa pitkä hiihtokausi eteläänkin tai sitten ei. Kukapa sen tietää.

Meteorologit lukevat vanhoja tilastoja, mutta kun niillä ei ole käytännössä mitään merkitystä. Luonto elää omaa rytmiään, eikä siihen vaikuta mikään vuosisatainen vanha perinne. Kun eletään jo vuotta 2017, niin kaikki se eletty elämä saasteineen ym. vaikuttaa aina luonnon tasapainoon halusi tai ei.
Kun tätä kirjoitushetkeä ei ole ennen eletty, eikä voida elää uudelleen, niin ei sään suhteenkaan voida kokea samaa kahta kertaa.

Periaatteessa ja käytännössä pohjoisella pallonpuoliskolla on neljä vuodenaikaa. Siihen ei ole tullut muutoksia, tuskin tuleekaan, vaikka millaisia uhkakuvia piirrettäisiin ihmisten ajatuksiin. Tottakai elintavat ja jäte- ym. saaste-ilmiöt vaikuttavat, kun ei voida koskaan tietää, mikä vaikuttaa tai mikä ei.

Maapallo on mahtava keksintö, kenen asiaa se sitten onkaan. Onneksi on, sillä jos ei olisi maapalloa, niin en määkään olisi tätä tässä kirjoittamassa. Elämää pidetään aivan liian itsestäänselvyytenä.

Olisi hyvä jossain vaiheessa pysähtyä miettimään, mitä jälkiä luontoon jättää, miten elämäänsä elää. Ei se aivan sama asia ole. Kaikella elämisellä on väliä, vaikka tämänpäivän SavonSanomissa toimittaja Outi Poikonen vähättelikin artikkelissaan sitä, mitä väliä sillä on, jos suomalaiset tekisivät oman osuutensa muovikassiongelman välttämiseksi.

Ihminen elää hapesta, hengittää sitä. Ei ole aivan sama, millaisia polttoaineita käytetään, millaisia hiilijalanjälkiä jätetään. Kaikella on väliä. Vaikuttaako kaikki saaste sitten säähän täällä Suomessa vaiko ei, kukapa sen tietää. Sen näkee sitten, kun joku tekee tutkimusta ja kertoo, miten on mennyt. Ei sitä, mitä on viikon, kuukauden, vuoden päästä, sillä se ei vaan ole mahdollista.

Sää ja mää – otsikko viittaa omaan itseeni ja elämiseeni. Haluan tässä vain kertoa sen, että kun katson ulos ja näen, millainen sää siellä on, niin sen mukaan mää pukeudun, oli sitten kesäkuu tai helmikuu.
Kalenteri ei sitä kerro.
Talvi on monesti tullut lokakuun lopulla ja kestänyt pitkälle kevääseen. Sitä ei aikanaan esimerkiksi Helsingin kaupungin talousvastuulliset oikein ymmärtäneet, kun valittelivat määrärahojen ylityksistä, itkivät ja surivat maailman pahuutta ja sitä, kuinka käy Helsingin kaupungin budjetin. Aivan turhaa porua asiasta, johon eivät voineet vaikuttaa millään tavalla, paitsi jos Helsinki tai koko Suomi laitettaisiin kuplaan.

Sitten, kun toisena vuonna oli vähäluminen talvi siellä, niin suurin kirjaimin oikein rintarottingilla lausuivat valtakunnan lehdessä, ”kuinka paljon Helsingin kaupunki säästi aurauskustannuksissa!” Aivan kuin se olisi ollut heidän nokkeluuttaan.
Sää on otettava vastaan sellaisenaan ja mää olen sitä mieltä, että se on ainut asia, joka on kaikille sama, oli sitten työssä tai ei. Oli sitten poliitikko tai ei.

On hienoa, kun on pimeän aikana maa valkeana ja pakkanen tekee routaa ja maa herää taas keväällä kuin uudestisyntyneenä. Eletäänhän nyt ensin tämä tuleva talvi, eikä mennä ajassa liikaa edelle.

Jos sää voit hyvin, niin sää voit ja mää voin myös, jos voin … ostan, kun entinen pääsee loppumaan. Sää kuin sää, niin sää olet ja mää kanss.

Kommentit

  • plokkariukki

    Ja mää luulen, että meillä molemmilla Hannun kanssa on otettu jo karvahattu ja rukkaset käyttöön. Sääliksi kävi aamulla koululaisia, kun hatutta ja paljain käsin bussia odottelivat tuossa Maaselänharjun päällä, oli meinaan melkoinen veto ja pakkastakin toistakymmentä piirua.

Jätä kommentti

*