Saunakulttuurista

Viime aikoina on esillä ollut suomalainen saunakulttuuri ja sen terveysvaikutukset. Se vanha sanonta: Jos ei viina, terva eikä sauna auta, niin tauti on kuolemaksi. Kaikilla on oma merkityksensä, viinallakin. Korkillinen tai pari, ei suoraan pullonsuusta. Terva? Sillä on hoidettu kaiketi ihoa, ulkoisesti.

Mutta sitten tuo sauna. Muistan takavuosikymmeniltä, kun muuan edesmennyt hiihtäjäkonkari valitteli väsymystään. Tiesin hänen treenaavan todella kovasti ja päivittäin. Sitten kävi esille se, että hän käy jokaisen lenkin jälkeen saunassa. Tiedustellessani, millaisissa löylyissä, niin hän vastasi, että ”ei kai sinne vain hieman loikoilemaan mennä, vaan kivet paukku ja nahka naukuu!”

Ja kun tuota teki viikon jokaisena päivänä, neuvoin häntä jättämään joka toisen käynnin pois ja käymään vain suihkussa. Tottakai se väsyttää, kun ensin hiihtää 20-30 km ja sen jälkeen menee löylyihin ja takoo niin että tuntuu. Vähempään hän ei kuitenkaan tyytynyt kuin että ainakin kolme kertaa pitää päästä lämmitettyyn saunaan.
No, väsymys alkoi vähetä joka tapauksessa. Hänelle ei riittänyt se, että käy vain kerran viikossa saunassa. Elimistön rasitus nousi entisestään, eikä ehtinyt seuraavaan päivään palautumaan. Siitä johtui tuo väsymys.

Neuvoin häntä silloin saunapäivänä vain hiihtelemään kevyesti, kun kuitenkin saunassa rasitus iskee.

Yhtälailla nyt neuvovat, että jokapäiväinen saunassakäynti parantaa verenkiertoa ja sydämen toimintaa. En usko tuollaisiin väitteisiin. Jos päiviin lisäksi kuuluu reipasta liikuntaa ja tuo saunassa löylyjen ottaminen sen jälkeen, on varmasti turmiollisempaa kuin että kävisi suihkussa vain peseytymässä ja kerran viikossa saunassa.

On tietenkin erilaisia käyntitapoja: Joku käy kerran tai kaksi korkeintaan hiostamassa itseään. Pari kauhallista löylyä ja kiireesti pois. No, voihan tuotakin nimittää saunassakäynniksi, mutta ei se tyypillistä suomalaista saunakulttuuria ole.

Terveysvaikutuksia saunalla tietenkin on: hien myötä kehosta valuu myös osa sinne kipatusta ylimääräisestä nesteestä. Jos kuitenkin on jo liikuntasuorituksessa hikoillut, niin tuo saunahiki menee jo överiksi varsinkin, jos ei muista tankata välillä. Juoda pitää.

Kun oma saunomiseni tapahtuu lauantaisin, niin otan sen silleen sopivana annoksena. Saunassani on puulämmitteinen kiuas. Aikaa käytän n. 3,5 tuntia, käyn löylyissä hikoilemassa 5 x 3 löylyn satseissa ja aina jokaisen löylyn jälkeen otan täysin kylmän huuhtelun. Sitten aina tuon yhden satsin jälkeen käyn ulkona jäähyllä. Siis viisi kertaa ulkona ja 15 kertaa kylmähuuhtelu, käy hyvin merkittävästä liikuntasuorituksesta. Painovaihtelu on 2-3 kg ja sehän on nestettä vain, jota pukkaa ulos hien muodossa. Välillä nautin nestettä, mutta siitä huolimatta tuo vaihtelu on tuota luokkaa.

Mitä hyötyä sitten on itselleni tuollaisesta saunomisesta? Sitä en tiedä, mutta hyvä olo on; kun tulen saunasta pois, käyn ensin ulkona jäähyllä kesät talvet. Sisääntullessa ei olekaan kiire pukeutua lämpimästi, sillä sisällä on aina lämmin ulkoilmaan verrattuna. Ihohuokoset ovat umpeutuneet, eikä kehon lämpö karkaa minnekään, eikä vilustumisvaaraa ole. Tulikin mieleeni, että varmaan tuollainen lapsesta saakka opittu tapa parantaa myös vastustuskykyä, kun viimeksi on miulla ollut kuumetta 1954, eikä senkään jälkeen pienimmässäkään määrin mitään kulkutauteja flunssista tai epidemioista puhumattakaan.

Jos miun pitäisi käydä saunassa tuon ohjeen mukaan eli joka ilta, niin ei se tuntuisi enää niin hyvältä. Kerran pari vähän hikoilua ja pois. Ei tule valmista.

Jokaisella on tietenkin opittu tapansa, mutta ei kenenkään elimistö kestä sellaista saunomista, että joka päivä vuoden ympäri kävisi saunassa. Voihan siellä tietenkin käydä, vaikkei se olekaan lämmin. Josko tuolla lääkärin uskomuksella tarkoitetaankin sitä, eikä kuumaksi lämmitettyä saunaa. Kunhan vain käy avaamassa saunan oven ja istahtamassa lauteella. Sitä se varmaankin tarkoittaa.

Yhteiskäytössä olevissa saunoissa, joihin on varattu tunnin vuorot, siihen on tyytyminen luonnostaan. Sekin on hyvä asia. Mutta että joka ilta? Se vaatii oman saunan, taloyhtiöt eivät tuollaisiin vuoroja jakele, näin oletan, joten tuo jokailtainen saunassakäynti edellyttää myös omaa saunaa, eikä siihen ole kaikilla mahdollisuutta. Kerta viikossakin riittää terveyden ja puhtauden ylläpitäjäksi vallan mainiosti.