Mitä yhteyttä on tuhkarokolla ja hiilinielulla?

Ilmastoasioitten yhteydessä on puhuttu hiilinielusta ja hiili-jalanjäljestä ja monesta muusta tieteellisestä kysymyksestä.

Mitähän ne muuten ovat? En ole nähnyt yhtään sen paremmin hiirinielua kuin hiilinieluakaan mustista hiilijalanjäljistä puhumattakaan.

Varmaan ne ovat ihan tosijuttuja, mutta kun tutkijat ja viisaiksitekeytyvät puhuvat ammattisanastoilla, niin eihän sitä tavallinen kansalainen mitään ymmärrä.

Muuan ikämies sanoi sisään tullessaan, että ”pitää pyyhkiä nuo jalkineet hyvin, ettei tule yhtään mustaa jälkeä vastapestyihin mattoihin. Eukko ei siitä tykkää!”

Niin, että mitä se käytännössä tarkoittaa: hiilijalanjälki?

Mitäs sitten tuo hiilinielu? Onko se sitä, kun syö mustanmakkaran Tampereen torilla ja kun se menee iltamyöhäsellä pimeään nieluun, niin onko se? Vai pitääkö makkara ensin hiillostaa nuotiolla tulessa, että on pinnastaan hiiltynyt? Sekös se on?

Sitten on paljon muita sanoja, joita viljellään, mutta jotka eivät tuota minkäänlaista satoa eli vastakaikua.

Osa luonnonsuojelijoita on niin vauhkoina tällä hetkellä, ettei heitä tunnu pitelevän mikään. Kaikki pitäisi kerralla pysähdyttää, lopettaa hernekeiton ja kirnupiimän nauttiminen saati keitettyjen kananmunien kaalikeitosta puhumattakaan. Hengitystä täytyisi pidätellä, pieraista johonkin purkkiin, ettei vain hengitettävään ilmaan jää yhtään kaasuja. Sitten nuo kaasut pitäisi jokaisen jalostaa ja puhdistaa uudelleen hengitysilmaksi. Tänäänkin taisin päästää ilmoille muuan iloisen ja hajuttoman? Olikohan siitä haittaa Kuopion seudun luonnonystäville? Lupaan ensi kerran etsiä vaikka tyhjän pullon ja korkin, ettei pääse karkuun.

Hohhoijaa!

Eiköhän ole jo aika vähän kerrallaan laittaa edes käsijarrua päälle. Onkohan kukaan tullut miettineeksi, missä ajassa tämä nykyinen ilmaston tilanne on syntynyt? Tuskin 100 vuotta siihen riittää. Epäilenpä, että kun lasketaan asiaa aikojen alusta, maapallon syntyhetkestä ja sitten, kun nyt aletaan jarruttelemaan, niin saman ajanhan se ottaa päästäkseen nollille.

Mitä tuo nollille pääseminen sitten tarkoittaa? Se tarkoittaa sitä, että ”Olipa kerran maapallo ja siellä asui sellaisia tuhmia ihmisiä, jotka pilasivat sen ja sitten se vain lakkasi olemasta!” Lapsi kysyi edelleen: ”Kuinka vanha tuo maapallo sitten oli?” Siihen vanha vaari vastasi: ”Eiköhän lie ollut miljardin vuoden ikäinen tai vähän vanhempi”, mihin lapsi vastasi, että ”sehän on ollut sitten kuin tuo naapurin vanha setä, joka on niinniinnniin ryppyinenkin”.

Milloin tuollainen keskustelu kenties käytäisiin ja missä? Varmaan Plutolla, missä on Mikki-Hiiri ja Aku Ankka ja kumppanit. Pluto on vahtikoirana.

Siis! Kun nyt keskitytään kaikessa rauhassa keinoihin, että saadaan asiaa vähän kerrallaan menemään eteenpäin. Hosumalla ei tule kuin ”kuspiämukuloeta”, kuten Peräkylän Jussi asian ilmaisi.

Ministeriön toimesta kaikki autot pitäisi heti muuttaa sähköllä kulkeviksi. Kuka ja mistä sellaisen sähkömäärän saisi? Ehdotankin, että kaikki joutavanpäiväiset tienvarsivalot sammutetaan. Mitä siellä korpitaipaleilla pitää valaista, kun ei siellä kulje ketään ja ajoneuvoissa ja jalankulkijoilla on omat valonsa mukanaan.

Ja kaikki lähtee vain yhdestä ajatuksesta: En ole nähnyt yhtään hiilijalanjälkeä. Nytkin sisälletullessani kun kenkiäni puhdistin, eivät jättäneet yhtään mustaa portaille. Vain lunta oli tarttunut. Kurkkua kun kutitti, niin katsoin valolla peilin edessä, enkä nähnyt pienintäkään hiiltä, vaikka söinkin uunissa paistettua ylikypsää makkaraa. Nielu näytti aivan samanlaiselta, punaiselta. Aivan kuten ennenkin.

Niin, että vastauksia vain. Ja selkokieltä. Sitä kansa ymmärtää ja siitä lähtee asioitten muuttaminen.

Aivan samoin kuin Luodon kunnassa ilmaantui tuhkarokkotapauksia, kun ymmärtämättömät eivät ole älynneet ottaa lapsilleen rokotetta.
Tästä asiasta on kerrottu ja kerrottu, että pitää ottaa ja että sanktioita. Kertaakaan ei ole kerrottu, mitä terveysongelmia tuhkarokon sairastaminen voi aiheutta. Ne asiat ovat niitä, joita kansa ymmärtää. Siis viisaampien on syytä taas käyttää selkokieltä ja vastata vain yhteen kysymykseen:

MIKSI? MIKSI PITÄÄ ROKOTTAA JA MITÄ SIITÄ VOI SEURATA, JOS EI ROKOTETA?

Sitä kansa haluaa. Asiat on kerrottava niin, että kaikki ymmärtävät, myös kaikki luotolaiset ja muut saman suunnan kansalaiset tai samaa ajattelumaailmaa edustavat.
Kun he ymmärtävät, mitä riskejä heidän pienokaisilleen on elää ilman tuhkarokkoa vastaan otettavaa rokotetta ja että voisivat varmemmin elää terveenä pitkän elämän. Tuskin kukaan lasten vanhemmista haluaa oman jälkeläisensä kuolevan, menettävän kuulonsa ja paljon, paljon muuta. Lapsillehan toivotaan aina parempaa elämää kuin itsellä on ollut.

Mitään ei pidä jättää sattuman varaan, sillä silloin pelaataan todella raakaa pudotuspeliä ja sitähän tuskin kenenkään vastasyntyneen lapsen vanhemmat haluavat, että heidän pienokaisensa ei voisikaan nauttia elämästä siten kuin terveet kaverinsa.

Siis: MIKSI? MIKSI? MIKSI? MIKSI? MIKSI?