Sen sata asiaa!

Kuulostaako tutulta? Kyllä varmaan ja varsinkin silloin, kun on lähtö jonnekin ja tavaroita pitää ottaa kaiken varalta hieman tavallista enemmän. Riippuen reissun luonteesta, määrä vaihtelee, mutta tässä on yksi vaihtoehto.

On taas lähtemisen aika Kaustiselle, viikoksi lauleksimaan Kettusen kupletteja. 20. kerta tuo hivenen juhlamieltä lisää.

Oheinen kuva on vuodelta 1998, jolloin Kuplettikööri oli voimissaan. Kauko Ratilainen, porukan perustaja ja sielu istuu ja kuuntelee harjoitusta Kansantaiteenkeskuksen amfi-teatterissa. Bassoa soittaa Yrjö Ihalainen, naislaulajina ovat Kaarina Heikkinen ja Raija Jauhiainen. Tuula os. Saarela soittaa hanuria just miun takana. Miekin olen raskaansarjan kupletööri, nyt monta kokemusta rikkaampana kuulun kevyeen keskisarjaan.

Joskus vuosia sitten lähdön edellä tein listan tavaroista ja asioista, jotka on muistettava ottaa mukaan ja jotka on muistettava huolehtia kotona. Silloin tuli esille tuo otsikossa mainittu ”sen sata asiaa”.
Kirjoittelin ja pähkäilin, sitä mukaa laitoin paperille talteen. Oli esiintymiskamppeita sekä kirkkokonserttia varten omansa. Majoitus oli silloin mökissä, joten telttaa ja siihen liittyviä ei silloin tarvinnut ottaa.
Kun ynnäsin tavarat ja asiat, niin kas kummaa: 90 asiaa niistäkin kertyi. Sitten kun tuli lähdön aika Pohjois-Norjan kirkkoihin Jäämeren rantamille, niin majoitus oli pääosin teltassa, retkikeitin tykötarpeineen, makuupussi ja alustat. Kun sitten nämä laitoin listan jatkoksi, niin lukumäärä oli juuri se tasalukema eli 100.

Kotona piti muistaa ottaa töpselit pois, kastella kukat, tyhjentää roskikset ja kompostoriin maatuvat. Vara-avain oli kiikutettava ulos talteen jne. Ei sitä siis lähdetäkään kuin havumajasta!

Listaa tehdessäni mietin, mitä varmasti en tarvitse. Telkkua ei ole, tietokone tuli mukaan. Sitten välähti: Polkupyörän pumppu! Hetken mietittyäni tulin siihen johtopäätökseen, että on se sittenkin hyvä olla mukana, jos vaikka joku matkan varrella tuskailee tyhjän renkaan kanssa. Voi auttaa siinä tilanteessa ja saada hyvän mielen molemmille. Itselläni ei ole ollut tarvetta vuokrata pyörää, mutta jos sellainen ajatus jollakin on, niin kannattaa ottaa oma pumppu mukaan. Selviää helpommalla ongelmatilanteessa.

Nyt taas, kun huomenaamulla porhallan kohti Kaustista, niin lista on ollut pöydällä ja sitä mukaa viivannut yli, kun asia on hoidettu. Ruoat laitan kylmälaukkuun vasta aamulla, mutta kaikki muut tavarat, viimeisenä vara- tai vaihtovaatteet, laitan valmiiksi kassiin. Kaikki muut ovatkin jo pakattuna takakonttiin.

Suosittelen lämpimästi tällaista käytäntöä. Vaikka kuinka on hyvä muisti, niin siitä huolimatta kannattaa tehdä lista ja toimia sen mukaan. Ei ole missään nimessä turha asia. Kuinka monta kertaa olenkaan harmitellut sitä, että kun se ja se pääsi unohtumaan ja kun olisi ollut ihan välttämätön tarve. Ei muuta kuin kauppaan. Sekin raha olisi ollut hyvä todellista tarvetta varten.

Hyvää kesän jatkoa ja tapaamisiin ensi viikolla. Kirjoittelen kun ehdin!