Sinkun kinkku ynnä muuta

”Jouluruokaa tarjoo kunnon väki”, niin varmaan, mutta mitä tarjoaa tai nauttii sinkku, joka ei niin perusta kaikenmaailman laatikoista ja muista hörselöistä.

Aiemminkin olen miettinyt asiaa, millä esimerkiksi kinkun voisi korvata. Yhden ihmisen jouluruoaksi minkä kokoinen kinkku tahansa on aina aivan liian suuri. Jostakin palvelutiskistä voisi sellaisen siivutettuna löytää, mutta mikä olisi valmis sellaisenaan tai lämmitettynä?

Entäs sitten rosollit, perunasalaatit, makeat jälkiruoat?

Punajuuri on hyvä sellaisenaan, peruna myös ja jos siihen vaikka salaattia ottaa, niin siinähän ne ovat. Perunat ja punajuuret samaan kattilaan kiehumaan, on seuraa toisilleen ja antavat perunoillekin punaiset posket.

Viinin korvikkeeksi käy kirkas juoma … suoraan hanasta. Ei siihenkään viiniä tarvita. Sinappia ilmankin voi kinkun syödä.

Siis, mikä on Sinkun kinkku? Jos edullisinta hakee, niin neljä grillimakkaraa samassa pussissa on alta euron, kenties vähän enemmän uunilenkki tai vaihtoehtoisesti saunan ympäri ja sinappia kainaloon. Eipähän tule liikaa ahmittua tai voi sitten vaikka juosta kaksi lenkkiä saunan ympäri. Siinä sitä on sinkulle kinkkua yllinkyllin.

Ylensyönnin valtakunnan mestaruuskisat käydään siis aina jouluna. Sen voi välttää yksinkertaistamalla ateriansa ja tyytymällä vähempään. Kynttilä pöydälle, joululaulut soimaan tai vaihtoehtoisesti lauleksia itse. Pari havun oksaa maljakkoon antamaan kuusen tuoksua. Ei aikaakaan, kun joulu on takanapäin ja ajatukset pääsiäisessä ja mämmissä.

Vaihtoehtoisia joulunviettotapoja siis on vaikka kuinka, eikä rahaa kulu juuri ollenkaan. Parilla kympillä tai muutamalla eurolla saa kilon perunoita ja eurolla Sinkun kinkun. Kyllä niillä pari-kolme päivää hyvin pärjää. Eikä maksa paljon, vain pari ysiysiä!

Hyvää ja makoisaa joulua kaikille kinkun kanssa tai ilman!