Tasa-arvoiset tytöt ja pojat

Mikähän niitä ihmisiä vaivaa, jotka eivät pysty myöntämään sitä, mitä syntymätodistuksessa selvästi lukee: …syntynyt tyttö tai syntynyt poika.
Eikö tuo kerro jo riittävästi sukupuolesta? Kun lapset kasvavat ja aikuistuvat, niin sitten pitäisi ilmeisesti puhua naisesta ja miehestä. Eikö tuo ole aivan päivänselvää, muttei se lähtötilanteen antama tyttö tai poika siitä miksikään muutu. Ikä ei sitä koskaan ratkaise, tykkäsi tai ei.

Tyttöjä he ovat koko ikänsä tai poikia samalla tavalla.

On kuitenkin syytä muistaa, ettei ihminen itse yleensä pysty vaikuttamaan siihen, minkä verran hän on poika tai tyttö. Sukupuolenvaihdoksia tehdään ja jokainen vastuunsa kantaa, eikä se ole keneltäkään pois.
Jos jotkut tytöt ovat ”hyviä jätkiä” eli kiipeilevät puissa, viettävät muutoinkin railakasta ja liikkuvaa elämää, mitäpä sekään ketään haittaa. Toiset leikkivät nukeilla kotia ja toiset eivät. Onhan tuo ammatinjakaumassakin jo nähty, kun rekkakuskeina, sotilaina ja monissa muissa aiemmin poikien eli miesten hallitsemissa ammateissa näkyy molempia sukupuolia.

Jos verrataan kotioloja, niin isä pyrkii olemaan ”kenraali” eli määräämään ja äiti ”huoltovääpeli”, käytännössä monesti toisinpäin. Äiti on se lopullinen pomo. Isä vain näyttelee.

Siis isä ja äiti ovat myös olleet poika ja tyttö iästä riippumatta. Perheissä monestikin kuulee sanottavan: ”Kyllä sitä isää taas leikittää, aivan kuin pikkupojat!” Aivan yhtälailla äitit ”syyllistyvät” samoihin asioihin leikkimään lastensa kanssa. Joskus leikeissä vaihdetaan tietoisesti sukupuolta, mutta palataan pääosiltaan lähtötilanteeseen eli pojaksi ja tytöksi. Niin ne tekevät mummot ja vaaritkin tai isoisät, miksi heitä sitten kutsutaankaan.

Tyttö ja poika ovat siis täysin käyttökelpoisia minkä ikäiselle ihmiselle tahansa, joten siitä on turha loukkaantua ja vettä poroja sieraimiin, jos joku joskus tytötteleekin. Sieltä syntymätodistuksestahan kaikki lähtee.

Eikä ole olemassakaan erikseen tyttöjen ja poikien leikkejä. Jokainen leikkii, mistä eniten pitää. Onhan hoivatyö tänä päivänä yhtä lailla tyttöjen kuin poikienkin ammatti. Siitä huolimatta kaikki ovat tasa-arvoisia.

Keskitytään itse elämään ja toteuttamaan unelmia, eikä jäädä jonninjoutavien tilanteitten vangeiksi. Jos kerran haluaa vetää hameen yllensä, niin mikäpä siinä. Onhan skottilaisillakin ”kilttinsä”.

Tällä hetkellä tuntuu siltä, että on tekemisen puute ja sen vuoksi pyöritään olemattomissa seikoissa. Tytöt ovat tyttöjä ja pojat poikia ja kuten vanha tunnettu joululaulu sanoo runoilijan sanoilla: ”Ja vanhakin nyt nuortuu kuin lapsi leikkimään!” Sehän on meidän kaikkien kohtalo, joskus ollaan elinkaaren päässä, oltiin tyttöjä ja poikia vaikka koko ikämme tai päinvastoin.

Elämän ympyrä sulkeutuu vääjäämättä, lapsuuden muistot palaavat mieleen ja silloin ollaan sitäkin kautta tyttöjä tai poikia. Joku prosentti kuulemma määrittelee sen, kumpaa sukupuolta ollaan, mutta kuten lastenpsykiatri Jari Sinkkonen määritteli: ”Kun lapsella on ne, hän on poika ja jos on se, niin hän on tyttö!” Eikä siihen muuta tarvita.

Kyllästyttää tämä ainainen aikuisikäisten jauhaminen. Hyväksykää tosiasia ja tehkää elämästänne elämisen arvoista siinä sukupuoliroolissa, mikä parhaimmalta maistuu, tyttönä tai poikana.

Jätä kommentti

*