Tasapeli savolaiset vs. karjalaiset

Minuun ottivat yhteyttä muuan nimettöminä haluavat karjalaiset julkaisemaan heidän oheisen kirjoituksensa vastineeksi Seppo Konosen kirjoitukseen. Tässä se sitten on:

Seppo Kononen SS 6.4. toi hyvin esille Suomen idänsuhteet vuosisatojen ajalta. Niinhän siinä kävi, että idästä ja lännestä vuoronperään vyöryivät sotajoukot yhtälailla Karjalan kuin naapurialue Savonkin ylitse. Rajoja vedettiin milloin mihinkin suuntaan.

Maakuntalaulujen tekijät osaltaan huomioivat nuo tilanteet ja siinä A Oksanen ehti ensimmäisenä v. 1852 ottamaan kunnian savolaisille kirjoittaessaan Savolaisen laulussa ”täss´Savon joukko tappeli ja joka kynsi kylmeni edestä Suomenmaan, edestä Suomenmaan!”

Kun P. J. Hannikainen sai sitten liki 30 vuotta myöhemmin v. 1881 sanat ensimmäiseen Karjalaisten lauluun, hän päätti ottaa osansa kunniasta karjalaisille, kirjoittaessaan, kuten Seppo Kononen asian tuo julki:” Silloin kurja Karjalamme Suomen surut soittelee”. Siis savolaiset halusivat kaiken ensimmäisenä, sitten vasta karjalaiset eli näin päin se meni.
Karjala oli lähempänä idän vahvoja linnakkeita ja sen vuoksi ensirytinöistä kärsivät sillä suunnalla aina karjalaiset.

No, kaikki päättyi niin, että sodat sodittiin, kukaan ei voittanut, kaikki hävisivät omalla tavallaan. Suomi menetti kuitenkin yhden vahvoista maakunnistaan lähes kokonaan, karjalaiset kotiseutunsa ja kaiken, joten lopputulosta ei sen enempää kannat vertailla. Suomalaiset taisivat kuitenkin lopulta voittaa, kun maa itsenäistyi omaksi valtiokseen ja sai ja pitää edelleen huolta kansalaisistaan. Loppuivat nuo edestakaisin kulkemiset tuhoamis- ja valtaamismielessä.

Nyt kun vain pysyisivät tuolla nykyisten rajojen takana, niin hyvä olisi.
Kaikissa suomalaisissa maakuntalauluissa Suomea ylistetään omista näkökulmistaan ja niin saadaan tehdäkin.
Ei kenenkään tarvitsekaan alistua huonompaan asemaan.

Nimim. Joukko Isänmaan ystäviä

”Nyt se on täytetty”- lainatulla sanonnalla Raamatusta tämän ystävieni julkituoma asia myös tänne SS blogisivuille.
Olkaa hyvät!