Tulevaisuuden kuvioita

Ihminen kuvittelee olevansa viisas, siis kuvittelee, koska viisautta ei voi määritellä, eikä rajata. Kuka tahansa on viisas, omalla tavallaan, eikä sitä voi toinen kumota.

Viimeisin viisauden merkki näkyi olevan tämänpäiväisessä valtakunnan ykköslehdessä, että kun maksaa 800 000 dollaria, niin pääsee kiertämään avaruutta. Kuinka kauan, sitä ei määritetä.

Tulikin ihan väkisin ilkikurinen ajatus: Entäpä jos maksaisi sellaisen pahansuopaisen ihmisen matkan kiertoradalle ja vain menolipun?! Sitten jätettäisiin kaikki yhteydenpitovälineet aivan kuin vahingossa pois kyydistä Kaikkihan on mahdollista, sillä ei ihminen niin viisas ole, että kaiken pystyy varmistamaan ennakkoon.

Luonto ja avaruus sen osana elävät omaa maailmaansa ja ihmisen keksinnöt ovat kaikki haavoittuvaisia. Vain hyvän tuurin ansiosta ei sen pahempaa ole sattunut kuin muutama raketti tuhoutunut noustessa ja joku jäänyt ajelehtimaan avaruuteen määräämättömäksi ajaksi, kunnes sitten energiat on käytetty ja romua sataa taivaalta niskaan tonnisotalla.

Yhtälailla nuo tekoälyautot ja muut ajopelit. Jossain legolandiassa ne voivat toimia virheettömästi, paitsi, jos sähköpuolelle tulee jokin ennalta arvaamaton häiriö. Sitten rytisevät legopalikat pahemman kerran.

Tuollaisia härveleitä ei pidä missään tapauksessa päästää luonnollisiin olosuhteisiin, sillä se jos mikä on yhteiskunnan tuho, kertakaikkiaan!

Näitä ”viisaan” ihmisen keksintöjä näkyy olevan esillä myös tänään muitakin, mm. sellainen korvallinen, joka lukee ja laskee ajatuksia kauppaostoksista ilman, että tarvitsee ihmisen itsensä tehdä asialle yhtään mitään muuta kuin vain ajatella. Kuitenkin tulos tuotteista oli vain 90 %, eikä sitä, mitä ihminen itse kuvitteli niiden maksavan.
Tällä keksinnöllä viimeistään tuhotaan aivotoiminta kokonaan, kun päässälaskeminen loppuu. Täysin turhake keksinnöksi. Ja kun tuota vielä kehutaan maasta taivaaseen.!

Ettei vain tarvitsisi käsin eikä aivoin tehdä mitään! Se kaikki tuhoaa ihmisen normaalit toiminnot totaalisesti.

Mieluummin kynä ja paperilappu kouraan ja siihen laskelmia kuin tuollaisiin älyttömyyksiin!

Sähköpyörä on myös täysi turhake. Kun kuvitellaan kiertää jokin matka polkemalla ja kuitenkaan polkemista ei tapahdu juurikaan. Mikä synti se on jos ylämäet työnnetään pyörää? Ei mikään. Ja vaikkapa yksivaihteisella peruspyörällä polkemalla saavuteen varmasti paljon parempi fyysinen kunto, kun siinä joutuu tekemään työtä jatkuvasti, paitsi tietenkään ei alamäissä. Suurin riski vauhdikkaassa ajamisessa on juuri tuo nopeus, joka menee monessa tapauksessa hallitsemattomaksi.

Pyörissäkään ei siis tarvitse olla vaihteita ollenkaan, sillä peruspyörälläkin pääsee yhtälailla perille kuin 3- tai 100-vaihteisella. Mihin niitä vaihteita yleensäkään tarvitaan. Ai että pääsisi nopeammin perille?! Eihän sillä ole tekemistä minkään vertaa fyysisen kunnon kanssa, sillä peruspyörällä kunto kasvaa varmasti yhtä paljon ja jopa enemmän. Eipähän tarvitse raplata vaihteita, koska silloin on ajatus muualla kuin itse pyöräilyssä ja liikenteen seuraamisessa. Ja tämä viimeksimainittu on paljon suurempi riski.

Auton ajamisen suurin onnettomuusriski ei suinkaan tämänpäiväisen uutisen mukaan olekaan kännykän käyttö, vaan se, että mietitään aivan muita asioita kuin että keskitytään ajamiseen ja liikenteen seurantaan. Jopa kyydissäolijoitten viihdyttäminen on monta kertaa pahempi asia.

Perusautot ja muut ajopelit pitäisi olla hyvin yksinkertaisia ratkaisuiltaan. Silloin turvallisuus olisi tapissaan, mutta kaikenmaailman viritykset tekniikassa saavat aikaan ajatuksen karkaamisen itse suorituksesta.

Tämänkin vielä haluan lisätä tähän, että nykyiset autot ovat lähes kaikki samalla muotilla tehtyjä: Valtavan tehokas moottori, pitkä ja mahtava keula, mutta olematon tavaratila. Varsinkin nuo huonojen teitten menopelit eli katu- tai city-maasturit ovat naurettavimpia luomuksia. Jokin aika sitten oli lehtijuttu, missä tuollaisen takakontissa olivat laskettelumonot, ei muuta. Ja jutussa mainittiin, että kitara vielä pitäisi saada mahtumaan. Hohhoijaa!

Nuo härvelit on tehtykin city-ihmisten kauppakasseiksi, ei niillä muuta virkaa ole. Sitten pitää olla suksiboxit katolla, jonne ahdetaan kaikki ne tavarat, jotka perinteisesti mahtuisivat normaali-henkilöauton takakonttiin. Onneksi vielä on joitakin sellaisia autoja, joissa on olemassa kunnollinen takakontti, eikä vain sellainen töppöperä ilman tavaratilaa.

No, nyt joku taas ajattelee, että karjalaispoika elää jossain omassa maailmassaan. Niinpä tekeekin, paitsi että vaivihkaa edelleen mietin sitä, kuinka jonkun pahanilkisen voisi lähettää kiertämään avaruutta tuntemattomaksi ajaksi. Saisi siten hetken olla rauhassa ja keskittyä omiin asioihinkin.

Olihan tuossa lehdessä vielä maininta jostain australialaisesta ryhmästä, joka on tehnyt kuvaelman ja tulee Helsinkiin esittämään, miltä tulevaisuus sitten näyttää, jos mädättäjäkärpäset ja muut valtaavat maapallon. No, meneehän se aika noitakin pähkäillessä. Parempi olisi kuitenkin uhrata ajatus sille, miten saisimme elinympäristömme voimaan paremmin. Tuollaisen kuvaelman esittäminen on aivan utopistinen juttu, mutta olkoon. Eipä paljon kiinnosta. Ja vielä sanovat tekijöitä aivan täysjärkisiksi.

Niin, missäpä kulkeekaan tuo viisauden raja?