Tyhjänpäiväiset gallupit

Päivittäin törmää tilanteeseen, kun tiedotusvälineissä kysytään lukijoilta, mitä mieltä nämä ovat jonkun henkilön tai asioitten merkityksestä, puolesta vai vastaan.

Viimeksi ärsytti, kun ampumahiihtäjä Kaisa Mäkäräinen ilmoitti, ettei hiihdä Lahdessa, vaan keskittyy oman lajinsa loppuhuipennuksiin. Kaisa oli kuunnellut omaa sisintään ja sen myötä kieltäytynyt. Kun nyt kansalaisilta kysyttiin, että ”tekikö Kaisa oikein”, niin valtaosa vastasi ”Ei”.

Misi tuo asia kuuluu kenellekään, jotka eivät ole siinä tilanteessa. Kaisalla on oma elämänsä ja hän itse vastaa tekemisistään vain itselleen. Hän ei ole vastuussa siitä kenellekään toisille, oli sitten kansa mitä mieltä tahansa.

Aivan kuin lehdistö eli nykykielellä media tietentahtoen haluaa laittaa yksittäisen ihmisen asiat kansan päätettäviksi.
Heitä on paljon, jotka aina kysyvät muilta, ”kannattaisiko tehdä näin vai näin ”mitä mieltä olisit, jos tekisin näin”, jne.

Lopettakaa jo toisten elämään sotkeutuminen ja toisten asioitten ja ratkaisujen arvostelu mediassa. Uutiset ovat uutisia, mutta tuollaiset joutavanpäiväiset gallupit aivan tarpeettomia.
Aina on ihmisiä, jotka elävät toisten kautta ”omaa elämäänsä”, uskaltamatta tehdä omia ratkaisuja, johtivat ne sitten syteen taikka saveen. Jokainen vastaa omista tekemisistään vain itselleen.

Tämänpäiväisessä SS:ssä kerrottiin nuoresta miehestä, joka oli pitkän kaavan mukaan ajatellut ensin lääkärin ammattia, kouluttautunut sähköasentajaksi, miettinyt sen jälkeistä tilannetta työntekemisen näkökulmasta ja aloittanut sitkeän kouluttautumisen tavoitteena opiskella kuitenkin lääkäriksi. Tuskin olisi lähtenyt tuolle linjalle, jos vain olisi istunut iltaa ”pubeissa” kysellen kavereiltaan, mitä mieltä he olisivat siitä ja että kannattaisikohan kokeilla. Valtaosa heistä, kateellisia hyvinkin, olisi varmasti ollut sitä mieltä, että ”siinä menisi hyvä sähköasentaja pilalle”, kun itse olivat jääneet pubikulttuuriin kiinni ja kun eivät mielessään olisi hyväksyneet sitä, että joku todella haluaa elämältään muutakin.

Näitä esimerkkejä on aina silloin tällöin, mutta onneksi on. Esimerkkeinä siitä, että voi jäädä olemaan vain ja bilettämään tai sitten laittaa riman sen verran korkealle itselleen ja lähteä ”maailmalle” hakemaan enemmän kuin mitä siellä kotipaikkakunnallaan olisi tarjolla.

Niin on tehnyt Kaisa Mäkäräinenkin ja vastaa vain itselleen ratkaisuistaan, oli sitten joku gallup-kysely mitä mieltä tahansa. Vastaavankaltaiset henkilöihin kohdistuvat gallupit pitää jättää pois. Asiakohtaiset hyväksyn, sillä niillä ei vahingoiteta eikä aiheuteta turhia paineita eikä kielteisyyttä.

Ainahan on myös heitä, joilla on paras mielipide toisen ihmisen ratkaisuihin. He vain istuvat useimmiten koko ikänsä siinä ”Esson baarin” parlamentissa saamatta mitään sen enempää aikaan. Gallupin laatijat ovat yksi ryhmä, jotka tietentahtoen lietsovat lukijoita vastakkain. Siitähän se sitten tuo eripura lähteekin liikkeelle, oli kyse maahan muuttajista, urheilijoista, jne. Kuitenkin ihmisistä, jotka haluavat elää omaa elämäänsä. Massa lähtee liikkeelle ja sitten konfliktit ovatkin valmiita.

Gallupin tekijät vetäytyvät sivuun ja ovat mielestään vain kysyneet, eikä muuta. Median ei pidä lähteä heittämään liekkeihin öljyä, kun tietävät sen vaikutuksen: pienestä kipinästä syttyy maailmanpaloja … vähemmästäkin.