Uusi vuosi ja uudet kujeet?

Vuodenvaihde hurahti nukkuessa tai kuulin kyllä puolenyön paukuttelut, mutta sitten uni sai vallan ja sitten sitä mentiin.
Unta en nähnyt ainakaan paukuttelusta. Oishan aika käynyt pitkäksi, jos en mitään unia olisi nähnyt. Niitä ilmaantuu kuitenkin ja kun ei ole telkkua, niin mikäpä katsellessa nukkuessaan. Ja kun niihin ei ole käsikirjoitusta, niin senkin vuoksi unet ovat ihan hieno asia. Ihmisen päässä syntyy vaikka mitä.

Niin, mitäpä kaikkea ihmisten päästä syntyy nyt, kun kalenteria vaihdettiin ja eletään kuin ensimmäistä päivää!
Luonnollisesti kuvaan tulevat mukaan Uudenvuoden lupaukset, kenties tinojen katselu tai sitten horoskooppien tihentyvä lukeminen.
Kenties kannattaisi ensisijaisesti keskittyä niihin asioihin, jotka aiheuttavat täysin turhia kustannuksia. Niitähän ovat ensisijaisesti ylinopeussakot tai sakot kirjojen palauttamisen unohtamisesta. Kun pitää jalkaa kevyemmin polkimella ja kun muistaa palauttaa ajoissa, niin oma budjetti pysyy paremmalla tolalla. Eikä kiukuta läheskään niin paljoa, eikä tule syytettyä yhteiskuntaa kyttäämisestä.

Sisäministeriö on vuosittain budjetoinut ihan ison summan sakkotuloja. Mistähän he sen tietävät ennakkoon? Ei varmaan kovin vaikeaa ole arvata tai tietää, kun summa on pysynyt samoissa rajoissa vuosikaudet. Ihminen on niin kovapäiseksi syntynyt, ettei muuten opi kuin pahimman kautta. No, eihän ylinopeussakko pahin asia ole, mutta mielestäni täysin turha maksu. Hivenen keveämpi jalka ja varsinkin kameratolpan kohdalla ei hidasta matkantekoa yhtään. Se on fakta!

Kun vain muistaisi tuon.

Kuulin tuossa joulun aikaan ollessani Kaustisella jouluisäntänä, että muuan kaveri oli pitkään miettinyt, millaisen huomautuksen autoonsa laittaisi hillitsemään ajohaluja. Ehkä hänellä ei kotona mennyt kovin hyvin, kun päätti laittaa vaimonsa kuvan siihen. Kenties oli tullut jo niin paljon sanomista, että kiire kotiin ei ollutkaan niin kova.
Voihan se merkitä sitäkin, että halusi turvallisesti kotiin ja sen vuoksi kuva rakkaastaan muistutti siitä! Kukapa sen tietää, mutta tarinan kertoi eläkkeellä oleva poliisi Seinäjoelta. ”Ja s’on tosi!” vakuutteli miulle, karjalaispojalle. Pakko oli uskoa sitä äänenpainoa ja paatosta!

Kannattaa kokeilla, jos ei muuten vauhti hiljene. Voihan se olla, että monet ruokarahat pienestä budjetista on käytetty vain turhien ylinopeussakkojen maksuun ja taas on nieleksitty siinä perheessä tyhjää muutama tovi.

Mitähän muita muutoksia kannattaisi elämäänsä tehdä? Kenen elämä yleensäkään yleisimmin kulkee vuoden periodilla? Ajanlaskun keksijä mittasi vuosilla elinaikaa ja yhäkin, mutta muutokset omassa elämässä voivat sujua ihan muutenkin, jos on esimerkiksi terveydellisiä ongelmia. Niitä ei vuosissa mitata, vaan ne ovat elämänpituisia asioita. Joku haluaa, toinen ei. Minkäpä sille muut mahtavat.

Joku haluaa pitkän elämän, toiselle tulee mitta täyteen lyhyemmässä ajassa, laskettiin vuosia tai tehtiin lupauksia paremmasta elämästä.

Tämä vuoden kiertokulku on virallisten tahojen keksintö pitää asiat oortningissa. 365 päivää antaa mahdollisuuden tehdä asioita jollain tolkulla ja jos ne eivät kerralla mene purkkiin, niin päätetään sitten tehdä seuraavana vuonna uudelleen ja paremmin. Yrityksen tuloskin mitataan vuoden sykleissä ja monenmonta muuta asiaa.

Onhan luonnollisesti Suomen oloissakin helpompaa miettiä sitä, minä vuonna milloinkin kesä oli parempi, milloin jäät lähtivät, millainen oli joulu ja kuinkas kauan sejase on ollutkaan presidenttinä tai ministerinä tai kuka missäkin tehtävässä. Kuinka monta vuotta on joku urheilun ennätys pysynyt voimassa ja minä vuonna joku voitti jonkun kisan. Ja niin edelleen. Tästä vuosien mittaamisesta näyttääkin tulleen pysyvä käytäntö! :)

Sen vuoksi vuosia näköjään tarvitaan, muttei suinkaan omien tapojen muuttamiseksi. Niihin asioihin on otettava pidempi jakso ja siihen ehdotankin pysyvämpää elämäntapojen muutosta. Silloin useimmiten myös elämästä voi tulla pidempi ja nautinnollisempi. Mitä iäkkäämmäksi ihminen elää, sitä nautinnollisempaa elämä on monesti ollut. Ei tosin aina, kun terveys saattaa alkaa horjumaan, vaikka kuinka olisi mielestään elänyt asiallisesti.

Kaikki ei siten olekaan ihmisen itsensä päätettävissä. Mutta se, mikä pystytään tekemään itse itsensä hyväksi, se kannattaa tehdä jokaisen niin hyvin kuin suinkin, eikä siihen todellakaan tarvitse minkäänlaisia uudenvuodenlupauksia. Muutetaan tapoja ja siinähän se ratkaisu on, ei siihen muuta tarvita.

Onnellista elämää toivotan kaikille, teki joku sitten muutoksia tai ei. Kun vaihdettiin kerran kalenteria, niin ehdotan kaikille, että 365 päivää eteenpäin ovat antoisampia monella tapaa. Pääasia kuitenkin, että on itse itseensä tyytyväinen. Siitähän kaikki lähtee.