Välinpitämättömyys lisääntyy

Vain poliisia on kiittäminen siitä, että liikennekulttuuri alkaa oppia lukemaan nopeusmerkit oikein ja noudattamaan niitä. Siihenkin tarvittiin uutinen, että valvontakameroita lisätään tienvarsiin. Sitä ennen nopeusrajoitusten noudattaminen oli hälläväliä – tyyliä, kunhan ei jäänyt kiinni, tapahtui sitten toisille mitä tahansa. Ohituksia milloin missäkin. Pääasia, että itse pääsi nopeammin eteenpäin, mitäpä muista ja varsinkaan siitä, mitä takana tapahtui.

Mikähän siinä muuten on, että kun jonossa ajetaan, noudatetaan nopeusrajoituksia, joku AINA kuvittelee itsestään jotain urheaa ja ohittelee yhden auton kerrallaan 20 km:n matkalla. Minkä verran sitten matka nopeutuu ja mitä sillä ajalla tekee, kun kyse on kuitenkin vain minuutista kokonaisvaltaisesti?!

Tiedän, että tämä mielipiteeni nostattaa taas niskakarvoja pystyyn varsinkin heillä, joilla on
a) uusi iso maasturi
b) tehokas 2,0 l moottori
3) saksalainen, väärinkirjoitettuna ”demari”
4) ajokortti ollut 2 kuukautta
5) kuvittelee ajotaitonsa paremmaksi kuin todellisuudessa on
6) luulee, että on kiire
7) otsaluun takana tai kyydissä joku hoputtaa ”ohita tuo mamis”

Luetteloa tietenkin voisi jatkaa, mutta olkoon.

Toinen asia, joka on suoranaista välinpitämättömyyttä, on grillikioskien ja kauppojen pakkausten kotelot tai päällykset. Niitä heitellään pitkin maita, vaikka roskiksia on äärellä. Ei vain viitsitä, kehdata, jakseta, osata, ymmärretä laiskuuttaan viedä roskiin, vaan heitellään pitkin auton ikkunoista ulos, kävellessä jne., pääasia, että saa käsistään pois. Nälkä joskus yllättää pahemman kerran, kun muuan hampurilaisen kevytpakkaus oli avattu repimällä, kun ei ollut ollut aikaa avata sitä siitä olemattomasta sulkijasta. Ettei vain nälissään ollut haukannut pakkauksestakin vai eikö älykkyys riittänyt kuoren avaamiseen. Miksi muuten niin ongelmallisia pakkauskuoria käytetään, etteivät kaikki osaa niitä avata. Sen, minkä voisi, niin niihin pakkauksiin tulee laatia ohje, että se pitää viedä roskikseen.

Ei ne sieltä itsestään häviä. Valtion tulisikin terhakoitua ja ottaa joistain roskista dna-näytteen ja lähettää laskun perään. Vasta sitä tekstiä ja niitä numeroita ihmiset ymmärtäisivät. Aivan sama on edellämainittujen ylinopeusten myötä saadut sakot. Sakkolapussa näkyvät numerot ymmärretään, muttei tien varressa olevissa liikennemerkeissä.

Kuka on syypää tällaiseen välinpitämättömyyteen? Siirtyykö se isältä pojalle tai äidiltä tyttärelle tai toisin päin ristiin? Käsittämätöntä vai onko voimat niin vähissä, että saatuaan uutta energiaa, kuoria ei enää jaksetakaan kantaa kauemmas!

Jossain eteläisen maan laissa on määrite, että roskaamisesta sakotetaan. Se pitäisi mahdollisimman pian ottaa käyttöön Suomessakin. Niitä numeroita sakkolapussa, kuten jo aiemmin mainitsin, vasta ymmärretään.

Ryhtiliikettä kansalaiset! Ihminen on suurin sotkija, sikakin on siisti, vaikka kuinka eläisi.