Välitunneilla happea aivoihin!

Suomalainen koululaitos on muuttunut mielistelijäksi. Viimeisin keino on antaa lasten liikkua välitunneilla sisällä, olkoonpa vaikka liikunnallisissa merkeissä, mutta siitä huolimatta. Happea aivojen pitää saada, sillä tunnin – puolentoista sisälläoleminen väsyttää ja juuri sen vuoksi, että happea eli raikasta ulkoilmaa ole saatu verenkiertoon.

Entisaikaan saakka pitää mennä, että kaikki joutuivat lähtemään ulos. Sen jälkeen alkoivat isommat yläluokkien ja lukion oppilaat vaatia saada olla sisällä, kun he eivät leiki eivätkä liiku enää. Näista teini-ikäisistä on tullut hienostelijoita. Ja heille jos kelle raikas ilma tekisi enemmän kuin hyvää, kun muu, vapaa-aikana tapahtuva liikunta on minimoitunut aivan olemattomaksi. Kenties lisääntyneet lukemisen ja pänttäämisen johdosta. Heidät pitää ensimmäiseksi ajaa koulun sisätiloista ulos. Sieltä sitä tarmoa ja energiaa tulee ja jaksaa taas keskittyä teoreettisiinkin oppeihin.

Mistä kummasta tämä koululaitos ammentaa nämä juttunsa? Ilmeisesti se sukupolvi on nyt vallassa, jotka eivät millään olisi halunneet lähteä ulos, vaan halusivat jäädä vetelehtimään sisään. Ja vapaa-aikaa vietettiin kahviloissa ja pubeissa, ettei vaan olisi rasittunut ja kun kaveritkaan eivät. Shoppaillaan vapaa-ajat kauppakeskuksissa ja vältetään ulkoilmaa viimeiseen saakka. Kun joudutaan ulkoilmaan, niin sitten värjötellään, kun ei osata edes pukeutua. On vain ajatus, että taas pääsisi jonnekin sisälle.

Kaikki ulos tunnin välein, niin opiskelu alkaa maittaa aivan eri tavalla, näin uskallan väittää. Tuuletukset luokkiin ja sinnekin lisää happea ilman koneellista ilmastointia. Ikkunat auki. Väsymys jää ulos, kun luokkatilassakin on raikkaampi ilma.

Tiedän senkin, että tästä kirjoituksesta vetää moni herneen nenään tai porot sieraimiin, mutta totuus pitää kohdata ja ymmärtää, mikä on opiskelun jaksamisen merkitys. Happirikas ilma, keuhkot puhdistuvat ja verenkiertoon tulee lisää ”entsyymiä”, liikkuipa sitten tai ei välitunneilla.

Lopettakaa kouluissa kaikenlainen mielistely. Kuria on lisättävä, siinä sitä psykiatria on omasta takaa, paitsi jos opettajissa ei nykyisin ole minkäänlaista auktoriteettia. On vain mielistelijöitä.
Sillä ei koskaan saavuteta hyvää. Lapsille annetaan liian paljon valtaa ja vastuuta asiassa, joita he eivät ymmärrä. On vain mukavaa viettää ja lojua ja näpelöidä näpöttimiä.

Viisaus ei pysy päässä pelkästään sisällä olemalla, happi on tärkeää kaikille hengittäville olennoille, eikä kukaan koskaan ole kuollut raikkaan ilman myrkytykseen!

Kommentit

  • Eino J. (maallikkona)

    Jos aiheesta tulisi jotain sanoa, se ilmenee kirjoituksestasi. Välituntileikit näyttävät palaavan …

    Muutama määrittely ja kuvailu voisi myyntipuheessa ehkä olla toisin, mutta välitunnilla ulkoileminen on näköjään unohtunut.

    Lapsuudessani ainoastaan kovalla pakkasella (rankkasateen ajan) olimme sisällä. Luokkaan jäivät ainoastaan järjestäjät (2) tuulettamaan huoneen ja pyyhkimään liitutaulut. Järjestäjä soitti myös kellolla ulko-ovella välitunnin päättyneeksi… Ja sisään palattiin jonossa luokittain.

Kommentointi on suljettu.