Vastasta on pitkäikainen ilo

Lapsena kotisaunassa vasta oli vasta, sitten muualla vihta. Sama asia, mutta … Sitä en silloin tullut ajatelleeksi, että miksei sitä voisi käyttää monta kertaa, vaan aina saunomisen jälkeen poltettiin ja otettiin uusi.

Nyt olen testannut ja huomannut, että hyvin tehty ja hyvin valitut vastakset kestävät kylpeä monta monituista kertaa. Eikä sillä ole niin suurta merkitystä, jos muutamia lehtiä lähtee. Hieskoivusta tehty on pehmeämpi ja tuoksuvampi, mutta lehdet irtoavat helpommin. Ei kuitenkaan aivan lehdettömäksi. Rauduskoivuvasta kestää huomattavasti paremmin käsittelyä, muttei anna tuoksua niin paljon.

Nyt sitten, kun vastan huuhtelee saunomisen jälkeen kylmällä vedellä ja laittaa kuivumaan, joko kylmään tai sitten huonetilaan, sitä voi käyttää monta kertaa yhä uudelleen ja uudelleen. Huonetilassa se antaa koivun tuoksua kaikenlisäksi, eikä kemiallisia ilmanraikastajia tarvita. Tietenkin koivuallergikot saattavat kärsiä tuoksusta, joten siinä tapauksessa ulkotilassa, varastossa tai liiterissä, vasta säilyy hyvin.

Sitten kun ottaa uudelleen käyttöön, niin aivan kuumaan veteen pesuvatiin tms. hautumaan, niin taas pehmiää käyttökuntoon ja mikä parasta, haudevesi antaa saunaan samalla tavoin koivun tuoksua, eikä tarvita muita keinohajusteita.

Mielenkiintoisin vasta syntyy tammenoksista ja mikä yllättävintä, niin tuoksu muistuttaa koivua. Käsiteltynä samoin kuin koivuvastaa, oma vastani kesti ainakin 10 saunomista. Lehdet pysyvät erittäin hyvin kiinni. Suosittelen kokeilemaan, jos vain jostain näillä leveyksillä löytää tammenoksia.

Omassa yhdenmiehen käytössä viidellä vastalla selviää hyvin talvesta. Useamman hengen kylvyt kuluttavat vastoja vähän nopeammin, mutta välillä kuivattamalla, käyttökerrat lisääntyvät.

Kannattaa kokeilla, vaikka vanha juttuhan tämä on ja monen mielestä itsestäänselvää. Saattaa joku kuitenkin tästä kirjoituksesta innostuneena kokeilla, toimiiko omalla kohdallaan. Ennenhän sitä kukaan ei tiedä.