Vuodet eivät ole veljeksiä?

Viime aikoina on Suomessakin eletty jo pitkälle ehtinyttä kevättä. Kuitenkin on maalis- ja huhtikuu. Koko talvi viime vuoden lopulta on ollut erilainen kuin niin monasti muulloin.
Poikkeaviakin vuosia on ollut. Ehkä eivät aivan tämänlaisia, mutta … vuodet eivät koskaan ole samanlaisia, eivät siis veljeksiä, kuten vanha sanonta kuuluu.

Mistähän sekin johtuu? Sanoppa se.

Jopa tänä viikonloppuna on satanut lunta, säätieteilijöitten kartat aivan jotain muuta. Piirtäjät ovat varmaan kevään lumossa, kun kartoissa ei ole näkynyt pilven häivääkään, eikä ennusteissa kerrottu muuta kuin auringonpaistetta.
Pilvet vain ilmestyvät jostain, pudottavat lumensa ja häipyvät. Juuri nyt tätä kirjoittaessani alkoi antamaan niin sakeasti taas lisää, ja kohta varmaan paistaa aurinko. Tuotakaan lumisadetta ei kerrottu missään, ei edes annettu vihjettäkään siitä.
Kevättalven säät ovat edelleen yhtä yllätyksellisiä kuin aiemminkin.

No, viimeaikaiset keväiset säät ovat vääristäneet sääkuvaamme niin, että jopa nuo säätieteilijät uutisia antaessaan unohtavat näköjään vuoden ajan, kun puhuvat ”äkillisistä ja hirmuisista lumimyrskyistä, koiranilmoista ja vaikka mistä”. On puhuttu myös kesärenkaitten vaihdostakin. Keskellä talvea!

Ihmisiähän hekin ovat! Ovat unohtaneet, että tällä pohjoisen pallonpuoliskolla vallitsee edelleen talvi. Maalis- ja huhtikuu ovat talvikuukausia olleet ja ovat edelleen lumisateineen ja yöliukkaineen. Kukaan ei voi tietää sitä, millainen talvi on vuoden päästä? Väitän kuitenkin, että silloin on hyvät hiihtokelit ja matkailusesonki kaikkialla kuten ennenkin tai jopa parempi. Lappiin riittää hiihtäjiä ja etelään herkkähipiäisiä, jotka paleltuvat pystyyn jo pelkästä – merkkisen lämpötilan ajattelustakin.

Korona-pandemia tuli kaiken nautinnon keskelle salakavalasti ja todella yllättäen. Ensin sitä pidettiin vain olemattomana kiinalaisena vitsinä, sitten vähän kerrassaan herättiin tilanteeseen, kunnes oli päällä jo hillitön hysteria. Kuin tornado, ukkosmyrsky! Miksi se iski Italiaan ja Espanjaan niin mielettömällä voimalla. Ja vaikka Trumpkin vähätteli Amerikoissa asiaa ensin, on ukko saanut omakohtaisesti kokea karun arjen.

Korona ei onneksemme (?) ole tullut jäädäkseen, toivottavasti.

Tässähän on käymässä niin, kuten 80 vuotta sitten Suomen osalta, kun talvisota alkoi. Ei katsonut sitä, kuka ja ketkä siitä kärsivät. Kaikkien se vain oli otettava vastaan. Silloinkin riehui maailmassa ihmisten aiheuttama sotatila, missä viattomia kuoli hirvittävä määrä.
Silloin sen tilanteen aiheuttajat olivat hirviöitä, ihmisiä. Tämä korona on näkymätön ja se tekee siitä paljon vaarallisemman. Vaikka kuinka eläisi siivosti ja terveellisesti, ei ole ollenkaan varmaa, keneen se iskee ja millä tavalla.

Jospa jossain vaiheessa sen alkuperä todellakin selviää ja syyt sille. Tätä toivon tällä hetkellä eniten.

Tosin nykyinen elämä on niin hektistä. Maapallo elää 24h ja minkä tahansa mukana voi kulkeutua mitä tahansa. Tahallista tai tahatonta.

Ehkäpä tällainen pysäytys tarvittiin, vaikka siitä kärsivätkin kaikki?!

Ehkä tästä lähteekin käyntiin uusi ajanjakso – ennen ja jälkeen koronapandemian ja vuosi 2020 on taitekohta.

Kirkollisessa ajanluvussa lasku lähtee 2020 vuotta sitten raamatullisista tapahtumista ja siitä ei tarvitse luopua. (Nyt muuten paistaa taas aurinko!) Juuri kun tuota vanhaa raamatunkertomusta mukailin, aurinko alkoi taas paistamaan. Tuisku meni ohitse ja ilma kirkastui. Ehkä näin piti tänäänkin käydä. Elämä voittaa synkimmänkin hetken.

Tuosta tulikin mieleeni omia ja toisten ”kuolemattomia” ajatuksia sekä joku hieman kevyempi:

1. Sateen jälkeen tule aina pouta.
2. Asioilla on tapana järjestyä.
3. Mikään ei ole sattumaa, sillä kaikella on tarkoituksensa.
4. Talvi tulee ajallaan, samoin kevät ja kesä.
5. Mikäli vanhat merkit pitävät paikkkansa, kesä tulee aikanaan.
6. Mitä Marianpäivänä katolla, sitä Vappuna vaossa! No, ainakin katonpaikkaaja Kutiainen oli Mariana katolla ja
Vappuna vaossa. Eikä tämä tarkoittanut sitä, että katolla olisi silloin ollut lunta. Ei, vaan hän paikkasi
kattoaan!
7. Pilven takana paistaa aina aurinko.
8. Aina paistaa jossakin päin aurinko, jos sitä kaipaa.
9. Ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin, edes pienenpieni asia.

Vuodet eivät ole siis veljeksiä. Senpä vuoksi joka vuosi saadaan uusia ennätyksiä sääolojen osalta. Eihän niitä syntyisi koskaan, jos sää olisi aina samanlainen. Kehittyväthän ne urheilijatkin, eikä veljeksetkään koskaan ole samanlaisia, vaikka olisivat identtisiä kaksosia. Todellisuudessahan ei identtisiä ole olemassakaan, aina on joku ero jokaisen ihmisen välillä. Sen vuoksi ei ole identtisiä eikä samanlaisia vuosiakaan.

Suomessa on onneksi neljä vuoden aikaa ja se on tällä pohjoisella pallonpuoliskolla elämästä elämisen arvoista. Luonto saa levätä, pakkanen ja kylmyys tekevät omaa työtään maaperän ja kasvuston osalta. Sen vuoksi kasvua riittää. Kevät ja syksy ovat muutoksen aikaa ja kesä tuo sitten mansikat ja muut luonnon herkut. Myös tänä vuonna.

Eikä kukaan koskaan kyllästy mihinkään, kun on jatkuvaa vaihtelua. Se on vain sellaiseksi tarkoitettu ja sellaisenahan se tulee pysymään iät ajat. Tämä on miun ennusteeni.

Toivotan lopuksi jokaiselle voimia kestää juuri tämä hetki. Tätä ei osattu ennustaa, se vain tuli ja …
Surun kyynelten lävitse loistavat elämän kirkkaimat säteet. He, jotka jäävät elämään, heillä on velvollisuutensa. Muistamme kaikkia heitä, jotka joutuivat luopumaan elämästä. Olette sydämissämme.