Waikko-Joe – aikansa persoona

Rakkinekosken kuohuja

Kun tiukille menee, niin uroskin poikii, kuuluu muuan sanonta. Sen voisin ottaa tarinaan Waikko-Joen – kaavilaisen ”merkkihenkilön” synnyttämisestä.

Elettiin 1980 – lukua. Vaikkojoki oli muutettu uitoista vesiretkeilyyn ja Kaavilla mietittiin erilaisia toimintoja. Silloisessa tehtävässäni liikunta- ja raittiussihteerinä asia lankesi miulle kuin manulle illallinen, ehkäpä kaikki päivän ateriat samantien.

Valtakunnallisen raittiuslautakuntatoiminnan kesäseminaaria varten suunnittelin Vaikkojoen Rakkinekosken sillalle ja lähituntumaan Siltatanssi-tapahtuman. Tapahtuma veti väkeä korpeen itikoitten syötäväksi ja nauttimaan luonnonrauhasta sekä kosken kohinasta.

Siitä lähti ajatus kulkemaan ja varsinainen kivuton synnytys urokselta: Jos kerran puhutaan Vaikkojoesta, niin sehän voisi samalla olla Waikko-Joe ja siihen innostuivat kunnassa. Vuosi vuoden perään kastettiin joku asian hyväksi työskennellyt ja heitä kertyi kaikkineen lähes 30. Aivan uskomaton määrä ja sama vuosissa. En mie olisi millään uskonut, että se hullu idea kantaa pitkälle 2000-luvulle. Ilmeisesti synnytys oli onnistunut ja hyvät geenit.

Nyt Waikko-Joet elävät muistoissamme. Jokunen on muuttanut tuonilmaisiin, viimeisimmäksi Vaikon Loma ja Lohi – yrittäjä Antti Tukiainen muutama aika sitten. Hiljainen hetki ja osanottoni hänen perheelleen.

Lopuksi: lapsen syntymä on varmasti paljon kivuliaampi, mutta siinähän onkin oikeasta elämästä kyse. Waikko-Joen kohdalla vain ajatusleikistä, joka kuitenkin otettiin todesta.