Yksinkertainen riittää

Kenties jossain vaiheessa olen maininnut, että pääsin käymään laulureissuillani ennen joulua tuolla Pohjanlahden toisella puolen alueella, missä ennen en ollut liikkunut. Ei ilmeisesti ollut ollut tarvetta.

No niin. Karstulaan aikanaan evakoiksi tulleen Pölläsen perheen Eila, jonka luona sain yöpyä, on perinteen ja monen asian monitaitaja. Silmää riittää vaikka mille. Asui entisessä koulurakennuksessa.

Aikani kuluksi katselin vähän ympärilleni ja havaitsin mm. lintulaudan, jollaista en ollut aiemmin edes hoksannut ajatella. Kuinka yksinkertainen voikaan olla toimiva. Laitan kuvan näkyviin. Ehkä joku ottaa mallia ikivanhasta ruokinta-automaatista. Itsekin taiteilin lautojen ja ruuvien kanssa, mutta nyt näkemäni laite löi ällikällä kerralla. Kenties Suomessakin on tällaisia ”kivikauden aikaisia” malleja käytössä. Ei vaan ole sattunut kohdalleni.

Yksinkertainen riittää monessa muussakin tapauksessa. Esimerkiksi käy perusruoka, ei tarvita monimutkaisia reseptejä, valtavia määriä erilaisia aineksia. Kuten aiemmin kirjoitin, puuroksi riittää jauhoista tehty. Murot ja kaikenmaailman myslit ym. ovat monesti valtavia energiapommeja, mutta ravintoarvot ovat olemattomia. Puurontekoon ei mene juurikaan enemmän aikaa. Marjoja sekaan ja siinä se on.

Monimutkaiset nykyautot ovat kieltämättä toinen esimerkki. Eipä löydy montaakaan pajaa, joka nykyisiin ajoneuvoihin pystyy kajoamaan. Minkäpä tälle tilanteelle mahdat, kun ihminen on niin kekseliäs, että vie työt yhdenmiehen peruspajoilta.

Robotit ohjaamaan autoja tai jakamaan ruokaa seurustelun lisäksi ovat tätä päivää, mutta koneitahan ne ovat ja ihmisen keksimiä, joten ei niistä saa tekemälläkään inhimillistä olentoa, olkoonpa vaikka kuinka fiksun ja filmaatiisen näköisiä olioita. Ihmisiä on maapallo pullollaan ja ihminen kun kohtaa ihmisen, siinä on aina tunnetta mukana. Kumpikin syntynyt eläväksi ja tuntevaksi olennoksi. Sitä ei voita mikään robotti eikä kone.

Mutta siitä, mistä aloitin, lopetan myös. Lintujen ruokinta-automaatti mallia ”Vallentuna” ei maksa juurikaan mitään ja on luonnonmukainen. Jos tuosta on iloa jollekin, niin pölkkyjä vaan kovertamaan ja reikiä poraamaan. Ei siihen muuta tarvita. Vintilä melkeinpä löytyy monesta paikasta, eikä maksa paljon, vaikkapa hankkii sellaisen. Onhan siitä varmaan muutakin iloa. Esimerkiksi pölkystä koverretut linnunpönttöjen sisäänmenoaukot. Yms.

Kommentit

  • eräilijä

    Ei ihme että näkee yksinkertaisen ja kauniin, sekä laadukkaan näinkin terävästi, kun on sukulaismies :)

  • Hannu Musakka

    Kiitos kommentistasi! Jaa että sukulaismies? Ei siitä taida haittaakaan olla? :)
    Jopa yksinkertaiset muotiluomukset ovat kauniita sinällään, kun niitä kantaa suoraryhtinen. Eikä elämässä senkään vertaa tarvita kaikenmaailman krumeluksia. Se kaikki vie ajatukset pois pääasiasta. Kuten tuo lintulauta, yksinkertainen ja tehokas ja kuka tahansa pystyy tuon tekemään. :)

Kommentointi on suljettu.