Kaikki on keskimäärin hyvin vai miten on?

Tilanne voisi olla tällainen, kuten ennenkin?

Kalenterin mukaan on talvi, tilastollisen keskiarvon mukaan on n. 35 cm lunta kaikkialla. Järvien jäät jäivät sen verran ohuiksi, että satanut lumi on painanut ja vettä noussut jäälle. Hiihtäjät koluavat latuja päivä- ja iltakaudet. Moottorikelkkareiteillä käy täysi kuhina, kolareitakin on sattunut, onneksi ei pahempia loukkaantumisia. Rinteissä riittää laskettelijoita ja muita temppuilijoita, kylpylät ammottavat tyhjyyttään, kun kaikki ovat ulkona. Potkukelkkailijoita näkyy katukuvassa ja hiekottajat ovat muistaneet jättää osan lumiseksi. Ihanteellinen pieni pakkanen ja auringonpaiste, mitä sitä muuta enää voisikaan toivoa.

Näinhän sen pitäisi olla, mikäli luonto eläisi samaa tarkkuutta kuin kuunkierto ajanlaskun osalta. Päivät ovat vuodesta toiseen yhtä pitkiä, yöt pimeitä. Joka vuosi sama rytmi, mutta maanpinnalle asti tuo täsmällisyys ja sama tarkkuus eivät yllä, vaikka täällä Suomessa keväällä luonto puhkeaa kasvuunsa, muuttolinnut tulevat, on valoisaa, joka sitten syksyä ja talvea kohti taas muuttuu. Mutta sittenkään kaikki ei ole kuten ennen vai …?

Näkyihän sitä lunta, jo kaksi kertaa ainakin tällä leveysasteella on saanut kolata ja lapioida pihaa puhtaaksi, auramiehetkin katselivat mielihyvin ulos ja taivaalle, mutta sitten tuli stoppi. Lumiraja on Suomessa todella ylhäällä. Maantieteellisesti lähes 1/3 on lumetonta, vaikka pakkasta on.

Kesä antoi jo merkkejä siitä, että entiset ennusteet sai heittää komeron peränurkkaan(?), syksy oli ihanteellista rakennusaikaa. Kaavin uusi koulukin on edellä aikataulustaan ja kustannusarviostaan, kun lämmin syksy säästi suojapeitteitä ja lämmitystä. Saatiin kulkea paikoitellen jopa kesävaatteissa vielä lokakuussa, kun Suomessa mitattiin huikeita lämpötiloja. Onko tämäkin vain hetkellinen ilmiö?

Mitäs sitten muualla, missä on totuttu lumettomiin ja lämpöisiin olosuhteisiin? Monessa paikassa vallitsi todella arktiset olosuhteet. Ihmisiä kuoli kylmyyteen, autot jäivät kiinni kinoksiin, kun niissä maissa ei ole edes totuttu talvirenkaisiin nastoista puhumattakaan. Onko sielläkään jatkuvasti vai vain hetkellisesti?

Ulkoliikunta on ollut keväästä saakka kävelyä tai juoksua. Sukset ja muut liukurit ovat saaneet jäädeä suosiolla varastoihin ja kauppojen hyllyihin, samoin potkukelkat. Suksikauppa on ollut pysähdyksissä ainakin ruuhka-Suomessa. Lenkkarikauppa sen sijaan on kukoistanut. Kuinka moni onkaan ostamassa jo uusia, kun paljaat sora- ja päällystetiet kuluttavat yhtälailla lenkkareita niinkuin nastarenkaitakin.

Saliliikunta on onneksi osoittanut väkevän tulonsa ja päivittäin on tarjolla henkilökohtaista ohjausta kaikenikäisille. Juoksu ja kävely ottavat koville, kun ei olla totuttu ympärivuotiseen jalkaliikuntaan ilman liukumista. Lonkat kipeytyvät ja ilmaisevat merkkejä kulumista, jne.

Sukset helpottavat liikkumista etenkin talvella, sanotaan Armeijan vanhassa hiihto-oppaassa. Sekään ei nyt pidä paikaansa muuta kuin teoriassa ja silloin, kun on lunta.
Hiihto olisi ja on todella monipuolinen liikuntaa, missä sitä sitten pystytäänkään tekemään. Tykit ovat siirtyneet sotatantereilta lumenluontiin, hikipäässä kierretään kilometrin lenkkiä. Kuinkahan moni ehtii katsomaan maisemia ja muistaa sitten loppuillasta sen, mistä päin tuli, kun päässä pyörii.

Pakkaset tosin ilmaisevat, ettei ilmaston lämpeneminen olekaan ihan sitä, mitä tieteellisesti on selvitetty. Pakkaset ovat kovempia kuin vuosiin. No, maapallon keskilämpötilahan on laskentaperusteena ja kenties jotain on tapahtunutkin. Jäävuoret osin sulavat, mutta sitten taas kovien pakkasten vaikutuksesta jäätyvät uudelleen.

Epätavallistako vai normaalia pitkällä aikajänteellä?

Niin viisas kuin ihminen onkin, luonnon kiertokululle ei hänkään voi mitään. Siellä jossain sfääreissa vain tapahtuu asioita, joihin ei kyetä vaikuttamaan, vaikka haluttaisiinkin. Merivirrat lämpenevät, hidastavat kulkuaan, kenties vielä muuttavat suuntaakin. Mitä sitten tapahtuu? Onko sama ilmiö kuin nykyisen kansainvaellusten aikana. Ei sitä ennen, näin tuumataan.

Uudet olosuhteet, kulttuuri, kieli, ympäristön pelkotilat saavat aikaan ennennäkemätöntä ja kokematonta pakokauhua. Sanotaan, että ihmiskunta on lähtenyt laajenemaan Päiväntasaajalta etelään ja pohjoiseen. Nyt kun Päiväntasaajan seutuvilla on mahdotonta elää, niin lähdetään pohjoiseen, etelään kun on pidempi matka. Se saa aikaan saman ilmiön kuin luontokin: Epätavallista liikehdintää. Pohjois- ja etelänavalle saakka ei kukaan jatka, kun meri tulee vastaan ja vielä arktisemmat olosuhteet.

Hetken ollaan pysähdyksissä, ihmetellään ja aletaan valua takaisin. Aivan sama kuin luonnossa, kun jokainen vuosi ei olekaan aivan samanlainen, niin tehdään pikaratkaisuja ja johtopäätöksiä valtavista muutoksista, kunnes muutaman vuoden sisällä tilanne taas tasoittuu ja eletään aivan kuten ennenkin.

Olisiko parasta rauhoittua ja elää hetkessä, eikä ajatella liian pitkälle. Onhan meillä Suomessa kuitenkin neljä vuodenaikaa, jotka kyllä erottuvat toisistaan. On meillä täällä pohjoisessa myös ihmisiä, jotka ovat hyvin sopeutuneet vuosisatojen ajan näihin olosuhteisiin. Ja he, jotka haluavat sopeutua, annetaan heille se mahdollisuus. Aivan samoin kuin uudet lajikkeet lintujen ja kasvien osalta. antaa heidän itse tehdä päätöksensä, viihtyvätkö vaiko eivät. Luonto tasaa joka tapauksessa. Eikä koskaan kaikki vaihda paikkaansa maapallolla vai miten on?

Miksi ei muutu?

Yhteen asiaan en ole saanut vastausta, ehkä nyt saan: Kun mantereilta virtaa jatkuvasti makeaa vettä meriin, niin miksi meriveden suolapitoisuus edelleen säilyy samana. Mikä sitä pidättelee, miksi se ei muutu?

Summasummarum

Eletään vain, otetaan opiksi niistä virheistä, joihin kyetään vaikuttamaan. Annetaan luonnon hoitaa omansa, kyllä se lopultakin aina voiton vie. Ihminen on tänne tullut, kukaan ei pysyvästi, mutta jos pysyviä muutoksia parempaan on mahdollista saada aikaiseksi, niin mikäpä siinä. Rauhallinen rinnakkaiselo on kuitenkin paras vaihtoehto, parempi kuin ahnehtiminen ja sotiminen.

Lisäys 09.01.2016: Talvi se taitaa sittenkin tulla, lunta satelee kevyesti ja Merikarvialla Rauman naapurissa vuorokaudessa liki 70cm. On sitä, kunhan vain kaikki luukut aukeavat, kuten adventtikalenterista. :)