Erityisen terveellinen tie

Kuva: Leo Kosonen 2009

Tällä viikolla Kuopiossa on ollut väkeä miettimässä sitäkin, miten kaupungista voi tehdä terveellisen ja hauskan. Kaupungit rakennellaan täyteen teitä, jotka voivat olla terveellisiä tai epäterveellisiä.

Tavallinen tie on kelvollinen reitti kaverin luo, kesäteatteriin, kotiin ja työmaalle.

Tavallisen terveellinen tie on tasainen niin pyöräilijän, autoilijan kuin kävelijänkin kulkea kuoppiin sotkeentumatta. Tavallisen terveellinen tie on talvella aurattu ja hiekoitettu. Tavallisen terveellisellä tiellä nopeusrajoitukset, liikennemerkit ja liikennevalot turvaavat kulkijaa. Meillä Suomessa tiet ovat enemmäkseen tavallisen terveellisiä. Jerevanin kadulla ei ole terveellistä katsella lumoavia armenialaisia silmiä, koska aukot kadussa saattavat niellä taivastelijan.

Erityisen terveellinen tie on laitettu mutkille ja sen varrella on mukavaa katseltavaa, maisemia, kiintoisia rakennuksia, vanhoja petäjiä, kummallisia kauppoja. Erityisen terveellinen tie vie kiinnostavasta paikasta toiseen ja kolmanteen kiinnostavaan paikkaan. Erityisen terveellisellä tiellä on syyssynkälläkin valoisaa. Tutkijat tietävät, että ihminen innostuu kävelemään mutkikkaalla tiellä, jonka varrella on katsottavaa ja maamerkkejä. Erityisen terveellinen tie saa siis ihmiset elämään liikkuvampaa elämää. Meille on rakennettu monia erityisen terveellisiä teitä, niistä upeimpana Saaristokatu.

Koska kaupunki ei voi olla metsä ja teitä on tehtävä, tehtäköön erityisen terveellisiä teitä.

Kommentit

  • Tuula Kyyrönen

    Pidän myös rännikujista, Kutsuvat liikkumaan kävellen.

Kommentointi on suljettu.