Iltalenkin irvokit

Iltalenkillä Pappilanmäellä törmään rumiin ja käytännöllisiin esineisiin. Pappilanmäen uudet portaat ovat hyvin suorat, rautalankaiset, talvella turvalliset, huoltovapaat ja todennäköiseti myös kalliit. Ne ovat myös rumat. Hautuumaan sivuportti näyttää siltä kuin se olisi ostettu teollisuushallin konkurssipesästä.

IMG_0922

Monet kerrat olen ihmetellyt sitä, miksi tavallisia käyttöesineitä ei voi suunnitella kauniiksi. Mistäpä löydät toimivan ja kauniin rikkalapio-harja -setin? Rumia ja halpoja löytyy ja niitä joutuu sitten huushollissaan piilottelemaan vieraiden tullessa.

Portaat ja portit ovat osa kaupunkilaisten arkea, niissä kuljetaan päivittäin. Teollisuuteen suunnitellut aidat, portit ja portaat eivät sovi viihtyisään kaupunkikuvaan. En usko hetkeäkään, että portaista ei voisi suunnitella yhtäaikaa kauniita ja käytännöllisiä.

IMG_0921:

Vanhassa Neuvostoliitossa tämä osattiin. Pietarista löytyy nytkin uskomaton määrä toinen toistaa hurmaavampia roskapönttöjä. Ei ehkä ole tarpeen lähteä kopioimaan naapurin historiasta monia asioita, mutta ajatus tavallisen ihmisen arjen kaunistamisesta on arvokas.

Kuopion upea keskusta on kaunista kaikille, puistot ovat kaunista kaikille. Haluaisin kauniiksi myös pienemmät arjen esineet.

Kommentit

  • Jari Holopainen

    Yksinkertaiset, käytännölliset ja kauniit esineet ovat kalliita. Onhan se ristiriita hautausmaallakin, kun saman portin olisi voinut tehdä seppä takomalla.

  • Ari Niemeläinen

    Totuttiin niihin 60-70-luvulla rakennettuihin Särkiniemen laatikkotaloihinkin, tosin ei ne kauniita ole vieläkään minunkaan mielestäni. Minä oon aatellu niin, jottei hermot palais; katon sinne päin, missä on minun silimille sopivoo katottavvoo ja se ei usseimminkaan oo missään kaapungissa eikä pienemmissäkään taajamissa, luontoon on pakko männä. Standardikokoinen ja sarjavalmisteinen portti kalmiston kulmalla ei ole silmiä hivelevää taidetta, mutta ne seurakuntainkin rahat ovat kortilla. Voeshan joku varakas lahjottoo sen käspelissä pajassa taotun, siihen portin toloppaan panis ihan pienen, lahjottajan nimellä varustetun laatankii, olishan se sommoo.

Kommentointi on suljettu.