Mölymäki muuttuu, elämä jatkuu

 

Kuopion Mölymäkeä odottavat valtavat muutokset. Arkkitehtuurikilpailun tulokset ovat nähtävissä Apajassa. Ari Lahtikin piirrättää omia unelmiaan Keskuskentän alueelle. Pitäisikö asettua vastustamaan muistojen täyteisen alueen rakentamista?

Ensimmäinen muistoni Keskuskentältä on äidin kanssa raveissa käynti 60-luvun lopulla. Talvisessa päivässä hevoset hörisivät ja kakkarat höyrysivät. Totoliput ostettiin luukulta jostain puurakennuksesta. Hurjasti jännitti.

Toiseksi muistan äitienpäivän 1976, hiekkakentällä pelasivat Koparit ja GBK, sää oli kylmä. Saatoinpa silloin ajatella, että lihaksikkaat jalat olisivat miehessä laadun tae. Myöhemmin olen päätellyt, ettei se ole miehessä ollenkaan keskeinen ominaisuus.

Kauppaoppilaitoksen salissa esiintyi 70-luvulla Wigwam. Sitä kuunneltiin punatukkaisen Tuovisen kanssa. Hienoa oli olevinaan, vaikka en Wigujen musiikkia ymmärtänyt. Enkä ole vieläkään oppinut siitä tykkäämään. Tuovisesta tykkään vieläkin.

Kuopiolaisten Mölymäki on täynnä muistoja. En voi kuitenkaan palata äidin kanssa raveihin, Koparit ei pelaa ja Kopista parempia konserttipaikkoja kaupungissa on monta. En käy vastustamaan Mölymäen rakentamista, vaan toivon sinne monille kuopiolaisille kauniita asuntoja ja vilkasta elämää.

Kommentit

 • aIlkka Hiltunen

  Keskuskenttä on ollut elämäni keskipiste lähes koko elämäni! Olen syntynytkin melkein siellä! Onneksi äitini ehti kotiin ja makuuhuoneeseen, jossa heitin ensimmäisen volttini puolitoista kierrosta taaksepäin kerien ja kommentoin täältä tullaan Mölymäki ja Kuopio!
  Olen elänyt ja kasvanut siellä, mutta ne ajat eivät koskaan palaa kuin muistoissani, joista haaveilenkin monen muunkin kanssa syntyvän jonain päivänä Finlandia-palkittu kirja tai jopa sarja.
  Olen ylpeä synnyin ja kasvusijoistani! Olen iloinen ja onnellinen jos Ari Lahden ja toisten toimijoiden suunnitelmat toteutuvat ja ne tupakkakätköt pystytään hävittämään, kuten suuri osa Keskarilla olleista leikkipaikoistamme ovat jo nyt saaneet uuden ilmeen ja käyttötarkoituksen! Ehityksen tulee kehittyä ja nyt on uudistamisen aika jälleen! Ehkäpä pääsen vielä palaamaan juurilleni vielä kerran ja ihailemaan uusista rakennuksista avautuvia näkymiä Hitasalon ja Luhastensalon suuntaan ja muistelmaan minkälaisia ”terroristeja” sitä oltiin silloisten kivisotien aikaan ja kuinka me poistuimme aina voittajina ja joskus haavoittuneinakin turvallisiin koteihimme. Eläköön muutos!

 • Mustamies

  Mölymäki on aina ollut pikku-veijarien kylä ja vähän isompienkin.
  Mutta Mölymäjen veijarit ei tehnee vahinkoo kenellekkää, mitä nyt joskus kaasupullon kokkoisena ”pirunviulua” ikkunan alla soitettiin.
  Nykyään sitä luultas viulun soitoks, musiikki mualima on
  muuttunut aivan erilaiseks siitä, kun meikäläisen lapsetkin
  oli pieniä.
  Ari Lahella on suuria suunnitelma, rakentaa Amiska ja osa Keskuskentääkin uuteen uskoon.
  Aika näytää mitä tuleman pitää, mutta Mölymäki ja sen Veijarit kuitenkin säilyy hamaan tulevaisuuteen saakka.

Kommentointi on suljettu.