Citymummin juhannus koiravessassa

Jokainen meistä voi päätyä asumaan yksin ja vaivaisena kerrostalon uumeniin. Jalat eivät ehkä enää kanna muutamaa sataa metriä kauemmas. Juhannusta ei pääsekään viettämään tredikkäästi sisustetulle mökille tai purjeveneelle. Ainoa saavutettavissa oleva ’luonnonhelma’ voi olla korttelipuisto.

Mitä on tapahtunut Kuopion pikkuisille puistoille? Minultakin on kysytty, mistä kaupunki voisi säästää ja typeryydessäni olen monet kerrat vastannut, että säästetään viheralueiden hoidosta. Kaupungin käytännön valinta on ollut säästää ruutukaava-alueella olevien korttelipuistojen kunnossapidosta. Nurmea ajetaan harvakseltaan. Penkit on poistettu, ettei niitä tarvitse huoltaa ja ettei kukaan elämän laitapuolelle ajautunut sinne asetu.Samalla on panostettu lähiliikuntapuistojen rakentamiseen: Maljalahti, Brahenpuisto, Tahkon lähiliikuntapaikka ja Valkeisen puisto.

Noissa hienoissa uusissa puistoissa on todellakin paljon elämää. Jalkapallo paukku, frisbee lentää, vavat viuhuvat, footbagit läpsyvät ja nauru raikaa. Tälläisia olohuoneita kaupunki tarvitsee. Villapajut, kurjenmiekat ja sorsat ilahduttavat siellä nuutunutta mieltä.

Korttelipuistot ovat vielä lähempänä kaupunkiasujaa. Pikkulapsiperheelle, tenttiin lukevalle opiskelijalle ja huonosti liikkuvalle vanhalle lähipuistot on olohuone, jossa vuodenaikojen vaihtelu tuoksuu ja tuntuu.Nyt näistä korttelipuistoista on tullut koiravessoja, joissa ei ole sijaa muille kaupunkilaisille. Puistot on vallattava vilteillä, grilleillä ja laululla kaikille kaupunkieläjille. Koirat, lapset, mummot ja mölkynheittäjät tekevät puistosta elävän olohuoneen. Puistojen pitäminen siivottomina ja elottomina karkottaa sieltä kulkijat ja pianpa joku keksiikin rakentaa puistoon uuden kerrostalon, eikä kenelläkään ole enää paluuta lehmuksen varjoon hellepäivänä.

Kommentit

  • Nautser

    Sorsa ja 10 poikasta, jokapäivä jonkun eläinrakkaan irtokoira rutustelee yhden sorsanpojan hengiltä. Kohta niitä sorsanpoikasia on vain 1 tai kaksi.
    Kukaan mökkiläinen ei pidä koiraansa kytkettynä, niitä riehuu myös kansallispuistoissa vapaana, Syöden metsäkanalintujen ja pupujussien poikaset.
    Menet jonnekkin makkaranpaistoon niin jonkun irtokoira syö evääsi, jos huomautat niin olet koiravihaaja.

Kommentointi on suljettu.