Tavallista ja epätavallista katuruokaa: kalakukkoa ja gyros-pitaa

Katuruoka on nyt muodikasta. On se kyllä ollut aina muodikasta. Kuopion torilta on saanut iät ja ajat tuoreita, lämpimiä lihapiirakoita. Joensuun torilla myytiin vielä 80-luvulla lämpölaatikosta mamman aamulla paistamia riisipiirakoita. Venäläisillä toreilla herkutellaan hyvin moninaisilla piirailla, täytteenä vaikkapa kevätsipulia ja rahkaa.

Kuopion tori on jo nyt ihana katuruokapaikka ihan ilman erikoistelttoja. Thaimaalaisen rouvan kevätkääryleet vievät kielen mennessään. Äijämakuun löytyy paistettuja muikkuja ja lapsille lettuja perinteisillä ja erikoisemmilla täytteillä. Minun suosikkini on nutella-banaani. Martoilla taitaa olla tarjolla savolaista ryynirieskaa. Uutena herkkuna huomasin kreikkalaisen gyros-pitan. Ei siis tarvitse odotella katuruokafestivaaleja, maistelun voi aloittaa heti. Iltatori  antaa nyt mahdollisuuden monille, joilla sitä ei ennen ollut.

Yksi tärkeä katuruoka puuttuu. Katuruokahan on nimenomaan kadulla syötävää. Kuopion torilla ei pääse maistamaan kalakukkoa. Jonkun olisi ehdottomasti alettava tarjota kukkoa lounasannoksina. Hyvää se olisi kesälounaana virkamiehen suussa ja turisti voisi kokeilla maistuisiko kalakukko vielä viemisinäkin.