Typerät sälekaihtimet

En millään ymmärrä sälekaihtimia. Suomessa on pimeää koko syksyn ja kaikki valittavat. Siitä huolimatta lähes jokaisessa ikkunassa on sälekaihtimet peittämässä ainokaisen päivän pilkahduksen. Asuntojen sisustukseen panostetaan valtavasti, mutta silmä ei huomaa, että suuri raidallinen ikkuna pilaa koko vaikutelman.

Valtuutetun toimessani olen muutaman kerran päässyt kaupungintalolle iltajuhliin. Upeat ikkunat avautuvat salista mahtavaan torimaisemaan, mutta typerät sälekaihtimet raidoittavat juhlavan näkymän. Kaupungin vieraille sopisi esitellä ihania näkymiä ihan avoimesti. Aika moni kaupunkilainen peittää samalla tavoin ihan oma-aloitteisesti puistonäkymänsä ja ilta-aurinkonsa.

Onkohan joku laskenut miten paljon sähköä säästettäisiin kaupungin virastoissa, jos kaikki tarjolla oleva luonnonvalo käytettäisiin hyödyksi. Kyllä huoneista ainakin jonkun lampun voisi sammuttaa keskipäivän aikaan. Sälekaihtimilla se päivänvalo saadaan pysymään pihalla.

Kannatan pitsiverhoja. Pitsiverho estää häikäisyä ja peittää näkymiä silloin, kun se on välttämätöntä. Muuten vedettävän syrjään. Pitsiverhon läpi paistava aurinko piirtää kauniita varjoja huoneeseen, joka päivä vähän erilaisia. Pitsiverhot kaunistaisivat kaupunkimme vanhat rakennukset. Nyt jopa  huolella korjatut puutalojen ikkunat ovat raidallisia.

Ja tiedoksi niille, jotka inhoavat pitsejä, että läpikuultavia verhoja on muunkinlaisia.

 

 

 

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Hyvin vähän yleensä verhoja katselleena, on sanottava että huomiosi on mielekiintoinen. Täytyypä ryhtyä katselemaan verhoja tarkemmin, ettei ota säleverhoja itsestäänselvyytenä.

 • Savonian

  Uusissa taloissa on toki muitakin vaihtoehtoja, mutta vanhoissa sälekaihtimilla on ihan oikeita käyttötarkoituksiakin;

  1) Häikäisyn poisto, eli jos aurinko paistaa silmille, käännetään sälekaihtimet tiettyyn suuntaan. Ilta-auringon peittäminen on sinun näkemyksesi, mutta ehkäpä asunnossa ollaankin vaikkapa television ääressä, ja sitä halutaan katsoa ilman auringon heijastusta keskellä ruutua? Pohditko tätä vaihtoehtoa ennen kirjoitustasi?

  2) Lämmön torjunta, eli kääntämällä kaihtimet helteisellä kelillä vastakkaiseen suuntaan kuin edellä, ne heijastavat osan lämmöstä pois. Tämä auttaa hieman etenkin painovoimaisen ilmanvaihdon kanssa.

  Ja mikä parasta; kunnollisissa sälekaihtimissa on myös mahdollisuus nostaa ne ylös nippuun, kokonaan pois ikkunan edestä, jos haluaa nauttia raidattomasta maisemasta.

  Jos kaihtimien merkitystä ei ymmärretä eikä niitä osata käyttää, niin tottakai niitä on helppo haukkua. Ovat kuitenkin ymmärrettynä ja oikein käytettynä erittäin hyödylliset ja monipuoliset.

  • Anne Paulo-Tuovinen

   Joka sanosi pitää paikkansa. Sälekaihtimet ovat monessa suhteessa hyvin käytännölliset. Olen niitä käytellyt ja putsaillut kaiken ikäni, koska jokaisessa huushollissani semmoiset on olleet. Jupinani kohdistuu siihen, että ihmiset harvoin nostavat kaihtimia silloin, kun niitä ei tarvita. Tämä johtaa minun silmissäni vähemmän kauniiseen raidallisuuteen. Halusin saada ihmiset pohtimaan muitakin vaihtoehtoja.
   Onneksi sälekaihtimet eivät loukkaannu, joten rohkenin niitä pikkuisen haukkua. Ihmisten suhteen olen hyvin tarkka.

 • Jari Holopainen

  Voihan sälekaihtimista välittyä jonkin sortin kalteritunnelma, mutta kuten em. kirjoituksessa käy ilmi, voihan ne vetää ylös. Nykyään käytän rullakaihtimia, kaupungissa voi näet olla sellainen ongelma, ettei ole pimeää edes yöllä. Jos asutaan maan tasossa ja pihalla paistaa katuvalo vieressä, sitä ei sälekaihdin pimennä kunnolla.

 • Aaa

  Oon kyllä samaa mieltä kirjoittajan kanssa. Itse nostelen sälekaihtimia ylös aina kun mahdollista. :) Joskus jopa yleisessä paikassa tai kylässä jos se vaikuttaa tilanteessa sopivalta.

 • Kuu-ukkeli

  Itse poistaisin ikkunat kokonaan.
  Kun haluan olla sisällä, olen sisällä.
  Kun haluan ulos, menen ulos.
  Miksi ei missään sisällä saa hetkenkään rauhaa valosaasteelta.
  Jokaiseen asuntoon ja taloon pitää jokaiseen huoneeseen väkisin rakentaa ikkuna.
  Ikkuna on vain tekosyy olla menemättä ulos.

 • Mama

  Sälekaihtimia saa myös perforoituina eli säleet ovat täynnä pieniä reikiä. meillä on tällaiset – tuovat yksityisyyden tunnetta, mutta ikkunasta näkee läpi molempiin suuntiin ja myös valo siivilöityy kivasti. Usein toki verhot ihan aukikin, kiva nähdä ulos ja talo näyttä elävämmältä. Suomaisten tapa sulkea kaikki verhot on kyllä tylsä, Euroopassa näkee koteihin sisälle. Ei niin että ihmisiä kyttäisin, mutta on vaan tunnelmallisempaa kun taloihin näkee.

Kommentointi on suljettu.