Poropeukalo

Luoja on ihmistä luodessaan miettinyt tarkkaan kaikille ruumiinosille tarkoituksen ja tehtävän. Umpisuoli lienee sellainen ruumiinosa, jolla ei ole varsinaista tarkoitusta ja se voidaankin poistaa tarpeen tullen. Lääketieteellisessä mielessä saattaa silläkin ruumiinosalla on jokin merkitys. Tiedä häntä.
Ihmisillä on kyky havaita erilaisia asioita ihmisten ulkonäöstä. Sanotaan, että silmät ovat ihmisen sielun peili. Tottahan se onkin. Kädetkin kertovat ihmisestä aika paljon. Konserttipianistilla on sirot sormet ja ruumiillista työtä tekevällä isommat ja vahvemmat kädet. Yleensä naiset haluaisivat pienet ja sirot sormet ja häpeilevät paksuja sormiaan. Käsien koolla ja näöllä ei kuitenkaan ole mitään merkitystä siihen mitä niillä voi saada aikaan. Tunnen naisia, joilla on aivan tavallisen kokoiset kädet ja he osaavat tehdä niillä mitä vaan. Päästähän niitä käsien tekemisiä ohjaillaan.
Tavatessamme ihmisen ensi kertaa, joku katsoo silmiä ja toinen koko olemusta. Katsomme häntä eri tavalla. Miehillä on eri katsekohteet kuin naisilla, niin ainakin kerrotaan. Jotkut päättelevät nenästäkin ihmisen ominaisuuksia.
Peukalosta on kehitelty erilaisia sanontoja. Löydämme niistä joitakin piirteitä jotka sopivat meihin. Sanotaan, että on olemassa viherpeukaloita ja jauhopeukaloita, jollakin peukalo on keskellä kämmentä ja joku on poropeukalo.
Olen mielestäni viherpeukalo siitäkin huolimatta, että en osaa kasvattaa orkideoita. Olen ihaillut niitä koko ikäni, mutta en ole hankkinut niitä siinä uskossa, että en osaa niitä kasvattaa. Nyt on tullut koettua sekin asia. Viime syksynä olivat saksalaiset vieraamme roudanneet aivan Saksasta saakka minulle kolme kaunista orkideaa. Aivan mykistyin tuliaisista. Sain kukkien mukana hoito-ohjeita ja kukkien piti olla helppohoitoisia. Aika pitkään ne kukkivatkin tuvan ikkunalla. Pitääkseni ne hengissä ja luin netistä kaiken mahdolliset hoito-ohjeet. Kaikista yrityksistäni huolimatta törröttää nyt kaksi nahistunutta kukkaa vierashuoneen ikkunalla enkä usko että mikään niitä enää pelastaa. Mitkään kostit eivät ole auttaneet. Joillekin viherkasveille riittää pelkkä uhkailu ja ne alkavat virkistyä siinä pelossa, että seuraavaksi niitä odottaa roskapönttö. Jotkut kukat tykkäävät lempeästä juttelusta. Olen kuitenkin tyytyväinen siihen, että monet muut tavallisemmat kukat viihtyvät hoidossani. Kesällä kokeilen perennapenkissä uusia lajikkeita ja tunnen usein onnistumisen iloa.
Toinen peukaloon liittyvä ominaisuuteni on jauhopeukalo. Pidän leipomisesta kunhan vain jostakin löytyisi niille syöjiä. Ei ole mitenkään ilahduttavaa, jos joulutortut vilkuttelevat vielä juhannuksen aikaan pakastimen pohjalta. Sain eräältä entiseltä luostarin kokilta helppoja leivontaohjeita, mutta niiden rasva- ja sokeripitoisuus ylittää kaikki kalorisuositukset. Harvoin enää tulee vierailulle henkilö, joka ei valittelisi paino-ongelmiaan ja jolle maistuisi kaikki mitä pöytään laittaa. Meillä ei ole enää koiria, jotka ennen söivät kahvipöydästä jääneet leivonnaiset. Olen ottanut käyttöön, ainakin tuttujen kesken sellaisen tavan, että luettelen kaikki leivonnaiset jotka pakastimesta sillä hetkellä löytyvät. Jokainen voi esittää toiveensa ja sulatan leivonnaisia sen mukaan. Ei varmaan ole mitenkään fiksu tapa, mutta se toimii, eikä pöydällä pyöri päivä tolkulla kuivuneita pullia ja piirakoita. Ikä tuo mukanaan sellaisiakin piirteitä, että kaikki ruuat ja juomat eivät enää maistu. Nuorempana sitä ihmetteli omien vanhempien nipotusta ruuan suhteen. Nyt senkin asian ymmärtää.
Minulla on aika tavalla peukalo keskellä kämmentä. En osaa ommella enkä kutoa. Hameen helman ja housunlahkeet osaan joten kuten lyhentää ja suoria saumoja ommella, mutta siihen ne ompelutaidot sitten loppuvatkin. Siinä suhteessa olen oikea poropeukalo. Mielikuvitusta kyllä riittäisi monenlaiselle askartelulle, mutta taitoa puuttuu. Tämä johtunee osittain siitäkin syystä, että en ole ollut koskaan kiinnostunut käsitöihin liittyvistä asioista. Mielikuviin on kai jäänyt liian syvälle ja pysyvästi se alakoulun pannulapun virkkaaminen. Omena on tässä asiassa pudonnut kauas puusta. Äitini oli kätevä käsistään ja taikoi vähistäkin tarpeista meille lapsille kaikki vaatteet. Hän ompeli myös kylän muillekin lapsille kevätjuhlaan leninkejä. Saan aivan huoletta olla poropeukalo, sillä minua on  siunattu kätevällä miehellä, jolta ei mene sormi suuhun missään kädentaitoihin liittyvissä asioissa. .