Rasistinen mummo

Kesäpäivät tulivat ja menivät. Viikossa piti saada tehtdyksi kaikki ne työt, joita yleensä tehdään pitkin kesää. Mäntysuopaa kului ja puhdasta tuli. Monet ovat tänä kesänä kärvistelleet flunssan kourissa. Tämän kesän flunssa ei ollutkaan pelkästään nenän niistämistä. Se kaiveli keuhkot ja nielun karrelle, rähmi silmät pieniksi viiruiksi ja kaatoi, naamaan katsomatta, kuumeen voimalla vuoteeseen moneksi päiväksi, parhaassa tapauksessa viikoiksi. Tautiin ei ole parannuskeinoa, se käy ilmi Iisalmen aluesairaalan päivystyksen seinällä olevasta julisteesta. Sen luettuaan tuntee itsensä luuseriksi jos yrittää lauantaina tai sunnuntaina ängätä sairaalan päivystykseen tapaamaan lääkäriä flunssan vuoksi.  Julisteessa kun kerrotaan suorasanaisesti, että tautiin ei ole parannuskeinoa, et saa sairauslomaa ja ilman omantunnontuskia voit vapaasti tartuttaa taudin työkavereihisi ja muihin läheisiisi. Jos kuitenkin olet itsepäinen ja päätät jatkaa avun etsimistä mainitusta paikasta, ota vuorolippu päästäksesi hoitajan puheille. Päästyäsi sitten ehkäpä ronskin mieshoitajan tentattavaksi, tiedät olevasi väärällä asialla, väärässä paikassa ja väärään aikaan. Tämän kaiken sain kokea omakohtaisesti ja vielä tuplana kuskatessani naapurin kesäasukasta ja aviomiestäni viikonloppuna kyseiseen paikkaan.
Tauti iski tietysti minuunkin, mutta en enää elätellyt toivoa lääkärin puheille pääsystä, vaan nöyränä alistuin kohtalooni. Tuuli ja rankkasade pieksivät kattoa ja röhisin peiton alla kaksi viikkoa. Eikä ollut edes huono omatunto pesemättömistä matoista tai hoitamattomasta pihasta. Myötätuntoa ei herunut mistään, sillä tavanomaiset kesävieraatkin vain piipahtivat ohikulkumatkoillaan ja lähtivät kuin telkät pöntöstä huomatessaan etteivät palvelut pelaa entiseen tyyliin.
Sään tilapäinen lämpeneminenkään ei tuonut Suomessa vallitsevaan yleiseen ilmapiirin positiivista energiaa. Uutisissa kerrotaan vain työttömyydestä, pakolaisista, rasismista, valtion velasta ja Kreikan ongelmista. Pakolaisille etsitään turvapaikkoja ja syyllistetään tavallisia suomalaisia ihmisiä milloin mistäkin asiasta. Suomessakin alkaa olla sellaiset ajat, että pakolaisten maahan tulo koetaan uhkana. Kuitenkaan rasismi ei Suomesta häviä mielenosoituksia järjestämällä, sillä immosia riittää joka puolelle Suomea uskomattoman paljon. Presidentti Niinistö puhui televisiossa rauhan aikaansaamisesta. Kaikkien Suomen ja maailman kansalaisten pitäisi keskittyä rauhaan. Miksi suomessakaan ei kukaan järjestä rauhanmarsseja, vaikka sodat ovat syynä pakolaisten kasvavaan määrään. Kenenkään ei pitäisi joutua lähtemään kotimaastaan sotaa pakoon. Sota-ajan kokeneet suomalaiset, varsinkin he, jotka ovat sodassa menettäneet läheisiään, ihmettelevät, että miksi nuoret miehet eivät ole sotimassa. Sodat maailmalla ovat kuitenkin niin monimutkaisten asioiden aiheuttamia, ettei niistä tavallinen suomalainen ymmärrä yhtään mitään.
Tiedämme kuitenkin, että pari sataa vuotta sitten eurooppalaiset jalosukuiset kruunupäät aloittivat siirtomaaherruuden Afrikassa, silloin kansa kelpasi vain orjatyöhön plantaaseille ja kaivoksiin. Näille valloittajille tärkeintä oli oma vaurastuminen Afrikan luonnon rikkauksilla. Noista ajoista on tehty elokuvia, joista me voimme nähdä kaiken sen kurjuuden joka silloinsiellä vallitsi.
Lähi-idässä olevien öljyvarojen vuoksi ovat ulkopuoliset sekaantuneet islamilaisen ja arabimaailman hallintoon. Diktaattorit on syösty vallasta ja keskenään kahinoivat uskontokunnat temmeltävät keskenään. Tällä taistelutantereella ihmisten eläminen on käynyt mahdottomaksi. Kuvaan ovat astuneet monet kauhun kylväjät kuten Isis ja Taliban. Tämä kaikki tieto voi auttaa meitä ymmärtämään näitä ihmisiä, jotka nyt etsivät turvallista elinpaikkaa.
Suomessa ei ketään jätetä heitteille, vaikka kaikkein pienituloisemmat ihmiset elävätkin vaatimattomasti. Mukaan on tullut uusi ilmiö, jossa pienellä eläkkeellä elävät vanhukset auttavat työttömäksi jääneitä lapsiaan ja joutuvat itse tinkimään jopa omista lääkkeistään. Tulevaisuuskaan ei näytä valoisammalta työttömien ja pienituloisten kohdalla jos tiedotusvälineiden kertomaan on uskominen. Suomessakaan ei velkarahalla eläminen johda lopulta hyvään. Eipä ole Suomen hallituksellakaan helppoa tehdä päätöksiä Suomen talouden kasvuun saattamisessa ja velkaantumisesta estämisessä.
Minäkin olen tänä kesänä syyllistynyt rasistisen sanan käyttöön. Meillä oli ”kesärenkinä” tyttären yhdeksän vuotta vanha poika. Juttelimme kerran vantaalaisista kouluista ja kysyin häneltä, että onko sinun luokalla neekerilapsia. Poika katsoi minua paheksuvasti ja sanoi ”mummo, ei saa sanoa neekeri, sen on kielletty sana koulussakin”. Jostakin syystä sana lipsahti, sillä olen jo oppinut sitä sanaa välttämään. Silloin kun minä olin kansakoulussa, oli oppikirjassa kuvia eri ihmisroduista ja siinä tummaihoisia ihmisiä sanottiin neekereiksi. Ei se ollut silloin mikään kironsana, vaan määritelmä ihmisrodusta. Kukahan, missä ja miksi, on myöhemmin alkanut pitämään neekeri sanaa haukkumasanana? Tyhmä kun olen, niin en tiedä tätäkään asiaa. Neekeri sana saattaa lipsahtaa aivan huomaamatta ja silloin minua pidetään rasistisena. On meitä muitakin sen ajan koululaisia vielä elossa, joille tuotakin asiaa koulussa opetettiin. Saattaa tuo kielletty sana heiltäkin lipsahtaa missä tahansa. Mitenkähän kävisi helsinkiläisen mummon jos sattuisi tuo kielletty sana lipsahtamaan jossakin joukkopaikassa. Turpaan taitaisi tulla.
Olen taas tänä kesänä harmistunut lehti-ilmoituksista. Jos lehdessä lukee, että TÄNÄÄN TORILLA, se ilmoitus on tarkoitettu ainoastaan kaupunkilaisille tai sellaisille ihmisille, joille lehti jaetaan kukonlaulun aikaan. Meille tulee sanomalehti iltapäivällä ja siihen aikaan, että toriaika on jo päättynyt. Meidän kylä ei ole varmaan ainoa tässä postinjakelussa. Kyllä me maalla asuvatkin voisimme tulla joskus torille ostoksille jos vain ehtisimme. Laskisikohan se myynti kovastikin, jos ilmoitus olisi, että HOMENNA TORILLA. Eivät ainoastaan torikauppiaat tarjoa tuotteitaan vain kaupunkilaisille. Myös jotkut liikkeet ilmoittavat tarjouksistaan ja tapahtumistaan saman päivän lehdessä.

Kommentit

  • Ovienulkopuolelta

    Suur kiitos ja paljon pieniä! Kylläpäs kirjoititte paljon ja täyttä asiaa – Oviensisäpuolille..

Kommentointi on suljettu.