Se on pitäny ilimoja

aloitti keskustelun entinen naapurin mies joka kerran kun tuli kylään. Kylmää kyytiä on saatu viime aikoina kokea, vaikka kesän pitäisi olla kukkeimmillaan ja sään kuin lehmän hengitys. On se vahinko, että tästä sääasiasta ei voida syyttää edes  perussuomalaisia, mutta on todettava, ettei kyllä älymystökään ole laittanut rikkaa ristiin tämän meitä kaikkia koskevan ja tärkeä asian korjaamiseksi. Onneksi nämä sääasiat eivät ole nykyhallituksenkaan päätettävissä. Päätöksiä olisi varmaan syntynyt jo pikavauhtia ja oletettavasti kesä olisi tullut ainoastaan varakkaille ja köyhä kansa saisi kärvistellä kylmissään. On kaikkien etu, että nämä sääasiat ovat yksissä käsissä ja hoituvat tasapuolisesti kaikkien ihmisryhmien kesken.
Kylämme naiset saivat konkreettisesti tuntea tämän kesän kylmyyden jo perinteiseksi muodostuneessa Impien illassa. Kylän naiset ovat kokoontuneet jo yli kaksikymmentä vuotta Impin päivänä vaihtamaan ajatuksia ja nauttimaan kesäherkuista. Vaikka Jauhiaisen talo sijaitsee kohtalaisen suojaisella paikalla ja vaikka pöytää siirrettiin paikasta toiseen, tanssahtelivat pahviastiat ympäri pihaa. Kotoista tunnelmaa kylmä sää ei saanut puhallettua pois, ruoka maistui ja rupattelu sujui.
Ei se kolea sää kesän edistymistä ole suuremmin estänyt. Tuomet kukkivat melkein ajallaan, omenapuut ja marjapensaat työntävät kukkia tuulta ja kylmyyttä uhmaten. Vierailuni puutarhalla tuotti runsaan kesäkukkalajitelman ja kukat ovat kotiutuneet kasvihuoneeseen odottamaan tuulen tyyntymistä ja sään lämpenemistä. Perennapenkit uhmaavat kylmää säätä kukinnallaan.
Viime viikolla olivat perinteiset hautojenlaittopäivät. Monen hautakiven eteen kyykistyi varttunutta väkeä kitkemään rikkaruohoja ja istuttamaan kukkia. Iisalmen vanhalla hautuumaalla tapasin tutun ihmisen, jonka kanssa pohdimme tämän katoavan kansanperinteen kohtaloa. Meidän ikäisten ihmisten ajatusmaailmaan on jo lapsena iskostettu, että hautojen hoito kuuluu jokaiselle sukupolvelle. Nykynuorisolta tämäkin perinne näyttää unohtuvan, harvoin heitä näkee hautoja laittamassa tai muutenkaan hautuumaalla. Tosin Vieremän hautuumaalla näin erään nuoren naisen lastenvaunujen kanssa istuttamassa kukkia. Tämä näky ilahdutti minua suuresti. Vanhan kirkon hautuumaalla oli multakasseja myytävänä ja sekin oli meitä hautojen laittajia helpottava asia. Mullasta maksun peri nuori iloinen tyttö, jota oli mukava jututtaa. Hautuumaan työntekijät kun ovat seurakunnan edustajia siinä missä muutkin seurakuntalaisten verovaroista palkkansa saavat ihmiset.
Kesä on aina kesä, vaikka sää ei olisi toivotun mukainen. Onpahan ihmisillä jotakin äpättämistä ja voivottelemista tavatessaan toisiaan kun sää poikkeaa oleellisesti totutusta. Pohdimme naapurin emännän kanssa löytyisikö tästä kylmästä ja koleasta säästä jotakin myönteistäkin. Hän kertoi kokemuksesta, että tällaisella säällä on helpompi hengittää jos on hengitysvaikeuksia. Niin että löytyipähän ainakin yksi myönteinen asia tästäkin säästä.
Erityisesti näin kesäaikaan ulos katsoessani mietin kaupungissa asumistani. Muistan sen ajan kun erään asuntoni ikkunasta näkyi vain naapuritalon tiiliseinä.
Täällä maalla näkyy joka ikkunasta erilainen maisema. Luonnossa on tähän aikaan kiireinen meno ja sitä on mukava seurata. Kaikkialla näkyy kasvun ja lisääntymisen ihmeitä. Voikukat ovat valloittaneet pellot, elävät auringon paisteen komennossa ja sulkevat heti kukkansa kun aurinko menee pilven taakse. Niityt ja pientareet ovat kukkien peitossa.
Tuhkimotarinat lapsuudesta ovat palanneet elämäämme. Lapsena luettiin kirjoista siitä miten tavallinen tyttö sai prinssin puolisokseen. Nyt olemme saaneet seurata näköetäisyydeltä tuota ihmeellistä satua. Siinä meinasi mummon lauantaisiivous jäädä tekemättä, kun piti katsella kuninkaallista tarinaa ja loistoa.