Alkoholi on tabuista tabuin

Ystäväni huomautti, että olen viime aikoina tweettaillut useasti alkoholiin ja sen käyttöön liittyvistä asioista. Onko sinulla ongelma?, hän kysyä päräytti vailla hitustakaan hienotunteisuutta. Vastasin, että aika ajoin on.

Hän onkin harvinainen ystävä, joka ei arastele kysyä toisen alkoholinkäytöstä suoraan. Yleensä se on arka puheenaihe, henkilökohtainen asia, jota ei udella edes viinilasillisen äärellä. Erikoista, sillä alkoholilla on taipumus rasvata kielenkannat ja raivata esteet muidenkin arkojen aiheiden tieltä.

En loukkaantunut ystäväni utelusta. Päinvastoin. Pelko kysyä ja puhua alkoholista vahvistaa sen tabuista tabuimmaksi. Vaikeneminen on iso osa ongelmaa. Alkoholin käytöstä vaietaan myös sosiaali- ja terveydenhuollossa.

Pelko kysyä ja puhua alkoholista vahvistaa sen tabuista tabuimmaksi. Vaikeneminen on iso osa ongelmaa.

Me eläkeiässä olevat ja sitä lähestyvät, 50- ja 60-luvulla syntyneet, kasvoimme sallivammassa juomakulttuurissa kuin vanhempamme. Kuin ihmeen kautta olemme aiempia sukupolvia terveempiä, liikkuvampia ja luultavasti pitkäikäisempiä. Ilmeisesti tätä kehitystä ei horjuttanut edes keskioluen tulo kyläkauppoihin ja kioskeille, kun olimme teini-iässä. Olemme ostovoimaisia ja aktiivisia kuluttajia ja noudatamme elämän varrella omaksuttuja käyttäytymistapoja myös juomisen suhteen. Tämän vahvistaa parin vuoden takainen Näin Suomi juo -julkaisu: 65-69-vuotiaista miehistä yli puolet (52 %) käyttää alkoholia vähintään kerran viikossa naisten vastaavan osuuden ollessa 33 prosenttia. Eläkeläisten naisten alkoholinkäyttäjien osuus on lisääntynyt selvästi yhden sukupolven aikana.

Mielikuva alkoholisteista ja alkoholin suurkuluttajista on useimmiten toinen kuin se, jonka näemme peilissä. Helsinkiläisistä tehty tuore tutkimus osoittaa, että raittiiden osuus on huomattavasti suurempi niiden joukossa, jotka kokevat taloudellisia haasteita verrattuna niihin, joilla tulot riittävät kattamaan menot. Läträäjien sosiaaliluokka ei asukaan siltojen alla.

Raittiuteen uteliaasti suhtautuva ilmiö, sober curious, on rantautunut maailmalta Suomeen erityisesti nuorempien ikäluokkien keskuuteen.

Raittiuteen uteliaasti suhtautuva ilmiö, sober curious, on rantautunut maailmalta Suomeen erityisesti nuorempien ikäluokkien keskuuteen. Nuoret aikuiset ovat nähtävästi huomanneet, että väsymätön bilettäminen on iän myötä mahdollista vain ilman alkoholia ja päihteitä. Kostean sukupolven on huomattavasti vaikeampi ymmärtää, että kaveria kiinnostaakin viininmaistelun sijaan hyvä yöuni.

Minkälaisissa tilanteissa sinusta tuntuu, ettet hallitse alkoholin käyttöäsi, ystäväni jatkoi kääntäen puukkoa haavassa. – Ongelmani on se, että en keksi uskottavia perusteita kieltäytyä, kun minulle tuputetaan maljaa terveydeksi tai viiniä hyvän ruoan painikkeeksi päivällisellä. Kaikki valheet autolla ajamisesta antibioottikuuriin on jo käytetty, tuskailin. – Usein juhlien alkoholiton vaihtoehto on limsaa, joka on tarkoitettu lapsille.

Ystäväni päästi rehevän naurunsa valloilleen ja sanoi: Tuoko on alkoholiongelmasi? Tee niin kuin minä: Sano, että olet raskaana.

Kiitos vinkistä, ystäväni. Juovun ajatuksesta kokeilla tuota seuraavissa 70-vuotisbileissä.