Facebook tallasi ihanteet jalkoihinsa ja synnyttää tupakoinnin kaltaista riippuvuutta

Maailmassa on yli miljardi tupakan kuluttajaa. Facebook-käyttäjiä on tuplasti eli yli kaksi miljardia. Tupakkateollisuus on rämpinyt skandaalista toiseen jo vuosikymmeniä. Facebook ja muutamat muut digiviestintäyhtiöt ovat vasta vuoden 2016 jälkeen joutuneet viranomaisten syyniin. Sekä tupakkateollisuudelta että Facebookilta kuullut anteeksipyynnöt väärinkäytöksistä ovat olleet näennäisiä ja yhtiöille langetetut sakot ja rangaistukset nimellisiä. Kumpikin piittaavat käyttäjistään yhtä vähän.

Liityin Facebookiin tammikuussa 2009. Ammattiviestijänä ja teknologiaoptimistina oli helppo hyväksyä viisi vuotta aiemmin lanseerattu nuorekas ja käytettävä palvelu, jolla tuolloin oli 150 miljoonaa käyttäjää. Facebook tuntui nojaavan netin ihanteisiin ja world wide webin utopiaan demokraattisemmasta, reilummasta ja vapaammasta maailmasta.

Facebookin lanseerasi vuonna 2004 Kalifornian Silicon-laaksossa nuori opiskelija Mark Zuckerberg, jolla oli kauhea kiire. Laakso kuhisi uusyrittäjiä. Sovelluksia kehitettiin nopeasti muutaman kaverin kanssa ja ne heitettiin markkinoille raadeltaviksi. Pääomasijoittajat oppivat nopeasti erottamaan luuserit menestyjistä ja ratkaisivat taloudelliset puitteet. Zuckerberg käytti kyynärpäitään ja otti motokseen: ”Move fast and break things.”

Facebook-yhtiön kasvuvauhti on ollut hurja: miljardin käyttäjän raja ylittyi vuonna 2012 ja kaksinkertaistunut seitsemässä vuodessa. Kun yritys onnistuu hankkimaan yli kaksi miljardia asiakasta, kasvattamaan vuotuisen liikevaihtonsa lähes 60 miljardiin ja voittonsa yli 22 miljardiin dollariin, on business-idea varmasti ollut loistava ja liiketoimintasuunnitelma toteutettu täydellisesti. Vauhdin hurmassa johto ja omistajat menettävät yleensä suhteellisuudentajunsa. Käytännössä Mark Zuckerbergilla, nyt vähän yli kolmikymppisellä miehellä, on tähän asti ollut yli puolet äänivallasta Facebook-yhtiössä. Hänen leikkikalunaan on puoli maailmaa.

Vuonna 2016 kävi selväksi, että kaikki ihanteet on unohdettu, jos niitä alun perin olikaan. Facebookin sekaantumisesta Yhdysvaltojen vaalivaikuttamiseen alettiin puhua avoimesti. Aluksi puheet leimattiin salaliittoteorioiksi. Facebook oli kuin olikin avannut käyttäjien tiedot ulkopuolisille sovelluskehittäjille ja Cambridge Analytica sai yksinkertaisella persoonallisuustestillä kerättyä yli 50 miljoonan käyttäjän tiedot. Kerättyjä tietoja käytettiin poliittisen mainonnan kohdentamiseen tarkoituksena vaikuttaa vuoden 2016 vaaleihin USAssa ja Euroopassa. Maailman syliin tipahtivat lähes yhtä aikaa Trump ja Brexit.

Facebook ja monet muut yhteisöpalvelut ovat hampaisiin asti varusteltuja älykkäillä liipasimilla, jotka laukaisevat ihmisten käyttäytymisessä tunnereaktioita ja saavat kuluttajan käyttämään sovellusta yhä enemmän. Tunnereaktioista vahvin on ulkopuolelle jäämisen pelko. Koulussa salatupakoitsijat haisivat pahalle, mutta se oli pieni hinta porukkaan kuulumisesta. Ihminen uskoo hallitsevansa halunsa, lopettavansa tupakoinnin ja olevansa lahjomaton Facebookin suosittelun ja houkuttelun edessä. Olemme objektiivisia vain omassa kuplassamme ja Facebook tekee kaikkensa, että tuo kupla ei mistään hinnasta puhkea.

Samaan aikaan kun EU:ssa saatiin aikaan kunnianhimoinen yksityisyyttä suojeleva tietosuoja-asetus (GDPR), me itse vuodamme omia tietojamme surutta Facebookille, Googlelle, YouTubelle. Mitäpä ne nyt minun tiedoillani tekisivät? – Kymmeniä miljardeja dollareita myydessään tätä volyymituotetta, dataa, parhaiten maksaville.

Riippuvuuden synnyttäminen on erittäin tuottavaa: Siitä huolimatta, että tupakoijien määrä on romahtanut ja tupakan markkinointia suitsittu kovalla kädellä, tupakkateollisuus kehittää yhä uusia tuotteita ja käyttää pelkästään markkinointiin ja myynnin edistämiseen kymmenisen miljardia dollaria vuosittain.

Facebook on nopealiikkeinen, sen teknologia ja liiketoimintamalli jatkavat edelleen demokratian, terveyden, yksityisyyden rikkomista, kunnes lainsäädäntö pakottaa sen muuttamaan toimintatapansa. Päätöksentekijöitä ja lainsäätäjiä on tarvittu suojelemaan ihmisiä myös tupakan tappavilta vaaroilta.

(kirjoitettu Roger McNameen kirjan Zucked innoittamana)