Nyt on pakko kääntää takki

Isoäidit, mummot, mummit ja mammat ovat vastuunkantajia. Heillä on verkostot ja rihmastot näpeissään. Heillä on elämänkokemusta ja viisautta, joka ei käyttämällä hupene. He ylistävät kohtuutta ja yhteistyötä. Empatia on heidän perusarvonsa. Murehtimisen he korvaavat teoilla. Ja näillä työkaluilla he juuri nyt torjuvat ilmastonmuutosta – kaikkien iloksi ja tulevien sukupolvien hyväksi. He ovat Aktivistimummoja.

Nyt on vielä aikaa ja nyt on pakko korjata asiat, joissa on kuljettu väärään suuntaan.

Ei ole montaa kuukautta siitä, kun pieni joukko isoäitejä päätti perustaa kansanliikkeen tarkoituksenaan vaikuttaa sekä omien että maailman lastenlasten tulevaisuuteen. Nyt on vielä aikaa ja nyt on pakko korjata asiat, joissa on kuljettu väärään suuntaan. On vasta hieman yli kaksi viikkoa siitä, kun Aktivistimummot-ryhmä avattiin Facebookissa. Ryhmään on parissa viikossa liittynyt reilusti yli kolme tuhatta jäsentä – eikä pelkästään mummoja ja isoäitejä, vaan naisia ja miehiä, nuoria ja vanhoja, jotka jakavat ryhmän tavoitteet ja arvot: ilmastonmuutostekoihin ja -päätöksiin aitoa tahtoa ja ilmastonmuutospuheeseen perusteltua tulevaisuuden uskoa ja toivoa.

Kaksitoista perustajamummoa ovat eläneet lapsuus- ja nuoruusajan, jota leimasi kohtuus. Heidän elämänsä aikana kulutuksesta ja monista ilmastoa kuormittavista elämäntavoista tuli arkipäivää. On palattava kohtuuteen. Perustajamummot ymmärtävät oman etuoikeutetun asemansa: he olivat mukana luonnonvaroja tuhoavassa kulutusjuhlassa. Nyt on pakko kääntää takki, eikä hankkia uutta.

Arvaukseni on, että uusia painostusryhmiä syntyy lisää. Verkostot ja rihmastot liittyvät toisiinsa.

Samoina päivinä, kun Aktivistimummot tulivat ulos, perustettiin myös Ilmastoisovanhemmat-ryhmä Facebookissa. Isovanhempien ikäiset, yli 60-vuotiaat ovat kasvava äänestäjäjoukko. Molemmat ryhmät pyrkivät myös päättäjien pakeille vaatimaan vastuullisia päätöksiä. Arvaukseni on, että uusia painostusryhmiä syntyy lisää. Verkostot ja rihmastot liittyvät toisiinsa. Keinot voivat poiketa toisistaan, mutta tavoite on sama.

Aktivistimummot uskovat yhteistyöhön ja empatiaan. Keinot ovat lempeähköt, toistaiseksi. He muistelevat lämmöllä omia mummojaan, jotka olivat taitavia kohtuullistajia: vaatteet pidettiin, pestiin, paikattiin ja muodistettiin, ruokahävikistä ei ollut tietoakaan ja isomummojen kulkupelit olivat bussi, polkupyörä ja potkukelkka. Samat kohtuulliset elintavat vallitsivat niin maalla kuin kaupungeissakin.

Aktivistimummot ovat ottaneet marraskuun teemakseen tekstiilien ja vaatteiden ilmastokuorman.

Menneestä on opiksi otettavaa ilman, että sinne tarvitsee palata. Meidän ei tarvitse luopua kaikista modernin ajan saavutuksista, päinvastoin: Tutkittuun tietoon tukeutuessamme voimme saada omaa aikaamme paremman tulevaisuuden lastenlapsillemme ja näiden lapsille. Sen tavoittelussa meidän on punnittava tarkasti omaa elämäntapaamme nyt. Tekemällä Sitran elämäntapatestin, saat näkymän omaan hiilijalanjälkeesi sekä vinkkejä ajan, rahan ja luonnon säästämiseksi.

Aktivistimummot ovat ottaneet marraskuun teemakseen tekstiilien ja vaatteiden ilmastokuorman. Usein käytetty sana on pikamuoti, vaikka itse asiassa puhutaan keinotekoisista trendeistä, markkinoinnista, jolla saadaan ihmiset ”tarvitsemaan” huonolaatuisia vaatteita pidettäväksi kerran tai ei lainkaan. Miksi juuri tämä teema? Vaateteollisuus saastuttaa enemmän kuin kansainvälinen lento- ja laivaliikenne, vaatteita ostetaan enemmän kuin koskaan ja pidetään vähemmän kuin koskaan. Yksi suomalainen tuottaa 17 kiloa tekstiilijätettä vuodessa. Aktivistimummot tukeutuvat asiantuntijoihin ja kyselevät, miksi halpavaatteiden kysyntä on niin suurta.

Tavaroiden ostamisen sijaan itseään voi hemmotella aineettomilla palveluilla.

Ensi viikolla 18.-24.11. vietetään Climate Aid -viikkoa, jonka aikana voi konkreettisesti tukea hiilinieluja kasvattavia tahoja ja toimenpiteitä. Marraskuuhun on maailmalta rantautunut myös lisäkuluttamiseen houkuttelevia kampanjoita, kuten Single Day ja Black Friday. Tavaroiden ostamisen sijaan itseään voi hemmotella aineettomilla palveluilla.

Olen yksi kahdestatoista Aktivistimummojen perustajista. Uskon sekä teknologian kykyyn ratkaista ilmasto-ongelmia että ihmisten tahtoon muuttaa omaa käyttäytymistään. Molempia tarvitaan nyt, kun on pakko.