Sukupolvien välille on syttynyt sanasota

Ok, boomer on englanninkielinen sutkaus, joka lähti viime syksynä liikkeelle Uudesta Seelannista erään kansanedustajan näpäyttäessä vanhempaa kollegaansa parlamentissa. Alun perin boomer on lyhennys käsitteestä baby boomer, vuosina 1946-1964 USA:ssa suureen ikäluokkaan syntyneestä henkilöstä. Suomen sodanjälkeinen suuri syntyvyys ajoittui 1945-1950 välille.

Sosiologit ovat niputtaneet sukupolvia noin 15 vuoden sisällä syntyneisiin joukkoihin ja nimenneet ne. Suurten ikäluokkien jälkeen Suomessa syntyi hyvinvoinnin sukupolvi 60-luvulla. Se pääsi jo nauttimaan maksuttomasta peruskoulusta ja kattavasta julkisesta terveydenhuollosta. 60-luvun puolivälin ja 70-luvun lopun välillä syntyi X-sukupolvi. Se on viimeinen, joka on kyennyt ylittämään omien vanhempiensa elintason.

Ensimmäiset milleniaalit täyttävät 50 vuotta 2030-luvun alussa.

Milleniaaleiksi lasketaan 1980-luvun alun ja 90-luvun puolivälin välillä syntyneet. Tätä ikäluokkaa kutsutaan myös Y-sukupolveksi. Ensimmäiset milleniaalit täyttävät 50 vuotta 2030-luvun alussa. Heille rahaa tärkeämpää ovat elämisen arvot. Heidän kohtalonaan oli varttua 90-luvun talouslaman vaikutuspiirissä ja kokea mm. koulujen ankarat säästötoimet. Kun he olivat valmistumassa työelämään, uran alku kariutui vuoden 2008 taantumaan. Heidän työuransa on alkanut kaukaa takamatkalta. Olosuhteiden pakosta monet ovat ajautuneet yrittäjiksi. Tänä vuonna koronapandemia osui raskaalla tavalla yrittäjiin.

Milleniaaleja seuraa Z-sukupolvi (1995-2010 syntyneet). Heidät tunnistaa siitä, että he ovat syntyneet digitaalisuuteen, eivätkä tunne maailmaa ilman kännyköitä ja nettiä. Tätä seuraavia sukupolvia ei vielä ole nimetty. Englanninkielisessä maailmassa on väläytelty nimitystä doomer, synkkyyden sukupolvi, jolta aiemmat sukupolvet ovat vieneet kaiken toivon paremmasta.

Ok, boomer -näpäytys on levinnyt sosiaalisen median ansiosta ja sitä käytetään väheksymään eläkkeelle siirtyneitä ja myöhempään keski-ikään ehtineitä ihmisiä. Tämän ikäluokan painolastiksi mainitaan korkean elintason tavoittelu ja ylikuluttaminen, josta on seurannut mm. ilmaston lämpeneminen ja monet peruuttamattomat ympäristötuhot.

Näpäytys ilmestyi kansainväliseen kielenkäyttöön vasta vajaa vuosi sitten, viime syksynä. Sen tarkoituksesta ja käyttötavasta vallitsee yleinen yhteisymmärrys. Ilmaisu tarkoittaa, että boomereiden käsitykset ovat typeriä, itseriittoisia ja vanhentuneita. Nuorempien ei kannata vaivautua vastaamaan muuta kuin OK.

Rauhantekijää tarvitaan. Mistä sukupolvesta hän nousee?

Monet vaikuttajat, Barack Obamaa myöten, ovat ilmaisseet huolensa ilkeästä keskustelukulttuurista, jolle sosiaalinen media ja internet-julkaiseminen antavat hyvän kasvualustan. New York Times -lehti julisti sukupolvien välisten ystävällisten suhteiden loppuneeksi.

On totta, että maailma on monimutkaistunut sitten boomereiden kulta-ajan. Tämä heidän (meidän) pitäisi itsekin tunnistaa ja tunnustaa. Eri puolilla maailmaa miljoonien nuorempien iskulause Ok boomer, ilmaisee syvää kyllästymistä ja turhautuneisuutta. Rauhantekijää tarvitaan. Mistä sukupolvesta hän nousee?

Kommentit

 • Veikko Kastinen

  Elämä opettaa, ihminen oppii
  jos oppii
  on epäitsekäs Z tai boomeri
  kyllä se siitä jatkuu
  elämä

 • Boomer

  Kun kuuntelee tuota boomersyyttelyä, pohtii olisiko pitänyt olla vielä itsekkäämpi.

Kommentointi on suljettu.