Älä ole tyhmä kala

Aluksi taas varoituksen sana. Pohdi kun luet. Mieti ennen kuin uskot.

Teksti, jota tavaat, on kirjoitettu tunnekuohun vallassa. Tälläkin hetkellä sinun tehtäväsi on arvioida, moneenko sanaan voit luottaa.

Verkko on muuttanut maailmaa. Toisin kuin järvessä virtuaalimaailmassa verkko vain helpottaa uimista – harhaan. Käytän vertauskuvia. Olen huomannut, että osa ihmisistä nielee niitä helpommin kuin arkista asiatekstiä.

Sinä olet kala. Monella on nälkä. Somessa ja perinteisemmässäkin mediassa uiskennellessasi kaikkialla on erilaisia pyydyksiä: rysiä, nuottia, vaappuja, tro(o)(l)leja tai pienen lapsen mato-onki. Lukijoita kalasteltaessa kaikki keinot näyttävät olevan sallittuja.

Älä ole tyhmä kala. Kierrä pyydykset ja vältä koukkuja. Vallatonta vauhtia paisuvasta verkosta on helppo löytää sellainen ”totuus”, jota sinä etsit.

Sinulle tarjoillaan totena stereotypioita, ennakkoluuloja, huuhaata ja diipadaapaa. Välillä eteesi osuu onneksi myös joku huolellisesti tehty tutkimus tai uutinen. Sen jälkeen saatat taas kahlata tajunnanvirtaa.

Lukiessasi muista varmistaa ainakin: missä ja milloin juttu on julkaistu, mainitaanko siinä kirjoittaja ja löytyykö vastaavaa tietoa muualta. Lisäksi sopii pohtia, mikä on tekstin tavoite. Yleensä sellainen verkkojuttu joka maalaisjärjellä ajatellen tuntuu liian hyvälle, hauskalle tai yllättävälle ollakseen totta, ei sitä ole.

On helppoa pyytää olemaan kriittinen, mutta välillä luotettavaa on hankalaa tunnistaa.

Erilaisten verkkohuijausten yleistyminen ja muiden ihmisten mustamaalaamisen lisääntyminen valheellista tietoa levittämällä ovat herättäneet onneksi myös vastavoimia.

Monet yksittäiset ihmiset ja viranomaistahot tekevät koko ajan töitä, että verkkovalheet paljastuisivat ja jäisivät vahvistetun totuuden varjoon.

Opetushallituksen Virtuaalikoulun Lähde esiin-verkkopalvelussa on tiiviiseen muotoon pureskeltuna monta sellaista vinkkiä, jotka jokaisen verkossa viihtyvän on hyvä kerrata.

Lisäksi kannattaa seurata Ylen sivuilta Valheenpaljastajaa. Sarjassa toimittaja Johanna Vehkoo käsittelee ajankohtaisia mediailmiöitä. Sieltä löytyy muun muassa jo neljä viikkoa sitten tehty juttu, jossa kumotaan koronaviruksesta levitettäviä vääriä uskomuksia.

Maailmassa ei ole koskaan ollut vain yhtä totuuta. Sellaista ei koskaan tule. Historiakin elää sen mukaan, kuka sitä kirjoittaa.

On valheellista kuvitella, että edes kaikkein valveutunein lukija pystyisi aina erottamaan totuuden. Itseään kannattaa kuitenkin kehittää.

Uikaa vapaina, olkaa valppaita. Ajatelkaa itse.