Pyöriä ja pelkoja

Annoin 7-vuotiaalle synttärilahjaksi pyörän. Isojen poikien vaihdepyörän. Vau, jes, mahtavaa? No ei. Liian iso, sanoi poika. Yltäähän sun jalat maahan, yritin. Ei yllä tarpeeksi, sanoi poika. Ei jumalauta taas tätä, ajattelin minä. En sentään sanonut ääneen. Ei olisi pitänyt tulla yllätyksenä – tämä lapsi on järjestään pelännyt kaikkea uutta. Jalkajarrua polkupyörässä potkupyörän jälkeen. 16-tuumaista pyörää 12-tuumaisen jälkeen. Luistelua, koska jää on liukasta. Hiihtoa, koska sukset luistavat. Vaikka 4 lapsen jälkeen hermoni ovat ihan Hubbabubbaa, venyy ja venyy aina vaan, niin tässä aiheessa sitko on huono. Mikä siinä on, että ei voi edes yrittää? Vaikka äiti on vieressä turvaamassa? Vaikka jalat yltää maahan? Vaikka on kypärä päässä? Tai polvisuojat? Tai pehmeä lumihanki?

Vaan olenko itse yhtään sen parempi? Aina muutosvastarintainen. Mieluummin status quossa, kuin muutoksen suossa. Vaikkeivät vallitsevat olot aina niin hyviä olisikaan, ovat ne ainakin tuttuja ja siksi turvallisia. Sanovat, että muutoksessa on voimaa ja blaablaa, mutta korulauseet eivät lämmitä, jos perusluonne on juurtuvaa tyyppiä. Kestää aikansa kiskoa ne juuret maasta ja sovitella niitä toiseen maaperään, vaikka se kuinka olisi kutsuvaa ja hedelmällistä. Sitä paitsi isojen ihmisten elämässä ei ole kukaan takaamassa pehmeää alastuloa, tahi puhaltamassa pipiä jos sattuu. Onko se nyt ihme, jos haluaa vähän miettiä ennen kuin hyppää pää edellä laiturilta tuntemattomalla rannalla?

Varovainen lapsi on aina oppinut uudet taidot omassa tahdissaan. Häneen ei ole tehonnut hoputtaminen, houkutteleminen, maanittelu, päreiden polttaminen eikä pyhän kolminaisuuden keinot: uhkailu, lahjominen tahi kiristys. Hän on uskaltanut, kun tahtotila on ollut kohdillaan, ja mieli valmis. Hitaan lämpenemisen jälkeen edistys on ollut huimaavan nopeaa. Olen jo oppinut. Jätän pyörän teloilleen, enkä palaa asiaan ennen kuin lapsi itse ottaa asian esille.

Toivottavasti kukaan ei pakota minua pyörän selkään ennen kuin olen siihen valmis.