Kauppakadun talovanhuksen kohtalo avoin

Mitähän Kuopion Kauppakadulla sijaitsevalle vanhalle jugendrakennukselle kuuluu? Sille, joka nököttää hieman orvon näköisenä Sataman Helmi -ravintolaa vastapäätä.

20150617_152605

Talon alaosa on kiveä, yläosa puuta.

Päätin ottaa asiasta selvää. Kadulta katsottuna talon oikealla seinustalla roikkuu rakennusyhtiö NCC:n plakaatti. Soitin siis siihen kirjattuun numeroon, josta minut ohjattiin hankekehityspäällikkö Marko Onttisen juttusille.

Vuonna 1906 rakennetun talon tulevaisuus on tällä hetkellä epäselvä. NCC markkinoi rakennusta ensin asuntokohteena, mutta toivottua varausastetta ei saavutettu ja markkinointi laitettiin jäihin. Päätöksiä talon kohtalosta ei ole vielä tehty.

– Vaihtoehtona voi olla rakennuksen myyminen nykykunnossa, Onttinen toteaa.

Kun kävin ottamassa nämä kuvat, rakennuksesta ulos astunut mies tuumasi minulle, että jos rakennus kunnostetaan, niin kalliiksi tulee.

Kaari-ikkuna talon vasemmalla seinustalla.

Kaari-ikkuna talon vasemmalla seinustalla.

 

Onttisen mukaan ensimmäisen kerroksen kivirakenteinen julkisivu säilyy. Jos NCC kunnostaa talon, niin ulkoasu palautettaisiin vastaamaan alkuperäistä.

Rakennusyhtiö on ristinyt talon Valionportiksi. Se oli alkujaan Kuopion Osuusmeijerin omistuksessa, kunnes se myytiin NCC:lle osana korttelia koskevaa kiinteistökauppaa.

Kysyin Onttiselta myös sitä, minkä hän arvelee olleen syy, ettei talo kiinnostanut asunnonostajia. Hintahan se:

– Kiinteistön pieni koko ja isotöinen muutos aiheuttavat paineita myyntihinnalle, joten todennäköisesti asuntojen hinta vaikutti kysyntään.

Talon alakerrassa toimi Onttisen mukaan aiemmin lounasravintola.

Talon alakerrassa toimi Onttisen mukaan aiemmin lounasravintola.

Savon Sanomissa Valionportista kerrottiin helmikuussa 2014. Tuolloin suunnitteilla oli 11 asunnon yhtiö. Alakertaan olisi mahtunut liike- tai toimistotila. ”Meluisaa ravintolaa” siihen ei kuitenkaan kaivattu.

Jäämme seuraamaan, mitä talolle tapahtuu. En kyllä panisi pahakseni, jos rakennusten julkisivuja piristettäisiin useamminkin tämäntyyppisillä maalauksilla:

Vaikka maali on jo rapistunut, talon kadulta katsottuna oikeasta seinustasta voi lähemmässä tarkastelussa erottaa taiteellisen kädenjäljen.

Vaikka maali on jo rapistunut, talon kadulta katsottuna oikeasta seinustasta voi lähemmässä tarkastelussa erottaa taiteellisen kädenjäljen.

Kommentit

 • Liisa_Salmi

  Älkää purkako.On niin erikoiset kaari-ikkunatkin

  • Sanna Inkinen

   Ei hätää, Liisa, kyse on suojellusta rakennuksesta. :)

 • Eino J.

  Osuusmeijerin entinen konttorihan se tämä on. (Taitaapa tämä seinässä olevassa laatassa lukeakin.) ….>>> ”Vaikka maali on jo rapistunut, talon kadulta katsottuna oikeasta seinustasta voi lähemmässä tarkastelussa erottaa taiteellisen kädenjäljen.” …. <<< Takapihalla oli reilu 10 v. sitten hetken terassi tai vastaava, miltä ajalta po. seinämaalaukset ovat … olivat kuntosalille vievän kulkureitin varrella ja jääneet näin mieleeni.

  • Sanna Inkinen

   Kiitos, Eino, että täydensit tietämystäni! :)

Kommentointi on suljettu.