Talven jälkeen koittaa kesä myös Tuusniemellä

Tuusniemen satama heräilee kesään ja kesäajan tapahtumiin.

Jos talvi kestää marraskuusta maaliskuun, kevät huhtikuusta toukokuuhun, kesä kesäkuusta elokuuhun ja syksy syyskuusta lokakuuhun on talvi reilusti pisin vuodenaikamme. Talven käsite on tosin viime vuosina muuttunut, siihen ei enää välttämättä yhdistetä lunta ja pakkasta, sade ja pimeys riittää. Kesään jaksan silti vielä uskoa, ei joka kesä voi olla sateinen ja kolea, olisiko tuleva kesä siis kuiva ja lämmin?

Tuusniemellä vuodenajat noudattelevat samaa aikataulua kuin muuallakin lähiseudulla. Vuodenaikoihin liittyy myös erilaisia tapahtumia ja ajanjaksoja, jotka määrittelevät myös ihmisten mielialaa ja aktiivisuutta. Kevät on koettu heräämisen ajaksi, voimaa ja virtaa riittää kun päivät pitenevät ja luonto puhkeaa kukkaansa. Kevät ja alkukesä on mahtavaa aikaa liikkua luonnossa ja seurata lähes päivittäin muuttuvaa ympäristöä.

Vuodenajat vaikuttavat monella tapaa myös kunnan toimintaan. Kunnan toimintavuosi on perinteisesti talousarvion ja tilinpäätöksen määrittämä kalenterivuosi, mutta esimerkiksi koulumaailma elää aikaa syksystä kevääseen. Henkilöstön vuosilomat painottuvat keskikesälle, jonka johdosta myös kunnantalon ovet ovat pari viikkoa kiinni. Tämä kannattaa huomioida palveluntarpeissa ennen ja jälkeen heinäkuun.

Vuosi 2015 oli Tuusniemellä hyvä vuosi. Kunta teki vuosien talouden ja toiminnan kehittämistyön jälkeen positiivisen tuloksen. Suuret investoinnit saatiin toteutettua ja organisaatiota viilattu vastaamaan nykypäivän tarpeita ja toimintamalleja. Myös elinkeinojen kehittämisessä saatiin uusi vaihde päälle kun Tuusniemen Teollisuus Oy aktivoitui uuden toimitusjohtajan ja tiivistyneen hallitustyöskentelyn myötä.

Vuosi 2016 tulee olemaan tasapainottamisen vuosi. Suurimmat uudistukset on toteutettu tai viimeistelyvaiheessa. Suurimmat muutokset koskettavat kunnan johtoryhmän rakennetta, sillä useita johtajan tehtäviä tulee tämän vuoden aikana uudelleen täytettäväksi. Odotukset ovat kovat myös uusilta elinkeinohankkeilta, joiden toivomme parantavan paikkakunnan työpaikkaomavaraisuutta ja lisäävän yleistä elinvoimaa.

Olen toiminut Tuusniemen kunnanjohtajana yli neljä vuotta ja saanut nähdä ja kokea monenlaisia vaiheita aina kuntaliitosneuvotteluista uudenlaiseen strategia-ajatteluun. Jokainen vuosi on ollut erilainen, toinen toistaan haastavampi, mutta samalla myös antoisampi. Kuntajohtamista tehdään yhteistyössä henkilöstön, luottamushenkilöiden ja kuntalaisten kanssa. Johtamisessa tarvitaan vahvaa visiota tulevaisuudesta sekä toimintaympäristön muutoksiin reagoimista.

Tuusniemen tulevaisuus on taloudellisesti ja toiminnallisesti kunnossa. Jos viime vuosien nopea, mutta hallittu uudistuminen jatkuu, on Tuusniemellä edessä vielä useita itsenäisen päätöksenteon vuosia, jopa valtuustokausia. Kuntalaisten palveluista pidämme parhaan mukaan huolta yhteistyöllä kumppaneidemme kanssa. Myös sote-uudistuksen muutokset on huomioitu kunnan organisaatiossa. Uusi Tuusniemi vuosimallia 2019 voisi olla nykyaikainen, tulevaisuuteen katsova ja digitalisaation mahdollisuuksia hyödyntävä kahden maakunnan rajakunta.