Voihan Pohjois-Savo!?

Pohjois-Savossa tulisi asettaa maakunnan asukkaat, elinvoima ja kilpailukyky omien tavoitteidemme edelle.

Otsikon perään sopii sekä huutomerkki että kysymysmerkki. Aloitan huutomerkillä. Maanantaina kokoonnuimme kuntien, kuntayhtymien ja valtion aluehallinnon edustajien kanssa yhteiseen tilaisuuteen, jossa oli tarkoitus linjata yhteistä tulevaisuutta. Maakuntajohtajan sanoin lopputulos oli kuitenkin vain lisää kokouksia. Olen kotoisin Etelä-Savosta, joka on valtakunnallisesti tunnettu Savonlinnan ja Mikkelin eripuraisuudesta. Muuttaessani reilut neljä vuotta sitten Pohjois-Savoon ajattelin, että tässä maakunnassa kasvava Kuopio ja vahvat seutukunnat kaikissa ilmansuunnissa osaavat yhteistyön taidon.

Maanantain kokouksessa oli kyse maakuntauudistuksen hallinnolliseen esivalmisteluun nimettävästä ohjausryhmästä, joka työskenteli alle vuoden valtion antamisen ohjeiden mukaisesti. Keskustelun aikana mukaan tuli kuitenkin isojen ja pienten toimijoiden, viranhaltijoiden ja luottamushenkilöiden, kuntien ja valtion, poliittisten puolueiden ja kansanvaltaisen demokratian vastakkainasettelu, jonka lopputuloksena ryhmän rakenne jäi täysin avoimeksi. Tämän kaiken viedessä suurimman osan varatusta ajasta jäi monta tärkeämpää asiaa sivurooliin tai kokonaan käsittelemättä.

Maakunta- ja sote-uudistuksesta sekä tulevaisuuden kunnista on saatavilla tietoa joka paikasta. Edelleen kuitenkin tuntuu, että jotkut maakunnan sisäiset tahot joko epäilevät uudistuksien toteutumista tai jopa toivovat niiden epäonnistuvan. Jos kyse on puoluepolitiikasta, rohkenisin kannustamaan puolueiden piirijärjestöjä kokoontumaan maakunnalliseen kriisipalaveriin. Uudistukset ovat tiedossa ja tulossa. Monta asiaa tarkentuu matkalla ja korjaussarjoja tehdään jälkikäteen, mutta uudistuksia ja uudistumisen tarpeita emme karkuun pääse.

Toivotin Etelä- ja Keski-Savon ristipaineessa jo pitkään toimineen Joroisten edustajat maanantain kokousta ennen tervetulleeksi Pohjois-Savoon. Voin vain kuvitella heidän ajatuksensa kokouksen jälkeen. Kaikella rakkaudella kotimaakuntaa kohtaan on todettava, että emme kanna Itä-Suomen johtavan maakunnan vastuuta esimerkillisesti ja määrätietoisesti. Entisen kollegani ja uuden maakuntajohtaja Marko Korhosen rooli tulee olemaan ratkaiseva. Maakunta kaipaa johtajaa ja yhteen kokoajaa. Entiselle maakuntajohtajalle emme pystyneet riittävää tukea tarjoamaan.

Yli vuosi sitten käynnistynyt Pohjois-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen esivalmistelu on myös ollut tehotonta ja hajanaista. Emme ole ennakoineet tai tehneet vääriä ratkaisuja, mutta emme myöskään edenneet viimeisen vuoden aikana juuri mihinkään. Lukuisista työryhmistä vain muutama on toiminut säännöllisesti, muut aloituksen jälkeen lähinnä paperilla. Posotea ei johda kukaan, emmekä ole resurssoineet valmistelutyötä juuri mitenkään. Työryhmien puheenjohtajat ja sihteerit työskentelevät omien päivätöidensä ohessa ja ryhmän jäsenet lähinnä osallistuvat kokouksiin.

Viimeistä kappaletta varten valitsen otsikkoon kysymysmerkin. Voisimmeko lähipäivinä julkaistavien lakiluonnoksien perusteella aloittaa puhtaalta pöydältä? Unohdetaan seudut, yksittäiset kunnat ja kaupungit sekä puoluepoliittiset näkemykset. Keskitytään yhteisen ja entistä paremman maakunnan rakentamiseen. Asetetaan maakunnan asukkaat, elinvoima ja kilpailukyky omien tavoitteidemme edelle. Käytetään meille annettu 2,5 vuotta suunnitellusti, tehokkaasti ja määrätietoisesti hyväksemme. Resurssoidaan kaikkien aikojen suurimmat uudistukset maakunnallisesti riittävin henkilövoimavaroin. Sovitaan, että tämä on meidän yhteinen juttu!

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Kiitos rehellisestä kirjoituksesta. Se voi olla, että erilaisia vetovoimatekijöitä on liian paljon, Helsingin korjatessa sadon. Politiikan superviikonlopun jälkimainingeissa mieleen jäi itkun ohella Seinäjoen paraatissa esiintyneet maakuntien juhlapuvut. Sen myötä ymmärsin, miksi Suomessa tilanne on se mikä on. Paraatissa esiintyivät mielikuvat, eivät ihmiset. Tässä viitekehyksessä kirjoituksesi puuttuu tärkeään asiaan. Tsemppiä!

  • Toni Auvinen

   Kiitos kommentista ja tsempistä.

 • Anneli Määttä

  Hyvä kirjoitus kokonaistilanteesta. Sillanrakentajan rooli ei ole helpoimpia. Olen ollut maakunnallisessa sos. terv. lautakunnassa ja menin lautakuntaan vaalien kautta. Käynnistimme yhdeksän kunnan alueella mallin, palkkasimme henkilöstön ja loimme palvelut. Nivoimme yhteen perusterveydenhuollon, erikoissairaanhoidon ja sosiaalitoimen. Uskon, että onnistutte tehtävässä. Intoa ja tahtoa tarvitaan uudistuksiin. Ystävällisin terveisin.

 • Sepponen

  Liian pitkään maakunnassa asioita puuhastelleet poliitikot ja virkamiehet olisi hyvä pistää välillä kiertoon/vaihtoon. Näyttää jotenkin siltä, että maakunnan ulkopuolelta tulleet toimijat näkevät tilanteemme selkeämmin kuin liian pitkään omassa liemessään kiehuneet päättäjät. Pikaisestihan tässä on toimeen ryhdyttävä, koska tuo naapurimaakunta Pohjois-Karjala näyttää hyvää esimerkkiä toimeen tarttumisesta. Ohi hurahtaa se kohta heilahtaen monissa asioissa.

 • Toni Auvinen

  Mukava saadaan asiaan liittyvää keskustelua aikaiseksi, uskoisin että meillä on kaikki mahdollisuudet entistä paremman maakunnan luomiseksi yhdessä ja yhteistyössä!

 • Paavo Jauhiainen

  Hei Toni
  Menin tapani mukaan googlaamaan katsoakseni minkä näköinen mies löytyy Toni Auvinen nimisen miehen kohdalta. Pekka Lipposmaista viisautta täynnä, plogisi sanat.
  Mukava nähdä huomenna kasvotusten.
  Terveisin

  • Toni Auvinen

   Kiitos kiitos, tervetuloa Tuusniemelle huomenna!

Kommentointi on suljettu.