Kuopion reissun tuliaiset

Kuva: Terhi Kokko

Tanska on siinä(kin) mielessä hyvä maa suomalaisen asua, että täältä saa samoja, tai ainakin samantapaisia, tuotteita kun Suomestakin. Karkkihiirenä olen maailmalla asuessani kaivannut oikeita nameja, sillä ne Pohjois-Euroopan ulkopuolella suositut pehmeät löllöt eivät ole minun karkkihimoa helpottaneet.

Australiassa kaipasin kunnollista maitoa, koska jostain syystä paikallinen litku pilaantuu helposti jopa ennen parasta ennen -päivää. Kahvilassa työskennellessäni tämä oli oikea ongelma, koska ei ollut yksi tai kaksi kertaa kun jouduin heittämään koko maitolastin pois sen pilaannuttua liian aikaisin. Kuubassa asuessani taas kaipasin kaikkea, missä olisi ollut joku tuttu merkki kyljessä, koska en luottanut paikallisten tuotteiden laatuun.

Tanskassa on hyviä karkkeja, maito on hyvää ja tuoretta, ja myytävät merkit ovat suurimmaksi osaksi tuttuja. Täältä saa jopa Pandan lakuja ja Valion jogurttia, mutta silti on muutama juttu, mitä Tanskasta ei saa ja mitä toin tältäkin Suomen reissulta mukanani. Listan kolme ensimmäistä on jopa sellaisia, jotka olivat myös tanskalaisen poikaystäväni tuliaistoivelistalla.

1. Hammasharjat

Kyllä, luit aivan oikein. Tuon aina Suomessa käydessäni mukanani hammasharjoja. Toki Tanskassakin huolehditaan hampaiden hygieniasta ja harjoissa löytyy, mutta ongelmana on se, että Tanskassa ei saa tarpeeksi pehmeitä hammasharjoja. Harjan täytyy olla extra soft, enkä ole sellaisia löytänyt kuin kahdesta kööpenhaminalaisesta liikkeestä: apteekista ja Føtex-marketista, eikä kumpikaan ollut riittävän pehmeä meidän herkille purukalustoille (tai lähinnä ikenille). Tuo monta! oli poikaystävän käsky, kun lupasin tuoda Suomesta ekstrapehmeitä hammasharjoja.

2. Suklaa ja karkit

Vähän jo pohjustin tätä tuossa alussa, kun tunnustin olevani karkkihiiri. Mutta niin on poikaystäväkin, ja hän rakastaa Fazeria (eikä pelkkää suklaata, kuten seuraavassa kohdassa käy ilmi). Tanskassa olen nähnyt Fazerin suklaista myytävänä vain Fazermintiä, joten miehen lempisuklaata Geishaa on hamstrattu Ruotsin reissuilta, ja sitä piti tietenkin tuoda hänelle Suomestakin laatikollinen. Fazerin sinisen sain isältäni, ja sekin menee takuuvarmasti meidän huushollissa nopeasti kaupaksi. Myös Lontoo rae -suklaa, Hopeatoffee, TV-sekoituspussi ja Fanipalat pitävät huolen siitä, että karkinnälkä pysyy ainakin jonkin aikaa poissa.

Kuva: Terhi Kokko

Kuva: Terhi Kokko

3. Leipä

Jos tunnet minua yhtään, tämä tuliainen ei varmastikaan tullut yllätyksenä. Myös suomalaista ruisleipää käskettiin tuoda paljon! ja aika reilusti sitä matkalaukkuuni pakkasinkin. Kuvassa näkyvien pakettien lisäksi ostin pari isoa pussillista Fazerin ruispuikuloita, jotka ensimmäisen kerran minun mukana Tanskanmaalle päästyään aiheutti suurta ylistystä koko Fazerin tuotantoa kohtaan. Miten yksi yritys voi tehdä kaikkea niin taivaallisen hyvää?! Puikuloiden lisäksi mukaani tarttui myös Vaasan ruispaloja ja Oululaisen jälkiuunipaloja (parasta!).

4. Pyyhkeet

Siitä lähtien kun edellisen asuntomme kuivaushuoneesta lähti pyyhkeet niitä enemmän tarvitsevien matkaan, on meillä ollut pula kylpypyyhkeistä. Haaveilin Marimekon pyyhkeistä, mutta en löytänyt Kööpenhaminan liikkeestä mieleisiä, joten Kuopion reissulla käytin muutaman tovin laadukkaiden, suomalaisten pyyhkeiden metsästämiseen. Pitäähän sitä ulkosuomalaisen kotona suomalaisia tekstiilejä olla! Loppujen lopuksi valinta ei ollut kovinkaan vaikea, sillä olen käyttänyt Luhdan Aalto-pyyhkeitä jo vuosia ja tanskalainenkin on ne kelpuuttanut.

5. Kosmetiikka

Lisää suomalaista laatua! Lumenen tuotteita en ole Tanskassa nähnyt, joten nekin kuuluu ostoslistalle Suomessa ja Ruotsissa käydessäni. Toinen Kuopion reissun must buy -kosmetiikka on Matkuksen ostoskeskuksen Halpa-Hallissa myytävän ekstrahalvan Essence-merkin meikit. Kyseistä merkkiä olen ostanut jo vuosia Välimeren maista, ja suureksi ilokseni sitä saa nyt Suomestakin. Alle kahden euron rajauskynät toimii yhtä hyvin kuin kalliimmatkin tuotteet, eikä ripsiväreissä, kynsilakoissa tai luomiväreissäkään ole moittimista.

Mitä suomalaisia tuotteita sinä kaipaat ulkomailla?