Kylmiä suihkuja ja jäisiä varpaita: nyt on Suomen talvea ikävä!

Kuten Muru Mou -matkablogiani seuraavat tietävät, olin tänä talvena reppureissaamassa kolme kuukautta Kaakkois-Aasiassa. Palasin takaisin Tanskan kotiini viime viikolla, ja minua oli vastassa kylmä yllätys: vaikka osan ajasta asunnossa oli asunut toinen henkilö, oli kämppä silti epämiellyttävän viileä.

Vilunväreet eivät selittyneet pelkästään lämpötilaerolla edellisten viikkojen helteisiin, vaan asunnossa oli oikeasti niin kylmä, että jouduin ostamaan uudet töppöset, joiden paksu pohja estää lattianraon viiman palelluttamasta jo valmiiksi kylmiä varpaitani. Kööpenhaminalaiset kerrostalot eivät ole rakennettu suomalaisten standardien mukaisesti.

Ylimääräisillä sähkölämmittimillä saimme huonelämpötilan paria astetta korkeammaksi, mutta uusi riesa pajastui kylpyhuoneesta kylmän veden muodossa: kun asunto oli muutenkin kylmä, oli vain etäisesti lämmin suihku piste kamalan kotiinpaluun iin päälle ja halusin lentää takaisin sinne, missä kuuma aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta ja viileä asunto ja kylmä suihku on vain plussaa.

image-66-730x488

Totta kai tämä aiheutti vertailua Tanskan ja Suomen välillä – ja etenkin yltiömäistä Suomen kehumista. ”Ei meillä vaan ole koskaan sisällä näin kylmä, ei vaikka ulkona olisi 30 miinusastetta! Ja hanavesikin on niin kuumaa, että ei teevettäkään tarvitse keittää!”

No, jälkimmäinen ei taida olla täysin totta, mutta ei kerrota sitä tanskalaiselle.

Pikku hiljaa asunto alkoi kuitenkin lämmetä, eikä tuplapeitto ollut öisin enää tarpeen. Töppösistä ei kuitenkaan voi luopua, sillä lattia on edelleenkin vetoisa. Mutta niinhän sitä Suomessakin tuli talvisin käytettyä villasukkia, joten täysiä pisteitä ei Suomi tästä saa.

Mutta entäs se suihku? Minähän olin tyypilliseen vaatimattomaan suomalaiseen tapaan sitä mieltä, että eiköhän sitä viileällä suihkulla pari kuukautta pärjää, kun kevättä kohden ollaan kuitenkin menossa. Mutta jos tanskalainen olisi osannut suomea, olisi häneltä päässyt muutamat ärräpäät hermojen mennessä: ”on se kumma, että Thaimaassa tulee hanasta kuumaa vettä, mutta ei Tanskassa!”

Kun talonmies tuli testaamaan suihkuveden lämpötilaa, hän huomautti, että suihkun vipua painamalla saa turvarajoituksen pois päältä ja veden lämpimämmälle. On se hyvä, että on talonmies: Suomessa olisimme varmastikin kärsineet kylmästä suihkusta kesään saakka.

Kommentit

 • Jari Holopainen

  Onko kuvan pitkä puistonäkymä hautausmaalta vai millaisesta ympäristöstä?

  Hana-asia on mielenkiintoinen. Keittiössämme on tällä hetkellä sellainen hana, jonka vipua pitää nostettaessa vielä kääntää, jotta siitä saisi lämmintä vettä. Kaikkea ne ruotsalaiset keksivätkin.

  • Terhi Kokko

   Hei Jari! Kuva on Kööpenhaminan Assistens Kirkegårdista, eli oikeassa olet että hautausmaa on kyseessä. Siellä lepää mm. H.C. Andersen, joten on myös suosittu turistinähtävyys.

   Nuo turvahanat on kyllä hyviä esimerkiksi lapsia ajatellen, että ei vahingossa tule liian kuumaa vettä. Hyvä idea siis, kunhan vain osaa käyttää :D

 • Jari Holopainen

  Kiitos vastauksestasi. Kiinnostuin hautausmaakuvasta sen takia, kun puiden väliin näyttäisi viritetyn pajusta tms punotut aidanpätkät? Toimivatko ne näkösuojana vai mikä niiden tarkoitus on?

  Vuosituhannen vaihteessa oli Hietaniemen hautausmaalla mukana kaatamassa hautakortteleiden väliin istutettuja 2-3 metriä korkeita pensasaitoja. Kortteihin haluttiin saada aikaiseksi pitkät ja avarat näkymät, ja tässä onnistuttiin. Kaikki eivät tykänneet ratkaisusta, vaan halusivat käydä muistelemassa omaisiaan yksityisemmin, ikää kuin suojassa muiden katseilta.

  • Terhi Kokko

   Hei, en kyllä osaa sanoa mikä noiden aitojen tarkoitus on… Tällä hautausmaalla kun ei kovinkaan oteta huomioon surevia omaisia, sillä Tanskassa ei olla niin yksityisiä. Tämä Assistens Kirkegård on itseasiassa suosittu piknik-puisto, eli kesällä tänne tullaan viettämään vaikka syntymäpäiväjuhlia, ottamaan aurinkoa tai muuten vain viettämään aikaa. Eli hieman erilainen hautausmaameininki kuin Suomessa.

Kommentointi on suljettu.