Työnhaku Tanskassa vaatii kärsivällisyyttä

Ensimmäinen tanskalainen työsuhteeni loppui kuukausi sitten, ja siitä lähtien on työilmoitusten lukeminen ja hakemusten lähtettäminen ollut jokapäiväinen aktiviteettini. Työnhaku ei ole hauskaa puuhaa, ei varsinkaan kun työnantajia ei hakijat paljoakaan kiinnosta. Muutaman kerran hakuprosessin päätyttyä olen vain ollut kiitollinen, että en joutunut päässyt kyseisen firman palvelukseen.

Millaisia kokemuksia minulla sitten on ollut?

1. Hakemuksiin ei saa minkäänlaista vastausta

Tämä on varmastikin tuttua myös Suomessa, veikkaan? Käytät aikaa hakemuksen kirjoittamiseen: googletat firmasta tietoa, mietit mitkä sinun ominaisuudet ovat sellaisia, joita kannattaa painottaa, viilaat hakemusta, mietit sanajärjestystä, asettelet tekstin helposti luettavaan muotoon. Klikkaat lähetä -nappia ja jäät odottamaan kuittausta, että hakemuksesi on on mennyt perille. Ja saat odottaa pitkään, koska sitä ei koskaan tule. Hakuaika umpeutuu, kuluu päivä jos toinenkin. Pari viikkoa myöhemmin ymmärrät, että paikka on varmasti jo täytetty, mutta varma et voi olla kun et saa siitä mitään ilmoitusta.

Hemmetin huonoa käytöstä firmoilta. Automaattiset sähköpostivastaukset on keksitty.

2. Saat kuittauksen hakemukseen, mutta sen jälkeen ei kuulu enää mitään

Tämä on astetta parempi kokemus kuin kohta 1, mutta silti olisi parantamisen varaa: saat automaattisen kiitos hakemuksesta -viestin, mikä ainakin rauhoittaa mieltä sen verran, että tiedät hakemuksen menneen perille. Mutta sen jälkeen ei sitten kuulukaan enää pihahdustakaan, joten kuittausviestikin menettää merkityksensä.

3. Soveltuvuustestit

Pariin firmaan hakiessani sain heti vastausviestin, jossa oli linkki sovelutuvuustestiin: ilman testin tekoa hakemus ei menisi eteen päin. Yleensä testit oikeasti testaa soveltuvuutta, mutta erään hakukonefirman rekryprosessiin kuuluvassa älykkyystestissä kysyttiin turbo- ja dieselmoottoreista, joista minulla ei ole mitään tietoa. Työ olisi ollut toimistotyötä firmassa, mikä ei liittynyt moottoreihin millään lailla.

Pääsin testin läpi ja seuraavalle kierrokselle, mutta olisi tehnyt mieli antaa palautetta testin typeryydestä.

4. Käyt haastattelussa, etkä kuule useaan viikkoon mitään

Tämä on käynyt sekä minulle että poikaystävälleni, joten lieköhän Tanskassa tapana: käyt haastattelussa, joka menee hyvin, ja sinuun luvataan ottaa yhteyttä myöhemmin. Päivät kuluu, eikä mitään kuulu. Mietit, pitäisikö sinun ottaa firmaan yhteyttä, vai vain odottaa kärsivällisenä. Päädyt jälkimmäiseen vaihtoehtoon, mikä ehkä kannatti, sillä pari viikkoa myöhemmin saat soiton. Vieläkö olet kiinnostunut? Haluaisimme nähdä sinut uudestaan! Ja tuntuu kuin koko hakuprosessi olisi alkanut uudestaan.

Mutta sekä minä, että poikaystäväni saimme lopulta työn, vaikka hakuprosessi kestikin tuskastuttavan kauan.

5. Pääset viimeiselle kierrokselle ja sinulle luvataan ilmoittaa huomenna, mutta et kuule mitään

Tämä on tapahtunut minulle kahdesti! Ensimmäisellä kerralla oli puhelinhaastattelu, älykkyystesti, ensimmäinen haastattelu kasvokkain, ja lopulta se viimeinen haastattelu kasvokkain. Minulle luvattiin soittaa seuraavan päivän aikana, oli vastaus mikä hyvänsä, mutta eipä ilmoitettu. Sitä seuraavana päivänä laitoin sähköpostiviestiä, että mitenköhän kävi kun en ole kuullut mitään. Sitten vasta soitettiin, että minua ei valittu. Olin toki jo arvannut sen, mutta ärsytti suunnattomasti. Pari viikkoa myöhemmin sain viestin, että paikka olisi taas auki. Ha-ha-ha, en todellakaan hakenut sitä enää uudestaan!

Toisella kerralla toiseen firmaan oli ensiksi Skype-haastattelu, jonka jälkeen minut pyydettiin oikeaan haastatteluun. Minulle luvattiin ilmoittaa haastattelua seuraavana päivänä, kuinka kävi. Odottelen tuota ilmoitusta edelleenkin. Tällä kertaa en edes välitä vaivautua kysyäkseni perään: jos firman edustaja ei pysty pitämään lupaustaan noin pienessä asiassa, onkin parempi että etsin töitä muualta.

Ja nyt olen mukavassa työpaikassa mukavien työkavereiden kanssa. Työnantajani ei kuulu mihinkään ylläolevista, vaan asiat ovat sujuneet alusta lähtien mallikkaasti – juuri niin, että haluan oikeasti työskennellä työnantajani palveluksessa!


Millaisia työnhakukokemuksia sinulla on? 

Kommentit

  • Xsa

    Kaikki listallasi olevat yriitysten rekrytoinnin käyttäytysmalli kähytössä myös Suomessa.

    • Terhi Kokko

      No näin minä hieman arvelinkin, valitettavasti.

Kommentointi on suljettu.