Katse ylöspäin

Hong Kong on pilvenpiirtäjien kaupunki. Nytkin kirjoitan tätä 13. kerroksesta ja tämä talo näyttää niin kovin pieneltä noihin viereisiin verrattuna. Jos joku kysyykin, että mitä eroa on Hongkongissa ja Kuopiossa asumisessa, yhtenä vastauksena voi käyttää sitä, mihin suuntaan kannattaa katsoa. Siinä, missä Kuopiossa on mukavaa katsoa pitkälle järven yli, kannattaa Hongkongissa katsoa kauneutta nähdäkseen usein ylöspäin – ei sitä korkean rakennuksen hienouksia kivijalkaa tihrustamalla huomaa.

Koska asiat pinotaan vierekkäin laittamisen sijaan, aiheuttaa tämä muutamia käytännön ongelmia asiaan tottumattomalle. Aloitetaan nyt vaikka rakennukseen sisälle pääsemisestä. Korkeimpien pilvenpiirtäjien kivijalka voi hyvin olla kokonaisen korttelin kokoinen, joten on tiedettävä tarkalleen mistä ovesta mennä sisälle. Tämän lisäksi oikean oven löydyttyä täytyy paikallistaa oikea hissiaula, joita on yleensä useampi kappale. Eikä tässä vielä kaikki: jokainen hissi ei pysähdy jokaisessa kerroksessa. Eli päästäkseen yhteen toimistoon on löydettävä tietyn sisäänkäynnin tietyn hissiaulan tietty hissi. Ei muuten kannata yrittää tulla kokoukseen viime tingassa – portaat 56. kerrokseen ei nimittäin ole vaihtoehto.

Asun itse ”vain” kuudennessa kerroksessa, mutta olen hongkongilaisten ystävieni luona vieraillessani saanut tutustua 42. kerroksen elämänmenoon. Ensinnäkin pyykkien kuivaaminen. Sitä ei voi tehdä ulkona, sillä piha on muutaman sata metriä alempana. Jos ikkunana virittää jonkun telineen, tulee siitä kovalla tuulella hengenvaarallinen, tai vähintään omat alushousut saattavat löytyä vastapäisen rakennuksen ikkunalaudalta. Sitä kuulemma miettii aamulla lähtemiset paljon tarkemmin, sillä jos on menossa hissillä alas samaan aikaan kaikkien muiden kanssa, saattaa hissiä joutua odottamaan kymmenenkin minuuttia.

Muuhun elämänmenoon pinoaminen vaikuttaa niin, että Hongkongissa ei esimerkiksi ole intialaista kaupunginosaa. Sen sijaan Kowloonin niemen eteläkärjestä löytyy intialainen talo, missä kaikki intialaiseen kaupunginosaan tarvittavat elementit (asunnot, ravintolat jne.) on pinottu 30 kerrokseen. Samoin tiettyjen teemaliikkeiden keskittyminen ei tapahdu yhdelle kadulle, vaan yhteen taloon. Kaupungista löytyykin ainakin kaksi pelkästään häätavaroille omistettua kerrostaloa. Erilaisia ravintoloita pohjakerroksesta katolle asti täynnä olevista rakennuksista nyt puhumattakaan.

Aiheuttaahan se ihmisten ja asioiden pinoaminen vähän sekaannusta, mutta on se upean näköistä, kun lasiset pilvenpiirtäjät heijastuvat toisiinsa auringon valossa. En valita, on etuoikeus saada katsella näitä joka päivä.