Maailman paras kiinalainen jälkiruoka

CAM10946

Jääteen makuinen höylätty jää taiwanilaisella kastikkeella.

Vaikka Kiinassa on lukemattomat määrät hyvää ruokaa, en ole oikein ikinä pitänyt kiinalaisista jälkiruoista. Suomessa on totuttu jäätelöön, suklaaseen, marjoihin ja näiden sekoituksiin; kakuista, pannarista ja tuoreista pullista nyt puhumattakaan. Kiinassa taas jälkiruoat tapaavat olla joko jotain ihan ihmeellisiä hyytelöitä tai erilaisia pähkinän ja seesaminsiemenen yhdistelmiä. Leipomoissa kyllä riittää valinnanvaraa, mutta kun tuotetta haukkaa palan, tietää mistä sanonta ”moni kakku päältä kaunis” on tullut. Yhtenä vaihtoehtona on sitten erilaisia kylmiä, makeita keittoja, missä on mm. punapapuja. Maistuu juuri niin oudolta, kuin miltä kuulostaa.

Mangon makuinen höylätty jää mangojäätelöllä ja tuoreella mangolla.

Mangon makuinen höylätty jää mangojäätelöllä ja tuoreella mangolla.

Olen siis aika usein sanonut ”ei kiitos” kun jälkiruoasta on tullut puhetta. Sitten tapasin mehujäiden aatelisen: taiwanilaisen höylätyn mehujään. Jälkiruoasta on olemassa erilaisia versioita eri puolilla Aasiaa, eli ihan täysin kiinalaisesta keksinnöstä ei voida puhua. En oikein tiedä miten tämä uskomattoman makoisan jälkiruoan nimi kääntyy suomeksi, mutta sen englanninkielinen nimi on shaved ice, eli höylätty jää.  Nimensä se saa siitä, että se valmistetaan kiinnittämällä iso pala mehujäätä koneeseen, mikä sitten höylää pitkiä ja ohuen ohuita liuskoja keoksi lautaselle.

Eri makuja voi maistella ennen ostopäätöstä.

Eri makuja voi maistella ennen ostopäätöstä.

Jääkuutio tietenkin tehdään aidosta hedelmämehusta ja annoksen päälle lisätään vielä vaikkapa mansikoita, mangoa tai makeaa pähkinäkastiketta. Maistuu todella hyvältä, viilentää ihanasti tukahduttavan kuumana päivänä ja on varmasti kevyempää kuin kermajäätelö. Vaikka annokset näyttävät valtavilta, on jäähile sen verran ilmavaa, että annoksen voi syödä vaikka yksin. Hauskempaa tietysti on mennä isommalla porukalla, tilata useampi annos ja jakaa ne kiinalaiseen tyyliin kaikkine maisteltavaksi.

Ja lopuksi vielä matkavinkki: Taipein parhaat höylätyt jäät tarjoaa Ice Monster, kannattaa käydä. Minä menen huomenna kavereiden kanssa. Ei ole sponsoroitu sisältö (olisikin), mutta Ice Monsterin sivuilla pääset myös katsomaan kuvia muista kiinalaisista jälkiruoista, jos kiinnostus heräsi.