Rajun hirmumyrskyn keskellä

Hong Kong taifuunin jälkeen

Hong Kong taifuunin jälkeen

Tai ei ehkä sittenkään. Vaikka tätä kirjoittaessani ulkona viheltää todella kova tuuli ja saaren pohjoispäätyä lähestyy kaksi trooppista hirmumyrskyä, joiden keskuksessa tuuli puhaltaa 120 kilometriä tunnissa, en ole peloissani. Täälläpäin on nimittäin tällä hetkellä menossa niin kutsuttu taifuunikausi, eli kyseessä olevia sääilmiöitä on kesällä useampi kappale kuukaudessa. Koska koko Etelä-Kiinan merellä puhaltaa tällä hetkellä kolme taifuunia, saattaa Suomen media taas tarttua aiheeseen. Jos taifuunia ei ole koskaan kokenut, voi se kuulostaa pelottavalta. Minä olin ainakin ihan kauhuissani kun olin elämäni ensimmäistä kertaa taifuunin keskellä. Mutta koska aiheesta laaditut otsikot (”Myrskyjen peto” suuntaa kohti Hongkongia ja Kiinaa) eivät ihan aina vastaa todellisuutta, tässä hieman taifuunitietoa paekan piältä.
Taifuuni on kiinankielinen nimi hurrikaanille. Taifuuni, eli ”suuri tuuli” (太風) on Wikipedian mukaan ”kääntöpiirien välisellä alueella esiintyvä voimakas matalapaine, johon liittyy hirmumyrskyn voimakkuudella puhaltava tuuli”. Sen tekniset ominaisuudet hakevat samaisen nettisivuston mukaan sääilmiöiden joukossa vertaistaan. “Trooppiseen hirmumyrskyyn kuuluu matalapaineen keskustaa kiertävä voimakkaan tuulen alue sekä tässä pyörteessä kohoava laaja pilvimassa, jossa havaitaan kaatosadetta ja yleensä ukkosta. Rakenteensa takia trooppisia hirmumyrskyjä kutsutaan myös pyörremyrskyiksi. Trooppiset hirmumyrskyt eroavat muista liikkuvista matalapaineista, kuten Suomeen tulevista rintamajärjestelmistä, energiataloutensa takia: energianlähteenä on lämmin meri, jossa on vähintään 50 metrin paksuinen ja 26-asteinen vesikerros.”
Jos taifuunin voimakkuus nousee tietylle tasolle, annetaan viranomaisten toimesta taifuunivaroitus. Varoitukset tulee kyllä ottaa erittäin vakavasti, ei niitä huvikseen laadita. On kuitenkin muistettava, että kokemuksen avulla voi varautua hyvin moneen asiaan. Aivan samalla tavalla kuin Suomessa kaikki talot kestävät kylmää ja pakkasta, voin kertoa paikallisia rakennusmääräyksiä tuntematta, että täälläpäin rajun tuulen kestävyys on yksi tärkeistä ominaisuuksista rakennuksia suunniteltaessa. Samoin metroasemilla on omat järjestelmänsä tulvaveden poistamiseksi, evakuointisuunnitelmia löytyy kaikkialta ja paikallinen pelastushenkilökunta varmasti harjoittelee tällaisten tilanteiden varalta jatkuvasti.
Ja syytä onkin. Esimerkiksi Filippiineillä, minkä merialueen eteläpuolelta myrskyt usein saavat alkunsa, taifuunien seurauksena on aitoja inhimillisiä katastrofeja. Itse olen siitä onnekkaasti sijoittunut, että täälläpäin aiheutuu yleensä ainoastaan materiaalisia vahinkoja. Vuonna 2012 Hongkongissa tosin kuoli yhdeksän ihmistä, kun taifuuni äityi niin kovaksi, ettei sitä voinut enää mitata olemassa olevalla mitta-asteikolla. Honkgongissa käytetty asteikko yletty yhdestä kahdeksaan ja kun hirmumyrsky saavutti voimakkuuden kaksitoista, oli tuuli todella kova. Olin silloin kaupungissa ja voin myöntää pelänneeni. Tunsin itseni aika voimattomaksi ja pieneksi, enkä voinut muuta kuin toivoa ettei ikkunalasi anna periksi. Säikähdyksellä kuitenkin selvittiin.
Vaikka asiat suunnitellaan taifuuninkestäviksi, kaikkea ei kuitenkaan voi pultata kiinni. Myrskyn aikana ulkona liikkuessa onkin suuri vaara loukata itsensä tuulen mukana lenteleviin asioihin. Taifuunin runnoessa isotkin puunoksat saattavat lähteä tuulen mukaan ja koko runko repeytyä osittain irti maasta. Myös huonosti kiinnitetyt roskakorit ja mainoskyltit yleensä vaihtavat paikkaa myrskyn seurauksena. Siksi rajuimpien taifuunien ajaksi määrätään ulkonaliikkumiskielto. Tällöin julkinen liikenne pysähtyy, koulut suljetaan, työpaikoilta pitää poistua ja jopa Hongkongin pörssi lopettaa kaupankäynnin.
Pitkien työpäivien ja kahdentoista vuosilomapäivän Aasiassa taifuuneja siis suorastaan toivotaan oman kaupungin kohdalle. Koska välitöntä vaaraa ei tällä puolen Kiinan merta yleensä ole, odotetaan taifuunipäivää kuin kuuta nousevaa. Se antaa harvoin mahdollisen vapaapäivän koko perheen kanssa. Moni ystäväni kertoikin, että heillä on lapsuudesta asti lämpimät muistot taifuuneista juuri tämän takia. Myös monet yhdysvaltalaisten pikaruokayritysten ravintoloista ja paikallisista elokuvateattereista pitävät ovensa auki kaikesta huolimatta. Päivä on siis kaiken kaikkiaan yleensä leppoisa ja mukava, kunhan muistaa pitää varansa ja olla maalaisjärkevä. Minäkin toivon, että edes toinen taifuuneista pyyhkäisee Taipein yli, en nimittäin millään jaksaisi tehdä kotitehtäviä huomiseksi.
Jos siis kuulette uutisia Kiinan eteläosissa riehuvista pyörremyrskyistä, älkää heti olko huolissanne, kyllä täällä pärjätään.

Ja jos aihe kiinnostaa enemmän, Hongkongia lähestyviä taifuuneja voi seurata täältä ja Taipeita lähestyviä tämän linkin takaa.