Ulkomailla asumisen glamour

IMG-20140908-WA0005

Ei tämä ole pelkkää Taiwanin pohjoisosan hiekkarannoilla köllöttelyä.

Jokainen meistä syyllistyy siihen, että kertoo sosiaalisessa mediassa ja muutekin yleensä vain positiivisia asioita omasta elämästään. Ei huudella kaikista hankaluuksista, mutta mitäpä sitä toisaalta aina negatiivisuuteenkaan keskittymään. Erittäin usein tähän syyllistytään, kun ollaan lomalla tai asutaan ulkomailla. On elämäntapablogia ja kaikille jaettuja kuvia auringonlaskuista. Ja älkää ymmärtäkö väärin, myös minä lankean tähän aina silloin tällöin. Mutta koska ihana elämä ei ole ikinä koko totuus, kerronkin nyt pari juttua, mitä lomailevat ja ulkomailla asuvat ihmiset monesti jättävät mainitsematta.

Suomessa ei käsittääkseni ole kovin kesäinen ilma juuri nyt. Eräs ystäväni kuvasi tilannetta sosiaalisessa mediassa näin: ”Suomen kesän erottaa muista vuodenajoista se, että lapsi ei tarvitse ulkona lapasia.” Kuvassa lapsi istui hiekkalaatikolla kurahaalari päällä ja pipo päässä. Juuri tällä hetkellä olisi siis erityisen helppoa brassailla Taipein hyvällä säällä ja uskomattoman herkullisten mangojen halvalla kilohinnalla. Kuuma ja kostea ilmanala on todella kiva juttu, jos haluaa maata rannalla. Mutta jos haluaa tehdä yhtään mitään päivittäisi askareita, kuten käydä kaupassa, urheilla tai edes kävellä metroasemalta kotiin, tulee niin kova hiki, ettei saunaa ainakaan ole ikävä. Pyykkikone saakin siis yhden hengen taloudessa laulaa useita kertoja viikossa. Myöskään kaupungin kaduilla kiertely ja uusien ihanien katukahviloiden löytäminen ei ole yhtään niin houkuttelevaa, kuin lähimpään ilmastoituun ostoskeskukseen pakeneminen. Erityisesti niinä päivinä, kun vettä tulee kuin aisaa ja sateenvarjo auttaa lähinnä sen verran, että toinen olkapää on vähän vähemmän märkä kuin toinen.

Ja arvatkaa mikä kasvaa kuumassa ilmanalassa yhä isoksi kuin mangot. Torakat. Yhden lajin torakat kasvavat aikuisen miehen peukalon mittaisiksi, mikä lisäksi luoja vielä päätti antaa juuri tälle lajikkeelle siivet. Ja voi että ne ovat ällöttäviä rapistellessaan menemään ihan missä tahansa päin taloa. Torakanmyrkky ei pidä ällötyksiä poissa sisätiloista, vaan ainoastaan tappaa ne. Kuolleita torakoita löytyykin keittiöstä, patiolta, parvekkeelta ja portailta. Toisaalta, uudelle kämppikselle piti huomauttaa vain yhden kerran tiskien tiskaamisesta heti ruokailun jälkeen. Tiskivuoren päälle ilmestynyt torakka nimittäin oli aika tehokas viesti siivoustoimenpiteisiin ryhtymisestä.

Entä sitten kun pitäisi saada asioita hoidettua? Virastossa asioiminen on hermoja raastavaa puuhaa kenelle tahansa, mutta asioidapa ulkomaalaisena virastossa, minkä toimintakielenä ei ole edes englanti. Siinä sitten lomakkeita täyttelemään ja neuvoja kysymään. Entä esimerkiksi rikkoutuneen ilmastointilaitteen korjaaminen? Koska isännöitsijää ei ole, pitää saada ensin vuokraisäntä ymmärtämään tilanteen kiireellisyys. Ei ole kiva nukkua, kun makuuhuoneen sisälämpötila nousee lähemmäs kolmeakymmentäviittä astetta. Ja kun lupaus korjaajan saapumisesta saadaan, joutuu päivystämään viikon verran jokaisena iltana kotona, jos tänään nyt joku sattuisi tulemaan paikalle.

Pahinta kuitenkin on se, miten on vaikeaa saada itseään ymmärretyksi. Vaikka tutustuisi kuinka hyvin toiseen ulkomaalaiseen ihmiseen, ei samanlaista keskinäistä ymmärrystä voi syntyä kuin maanmiehen kanssa. Tai naisen. Välillä tuntuu, että kukaan ei ymmärrä savolaista sarkastista huumoria ja tapaa sanoa asiat vähän kierrellen. Joskus siitä aiheutuukin turhaa hämmennystä ja pahaa mieltä, minkä onneksi saa korjattua sanomalla asian toisin. Päivän Fingerporin kääntämisestä toiselle kielelle en viitsi edes aloittaa.  Kehotan kuitenkin näin käytännön vinkkiä kaikkia välttämään tämän yrittämistä. Siitä ei nimittäin toistaiseksi ole seurannut mitään muuta kuin kielten sekamelskaa ja yksi hämmentyneiden ulkomaalaisten keskellä seisova, yksin vedet silmissä naurava suomalainen.

No, ainakin minulla oli hauskaa.

Kommentit

  • Sari

    Hyva teksti :) Itsea enemmankin arsyttaa ne liian kiillotetut ”kaikki on niin taivaallisen ihanaa” blogit (tai fb kommentit, jos niita pukkaa jatkuvalla syotolla) ja taman vuoksi koetan omassa blogissani samalla tavalla tuoda esille sita ihan rehellista arkea taalla pallon alla. Kylla, oma uusi kotimaa (NZ) on huippu paikka ja postailen myos silloin talloin retkeilyvinkkeja tai ihan vaan kuvia maisemista. Mutta ihan niinkuin Suomessakin, taallakin on niiden hyvien asioiden lisaksi paljon asioita jotka arsyttaa, eika elama aina ole sita leppoisaa Hobitinkolossa elelya ;)

    Ja ymmarran niin tuskasi noiden Fingerporien kans… ei niita vaan voi kaantaa englanniksi mitenkaan! Onneksi kuitenkin meilla toissa ovat jo tottuneet siihen etta tuo aalio vaan joskus nauraa itekseen :D

    • Hannamiina Tanninen

      Kiitos ja kiva kuulla. :) Mukavaa päästä seuraamaan myös muiden ulkosuomalaisten seikkailuja ja vähän niitä välttämättömiä toilailujakin.

Kommentointi on suljettu.