Vaikka kesää on vielä jäljellä, niin siirrän omat katseeni seuraavan tekstin myötä talveen ja lajiin nimeltä jääpallo.
Laita silmäsi kiinni ja kuvittele seuraava tilanne; Kävelet jääpallokentän reunalle, pakkasta ilmassa on 30 astetta ja tuulee. Ei suojaa ympärillä paitsi vaatteet (joita on toivottavasti tarpeeksi päälläsi) ja seuraavat 90 minuuttia kuvaat maailman nopeinta joukkuepeliä.
Ei varmasti ihan jokaisen, edes kokeneemman urheilukuvaajan unelmatilanne. Eikä niitä kuvaajia paljoa näekään pyörimässä tuolla jääpallokenttien reunoilla (ainakaan Suomessa, ottaen huomioon ettei meiltä löydy vielä yhtäkään hallia jossa kyseistä lajia voisi pelata).
Vaan mistä innostus kuvaamaan jääpalloa?
Mennääs pari vuotta taaksepäin ja eletään loppukesää, facebookissa kaverini jakoi ilmoituksen paikalliselta jääpalloseuralta WP 35:selta, he etsivät kuvaajaa joukkueelle. En miettinyt sen enempää, että mistähän mahtaisi olla kyse ja laitoin menemään sähköpostia jossa kerroin olevani kiinnostunut kyseisestä hommasta.
Kausi alkoi ja joukkuekuvien jälkeen alkoivat ensimmäiset runkosarjan ottelut. Ensimmäiset pelit meni opetellen, että mistä tässä pelissä on kyse ja kuka hullu tätä haluaa tulla katsomaan?
Kun alkoi olla selvillä minkälaisesta lajista on kyse, ja olin paleltunut useaan otteeseen selostuskopin yläpuolella puitten korkeudessa kamera kädessä, syntyi minulle kuitenki suuri mielenkiinto tähän maailmaan nimeltään jääpallo.
Jalkapallo on tuntunut aina itselleni tylsältä pelinopeuden takia ja jääkiekkoa saa katsoa talven aikana todella paljon. Jääpallossa pelataan yhtä isolla kentällä kuin jalkapalloa, mutta kun yhdistetään jääkiekosta itse jää ja luistimet, niin saadaan se nopeus joka henkilökohtaisesti ainakin viehättää urheilussa.
Vastaan seuraavassa kahdessa osassa niihin kahteen melkein ainoaan asiaan, joita kuulen kun olen kuvaamassa urheilua ja mainitsen, että kuvaan jääpalloa.
”Miksi kuvaat jääpalloa? Voisit kuvata jääkiekkoa”
Olen kuvannut myös jääkiekkoa usealla tasolla ja ihmiset aina kysyvät että ”miksi sinä kuvaat jääpalloa?”. Tokihan jääkiekon ja muun hallilajin kuvaaminen Suomessa onkin suotuisampaa olosuhteiden puolesta, mutta miksi mennä sieltä mistä aita on matalin? Jääpallo voi olla monesti hyvinkin rankkaa jos ei pelaajille ja katsojille, niin myös sitä kuvaaville. Itse tykkään haasteista ja niitä tämän lajin kautta saa paljon.
”Tienaako jääpallokuvauksilla?”
Jääpallon osalta täytyy sanoa, että eihän tällä varmasti juurikaan kukaan Suomessa leipää saa pöytäänsä, jääpallo koostuu suurelta osin täysin talkoohommista ja aidosta kiinnostuksesta lajia kohtaan, niin joukkueiden, pelaajien ja muitten toimihenkilöitten kannalta. Onneksi laji on pysynyt hengissä ihmisten kiinnostuksen takia lajia kohtaan. Tai näin ainakin itse näkisin asian.
Jääpalloa ulkomailla, haastattelussa Sarah Ahlquist-Schneider
Miksi jääpallo?
2011 minun ystävä otti yhteyttä ja kysyi, että haluaisinko pelata jääpalloa. Olin kuullut kyseisestä lajista, mutta en tiennyt siitä paljoakaan. Menin kentälle kokeilemaan ja rakastuin heti! Neljä kuukautta myöhemmin olin aloituskokoonpanossa maalissa 2012 naisten maailmanmestaruuskisoissa Irkutskissa Venäjällä.
Oletko harrastanut muita lajeja jääpallon ohella?
Pelasin jääkiekkoa ja jalkapalloa nuorena (maalivahtina molemmissa lajeissa), mutta jääkiekko oli minulle lajina parempi. Yläasteen jälkeen lähdin pelaamaan jääkiekkoa Princetonin yliopistoon neljäksi vuodeksi. Pelaan vielä nykyäänki jääkiekkoa jääpallon kanssa.
Suurin unelma jääpallon pelaajana?
Suurin unelmani olisi pelata jääpalloa talviolympialaisissa! Se on todella upea laji (ja varsinkin joukkuelaji) että se ansaitsisi paikkansa olympialaisissa!
Parhain paikka missä olet pelannut jääpalloa?
Olen ollut onnekas saadakseni pelata jääpalloa Venäjällä, Suomessa, Norjasta, Ruotsissa ja Kiinassa. Kaikki ovat olleet loistavia kokemuksia, mutta Venäjältä saatu kokemus on ylitse muiden. USA pelasi Irkutskissa ja Shelekhovissa 2012 maailmanmestaruuskisoissa. Fanit ovat siellä todella tunteella mukana! He tulivat katsomaan pelejä isoin joukoin. Kaikki olivat todella kannustavaisia. Se on upea paikka jääpallolle ja toivottavasti voin vielä joskus palata takaisin.
Eksoottisin paikka missä olet pelannut jääpalloa?
Kaikista eksoottisin paikka on helppo sanoa, 2018 maailmanmestaruuskisat Kiinan Chengden luonnonjäällä! Se oli mielenkiintoinen kokemus kaikenkaikkiaa, maisemat olivat aivan upeat!
Mikä on jääpallon tulevaisuus USA:ssa?
Yhdysvalloissa jääpallon tulevaisuus on kirkas! Meidän miesten joukkue voitti Norjan ensimmäistä kertaa ikinä ja he tulivat viidenneksi miesten maailmanmestaruuskisoissa. Naisten joukkue on noussut tasaisesti vuosien aikana ylöspäin ja on jo kykenevä mitalipeleihin. Me olemme kuitenkin hiukan pomppineet edestakaisin, mutta uskon että joku päivä me saavutetaan tavoitteet! (toivottavasti vuonna 2020!) Me rekrytoidaan pelaajia lajiin mukaan ja pelaajamäärät ovat paremmat kuin ikinä!
Milloin kuulit jääpallosta ensimmäistä kertaa?
Kuulin jääpallosta ensimmäisen kerran vuonna 2005. Henkilö kenen kanssa pelasin jääkiekkoa sanoi, että hän pelaa myös jääpalloa. Hän puki päälleen jääpallopaidan jääkiekkopeleihin ja minä kiusasin häntä. Sanoin “Ota tuo jääpallopaita pois, näytät hölmöltä!” Se on hiukan ironista ajatella, että muutama vuosi myöhemmin minä päädyin pelaamaan jääpalloa ja rakastamaan lajia! Haha
Minkälaista on teidän kesäharjoittelu?
Kesäharjoitus on vaikeaa, koska meillä on vain yksi jääpallokenttä koko Pohjois-Amerikassa ja se on ulkokenttä, joten ei jäätä maaliskuun ja lokakuun välillä. Meidän joukkue treenaa jäähalleissa kesäisin, että taidot pysyy yllä mutta ei se ole sama asia kuin pelaisi jääpallokentällä. Olen innokas kuntoharrastaja. Juoksen, nostan painoja ja teen hyppyharjoituksia tulevaa kautta varten. Minun joukkuekavereilla on samanlaiset rutiinit myöskin
Sukunimesi on Ahlquist, oletko kenties Skandinaavista sukua?
Haha kyllä! Olen Ruotsalainen (Noh, 50%.) Minun isäni on täysverinen. Luulen, että se oli minun kohtaloni että minusta tuli jääpallon pelaaja johtuen perimästäni.
Mitä ajattelet siitä, että olet maalivahtina jääpallossa? Onko se niin tarpeetonta, kuin mitä annetaan ymmärtää?
Haha, ymmärrän miksi ihmiset sanovat tarpeettomaksi. Olin täysin häkeltynyt kun ensimmäisen kerran luistelin jääpallomaalille olin ihan “Pitääkö minun torjua jotain jääkiekon kokoista TÄSSÄ MAALISSA?! Ja en saa edes mailaa?!!” Mutta kun laitat pelipaikkasi oikein ja pelaat oikeat kulmat, voit tehdä muutoksen. Plus, maalivahdit ovat tärkeä pala joukkuetta, kuten aloitusheitot. Joten emme me ole ihan hyödyttömiä! ;) Haha
Ja lopuksi sana on vapaa! Mitä muuta haluaisit kertoa lukijoille?
Minut nimettiin parhaana maalivahtina 2016 maailmanmestaruuskisoissa. Palkinto jonka Ruotsin Linda Oden yleensä voittaa. Oli kunnia saada se palkinto ja liittyä upeaan joukkoon sen saaneina. (Linda on minun roolimallini jääpallossa!)
Olen todella siunattu saadakseni pelata tätä lajia ja edustaa maatani! On todella hienoa matkustaa ja kilpailla korkealla tasolla. Sekä tavata upeita ihmisiä ympäri maapallon! Olen kiitollinen kaikesta mitä jääpallo on minulle antanut!
Oletko sinä lukija kuullut lajista nimeltään jääpallo? Kommentoi alle!