Kävin tutustumassa Designmuseossa perjantaina avautuvaan mielenkiintoiseen Suomimuodin antologia -näyttelyyn.
Yleisön nähtäville tulee vaatteita aina 1950-luvulta tähän päivään asti.
– Näyttely on kuin kukkakimppu, jossa on isompia, näyttävämpiä kukkia ja pieniä kukkia, näyttelyn kuraattori Suvi Saloniemi muotoilee.
Peräti kolmasosa näyttelyssä nähtävästä materiaalista on peräisin museon omista kokoelmista.
Näyttely sisältää yhdeksän eri teemaa, jotka ovat osaltaan vaikuttaneet suomalaiseen muotiin. Teemoja ovat muun muassa talvi, insinööriajattelu (esimerkiksi 3D-printit) ja 2000-luku.
Eri kausina aloittaneille suomalaissuunnittelijoille on yhteistä vahva inspiraatio käsityöhön ja luonnonmateriaaleihin.
Näyttelyssä ovat esillä esimerkiksi Marimekko, Jukka Rintala ja Vuokko, mutta nähtäville tulee asukokonaisuuksia myös nuoremman sukupolven suunnittelijoilta, kuten vuonna 2012 ranskalaisen Hyères-suunnittelukilpailun finaalin kahden ystävänsä kanssa voittaneelta Elina Laitiselta ja tänä vuonna Hyèresissä kymmenen parhaan joukossa olleelta Sophie Sälekarilta.
Laitinen-Raasakka-Siréniltä näyttelyyn tulee asukokonaisuus, joka kuuluu Hyèresissä vuonna 2012 esiteltyyn mallistoon.
– Mallistoa lähdettiin tekemään nuorella angstilla, Laitinen kertoo.
Asussa yhdistyvät värit ja käsityö. Ryijyhousuissa on kirjontaa puuvillakankaan päällä. Puolestaan paidan alla olevassa hupparissa on itse suunniteltu digiprintti. Hupparin päällä olevan paidan erikoisuutena ovat Swarovskin kristallit, joita on kiinnitetty paitaan peräti 25 kilon edestä.
25-kiloisen paidan esitteleminen ei onnistu taatusti keneltä tahansa, mutta Laitisen mukaan mallit ovat jaksaneet kantaa paidan hyvin. Paidan isäksi kristalleja on käytetty myös lippiksessä ja kengissä.
Sophie Sälekarin suunnittelemassa, näyttelyyn tulevassa asukokonaisuudessa tekstuuri ja pintakäsittely ovat tärkeässä roolissa.
– Kaikki lähtee eri kuosien, värien ja tekstuurien yhdistelystä. Minua kiehtoo haaste, miten saan pidettyä ison paketin hallinnassa.
Asussa, joka oli Hyèresissä esillä tänä vuonna, on neljä eri vaatetta: takki, neuleliivi, mekko ja hame. Takissa on yhdistetty esimerkiksi minkkiä ja käsinpainettua nahkaa. Jakardineuleessa on hyödynnetty maalattuja printtikuoseja. Mekon printti on käsinpainettu. Puolestaan hame on digiprintattu, ja hameessa olevan turkiksen päälle on kiinnitetty Swarovskin kristalleja.
Sekä Laitinen että Sälekari ovat yhtä mieltä siitä, että trendien seuraaminen on enemmän alitajuista kuin lähtökohtaista heidän suunnittelutyössään.
– Ajanmukaisuus on otettu huomioon, mutta itse asiassa voisin sanoa, että kartan trendejä ja suunnittelen enemmän intuitiolla, Sälekari summaa.
Mikä Hyères?
Ranskassa järjestettävä Hyères-muotikilpailu on yksi maailman merkittävimmistä.
Suomalaiset ovat menestyneet Hyèresissä 2000-luvulla hyvin.
Vuonna 2006 Tuomas Laitinen voitti kisan siskonsa Annan kanssa
Vuonna 2012 Siiri Raasakka, Tiia Sirén ja Elina Laitinen voittivat kisan
Vuonna 2013 Satu Maaranen voitti kisan
Vuonna 2015 mukana finaalissa oli peräti neljä suomalaista (Sophie Sälekari, Elina Äärelä ja Heini-Maria Hynynen sekä Elina Määttänen)
Kisaan osallistutaan lähettämällä portfolion lisäksi yksi kokonainen asu arvioitavaksi.
Suomimuodin antologia -näyttely on avoinna 5.6.–20.9. Liput 5–10 euroa. Lisätietoa: designmuseo.fi.
Aiotko mennä katsomaan näyttelyn? Kommentoi alle!