PIZZAA!

Jos olisin pieni lapsi, niin juoksisin itkien äidin luokse nämä eläinkammotukset nähdessäni.

Italialainen pizzeria ja espressokahvila eteläsavolaisella maatilalla kuullostaa ihan yhtä epäilyttävältä kuin Suomen parasta barbeque ja cajun ruokaa tarjoileva Jäppilän Kievari keskellä maalaismaisemaa.
Etelään päin mennessä oli monesti mielessä pysähtyä Mikkelin Otavassa ja käydä pizzalla In Stile Mannilassa, mutta aikataulu ei antanut koskaan periksi niinpä päätimme eräs päivä Helsinkiin mennessä lähteä tarkoituksella aikaisemmin ja pysähtyä Mannilassa.
Ja käynnissä jäi valtavasti harmittamaan se, että niin olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten, mutta onneksi se tuli viimein tehtyä. Nytpähän tietää missä tällä seudulla on parhaat pizzat.
Itse söin käydessä emännän pizzan, jossa on mozzarellaa, sieniä, artisokkaa, savujuustoa sekä kinkkua. Sienet olivat tatteja, jotka sopivat erittäin hyvin yhteen muitten makujen kanssa.
Matkakumppani söi perinteisen margharitan, jossa on mozzarellaa, tomaattia ja basilikaa ja kehui pizzan makua loistavaksi. Pizzoissa näkyi selvästi, että ne ovat tehty todellisella ammattitaidolla ja asiaan perehtymällä. Näitä pizzoja ei voi verrata etnisiin pizzeerioihin, joissa tehdään asiat eri tavalla.Pizza kuva
Miksi italialainen pizzeria ja kahvila on keskellä savon sydäntä juontaa juurensa tilan emännän Johannan sukujuurista, jotka ovat peräsisin Otavasta ja Mannilasta.
Mannila on Johannan lapsuuden koti ja hän on pitämässä tilaa jo viidennessä polvessa. Mannila on vanha rusthollitila, yksi Otavan kylän kantatiloista. Tilan historia menee 1500-luvulle saakka.
Vanha päärakennus, joka on nyt tyhjillään on tiettävästi rakennettu 1800-luvun alussa.
Nykyinen tilan päärakennus on on rakennettu osin 1850 – 1870 – luvun vaiheilla ja osin 1900-luvun alkuvuosina. Pihapiirille ominaisen ilmeen antavat suuri kivinavetta ja vanha viljamakasiini.
Navetan viimeiset lypsävät asukkaat lähtivät pois 1970-luvun alkupuolella, jolloin Johannan isä siirtyi karjatilan pitämisestä kasvintuotantotilaa pitämään ja aloitti silloin sertifioidun viljasiementuotannon. Viljamakasiinissa valmistuvat nykyisin pizzat.
Miksi sitten pizzaa ja espressoa eteläsavolaisella maatilalla?
Johanna kertoi, että pääsi teini-ikäisenä tyttönä isoäitinsä kanssa Roomaan, jolloin hän ihastui ikuiseen Roomaan valtavasti.
1990-luvulla hän pääsi Erasmus-opiskelijavaihtoon Rooman yliopistoon ja kuinka ollakkaan siellä tapasi nykyisen miehensä Riccardon, joka oli myös tuolloin opiskelija. Riccardo on kotoisin Calabrian maakunnasta saappaan kärjestä.
Johannan kaksi vanhempaa veljeä eivät olleet kiinostuneita jatkamaan tilaa, jolloin Johannalla mielessä ollut tilan jatkaminen tuli ajankohtaiseksi vaikka hänen opinnot suuntautuivat aivan muualle. Riccardolle päätös Suomeen muutosta tapahtui nopeasti ja niinpä he päätyivät tilan sukupolven vaihtoon 1990-luvun lopussa.
Aluksi tila jatkoi siemenviljatutantoa, jonka yhteyteen he perustivat pensasmustikkaviljelmän. Maatalouden murros alkoin näkyä myös heidän tilallaan ja oli päätettävä aletaanko suuriin investointeihin ja laajentamaan vai lähdetäänkö hakemaan jotain muunlaista toimintaa.
Tällöin syntyi ajatus matkailuun liittyvästä toiminnasta, koska Mannila sijaitsee aivan 5 tien tuntumassa.
Perusajatuksena oli alusta saakka, että toiminnassa yhdistyvät heidän molempien taustat – eteläsavolainen maatilamiljöö ja italialaiset tuotteet jolloin italialaisista tuotteista nousivat esiin muoti ja ruoka.
Mannilan italialaisen puodin ( In Stile Mannila = Mannilan tapaan/tyyliin ) ovet aukesivat lokakuussa 2010.
Pääpaino oli ensin naisten muodissa, mutta mukana olivat jo vahvasti eteläitalialaiset herkkutuotteet mm. pastat sekä säilötyt maut ja talvikaudella käsintehdyt suklaaviikunat ja – praliinit sekä panettone kakut.
Pian asiakkailta tuli ajatus kunnon espressokahvista. Ja jo ensimmäisenä kesänä olikin sitten puodin lisäksi puutarhassa pieni espressoaitta, jossa tarjoiltiin espressokahvia, italialaista jäätelöä ja suklaata.
Kesällä 2013 aukesi kesäpizzeria, jossa he halusivat heti alusta saakka tarjoilla mahdollisimman aidosti italialaiseen tyyliin valmistettua pizzaa. Tähän he hakivat pizzaoppinsa Italiasta pizzan alkuperäisestä lähteestä, jonka kyllä huomaa positiivisessa mielessä.
Tämä kesä on pizzerian neljäs. Pizzeria ja espressokahvila ovat kasvaneet niin voimakkaasti, että muotipuoli on joutunut antamaan tilaa ruokailulle ja kahvittelulle.
Kesäaikaan Mannilassa on tarjolla pizzojen lisäksi paria makeaa leivonnaista/jälkiruokaa, italialaisia jäätelöitä sekä espressokahvijuomia.
Kauniilla säällä Mannilan antimista ja loistavasta vieraanvaraisuudesta voi nauttia vanhan puutarhan katetulla kuistilla, omanapuun alla olevalla patiolla tai puutarhassa telttakatoksen suojassa. Sadesäällä voi pizzaa ja kahvia nauttia sisätiloissa Mannilan salissa.
Kesän jälkeen Mannila sulkee vähäksi aikaa ja avaa ovensa jälleen marraskuun tietämissä joulupuodin merkeissä, jolloin puodissa on myynnissä eteläitalialaiselta yli satavuotisen historian omaavalta perheyritykseltä käsintehdyt suklaaviikunat ja -praliinit sekä panettone-kakut. Joulukaudella pizzojakin voi nauttia ainakin viikonloppuisin.
Mannilassa voi syksyn tullen sadon onnistuessa käydä marjaretkellä poimimassa pensasmustikkaa. Mustikat saa myös valmiiksi pomittuna tarvittaessa. Mannilan tila on luomusiirtymävaiheessa ja he eivät saa käyttää mitään lannoitteita.
Suosittelen lämpimästi käymään vierailulla Mannilassa ja nauttimassa maalaismaisemasta ja savon seudun parhaista pizzoista ja loistavasta palvelusta.
Lisätietoja löytyy mm. facebookista InStile Mannila-italialainen puoti.
Mannilan kotisivuilta löytyy supistettu versio pizzamenuusta ja koko menuu on nähtävissä paikan päällä.
Terveisiä Johannalle ja Riccardolle